hosting: Hunet
r36
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2008. november 8. szombat   16:53
nincsen hozzászólás

szerző: Toki
Heidenfest - Primordial, Finntroll, Eluveitie, Catamenia, Equilibrium, Manegarm
2008. november 16. Diesel (volt E-Klub) - Budapest

  A tavaszi Paganfest után újabb nagyszabású turné éri el Magyarországot a Heidenfest keretein belül. Lássuk, kiket láthatunk majd élőben, a Dieselben
  
  A Mĺnegarm kezdetek kezdetén Antikrist néven nyomult, de 1995 decemberében megváltoztatták a nevüket a mostanira. Nevük egy farkas a skandináv mitológiában, aki haldokló emberek vérén él és a Ragnarök c. műben levadássza, majd „felemészti” a Holdat. zenekar maga egy nagyon lendületes viking banda, akik népi hangszerekkel teszik színesebbé az amúgy black metalos elemeket sem nélkülöző zenéjüket. Olyan igazi, északi, folkos pogány etal
  Az idők során több zenei korszakuk is volt, a legújabb kezdetét a 2006-ban kiadott Urminnes Hävd - The Forest Sessions kislemez jelenti, melyen még több népi hangszer szólal meg a csak akusztikus hangszereken előadott dalokban.
  
  Az Equilibrium 2003-ban alakult német - szintén viking, folk metalt játszó brigád. Dalaik témáját a germán népmondákból és mitológiából merítik. 2005-ben jelent meg első lemezük Turis Fratyr címmel, majd 2006-ban a Nuclear Blast szárnyai alá vette őket. 2008. júniusában jelent meg második albumuk, a Sagas. Először járnak hazánkban, de minden bizonnyal igyekeznek felejthetetlenné tenni rövid fellépésüket!
  
  Hihetetlen, de a Catamenia is lassan már 15 éve játssza nordikus/melodikus black metal muzsikáját. Ez alatt az idő alatt nyolc albumot és egy dvd-t rögzítettek a finnek, és jó néhány tagcserén is átestek, minek következtében az alapító tagok közül már csak ketten tagjai a bandának. Legutóbb épp a frontember, Olli Mustonen döntött úgy, hogy faképnél hagyja a bandát, a mivel nem kis törést okozott a csapatnak. Helyére nem kerestek új tagot, inkább Ari Nissilä gitáros vette át az énekesi posztot. Most októberben pedig már az ő hangjával jött ki a legújabb Catamenia korong: VIII The Time Unchained. Egyszer már jártak nálunk, 2005-ben a Kék Yuk-ban, most itt az alkalom, hogy jóval nagyobb tömeg előtt is bizonyítsanak a hazai közönségnek.
  
  Az Eluveitie név egy gael kifejezést takar, jelentése „Én, a helvéciai”. Ez egy autentikus kifejezés; kb. 2500 éve egy gaul véste fel egy ásatás során előkerült korabeli agyagedényre.
  A zenekar 2002 végén, 2003 elején kezdte meg pályafutását Chrigel Glanzmann szervezésében, aki eleinte csak stúdió projektben gondolkodott. Ekkor jelent meg a Vęn című EP, és a nagyszámú pozitív visszajelzésnek köszönhetően döntöttek amellett, hogy egy állandó zenekart hozzanak létre.
  Zenéjük a göteborgi melodic death metal és a kelta népzene ötvözete. Ennek köszönhetően kerülnek elő sorra a dalokban tradícionális zeneszerszámok, mint például a tekerőlant, mandola, uilleann duda (jellegzetes ír duda) vagy éppen a gaita (ld. skótduda). Sokan előszeretettel sorolják őket az egyre gyorsabban növekvő, de ugyanakkor egyre színesebb pogány/folk zenekarok közé, vagy tekintik a göteborgi metal sajátos koppintásának, az állítás azonban korántsem állja meg a helyét.
  
  A Heidenfesten a Finntroll lesz az egyik fő fellépő, akik a nyári, pécsi Rockmaraton-os koncertjük után újra tiszteletüket teszik nálunk. A Finntroll 1997 óta játsza mára már hatalmas népszerűség folk metal muzsikáját. Teemu „Somnium” Raimoranta az Impaled Nazarene későbbi gitárosa és Jan „Katla” Jämsen még 1998-ban vették fel első demójukat, Rivfader címmel, majd 1999-ben jött az első teljes album, a Midnattens Windunder, melyet azót még négy követett. 2007 márciusában jelent meg legutóbbi albumuk, az Ur Jordens Djup, melyet már Mathias „Vreth” Lillmĺns énekelt fel.
  Legutóbb nyáron jártak nálunk a srácok, de nyilván sokan vannak, akiknek ez sem elég, így most ők a Heidenfest keretein belül csillapíthatják folk szomjukat.
  
  A Primordial-t szintén nevezhetjük az este headlinerének, hiszen amellett, hogy a csapat tavaly volt húsz éves, év végén jelentetett meg egy újabb zseniálisan sikerült lemezt To The Nameless Dead címmel, mellyel újra bizonyították, hogy teljesen megérdemelten vannak jelen a mai zenei színtéren.
  Az ötödik lemezét kiadó ír Primordial zenekar már nevében is régmúlt korok szellemiséget idézi. Mindezt alátámasztják a koncepciózus motívumok, amiket albumaikon felvonultatnak: ősi jelképek, az ír nyelv használata, versek megzenésítése, a zöld sziget hányattatott történelmének epizódjait megidéző szövegek, folklorisztikus dallamok lenyomatát őrző riffek és elementáris énektémák.
  
  Az év legnagyobb szabású koncertjén mindenkinek ott a helye!



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Heidenfest

 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Nulladik Változat 35 éves jubileum „Négy képzeletbeli srác” valósága
AWS - Innen szép nyerni lemezbemutató koncert a Budapest Parkban
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
Dan Patlansky Budapesten
Új dallal jelentkezett az Esti Kornél - Semmi se ment meg minket egymástól
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Gary Moore emlékest és Tommy Katona koncertek Budapesten
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 warbringer    bryan singer    valentines day    v.i.v fesztivál    turmion kätilöt    tracedawn    wisdom    cloud 9+    starset    szesztay dávid    inevitable end    joystix    the lightning thief    szekeres andrás    warrant    nicole holofcener    bonded by blood    album    keeper of dreams    john cale    frenk    alesana    zenés-táncos    beast in black    jason staham  

r49
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!