hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
előadók   2005. február 11. péntek   17:25
1 hozzászólás

szerző: Pjotr
Beatrice


  Csuka Mónika (gitár) és Nagy Ferenc (ének, gitár) szerző-, majd házaspár 1970-ben alapította meg együttesét. Eredetileg lányok zenéltek a csapatban: Nagy Katalin (billentyűsök), Szűcs Judit (orgona), Hamar Krisztina (basszus), Csuka Mária (dob). Főként külföldi előadók szerzeményeit játszották, de saját dalaik is voltak, és egy kislemezük is megjelent. A zenekar a későbbiekben koedukálódott, a két Csuka lányon kívül játszott még a csapatban Temesvári András (basszus), Bencsik Sándor (gitár), Nagy Károly (orgona), Temesvári Péter (dob), Gáti Zoltán (gitár), Barile Pasquale (dob), Cziránku Sándor (gitár).
  
  1974-ben átalakultak és Próféta néven zenéltek, majd újjáalakultak, s a Csuka Mónika - Nagy Feró páros mellett Zámori Sándor (dob), Csupi (basszus), Aszalós Zoltán (orgona), Fischer László (gitár), Papp Tibor (gitár), Marschalkó Zoltán (gitár) valamint Cziránku és Temesvári zenélt. 1977-ben diszkózenét kezdett el játszani a Csuka-Temesvári-Marschalkó-Aszalós-Zámori összeállítású együttes. Az 1977-es Metronóm Fesztiválon Gyere kislány, gyere című szerzeményükkel vettek részt. 1977 óta a következő zenészek fordultak meg a zenekarban Nagy Feró mellett: Gidófalvy Attila-bilentyűs hangszerek (1977-78); Fischer László - gitár (1977); Csuka Mónika - basszusgitár (1977); Donászy Tibor - dob (1977-81); Miklóska Lajos - basszusgitár (1977-81), Lugossy László - gitár (1977-80); Vaszlavik (Gazember) László - billentyűsök (1981); Vedress József - gitár (1978-tól hangtechnikus, 1981-től gitáros); Bogdán Csaba - gitár (1981), Zselencz László (basszusgitár), Németh Gábor (dob).
  
  Rajongóik mindenüvé elkísérték őket. 1980 nyarán az Omega és az LGT együttes társaságában turnéztak. Újabb tagcserék után Backing Group, Bikini majd Csiga-Biga néven játszottak tovább. 1980 őszén felléptek a Fekete Bárányok koncertjén az óbudai Hajógyári-szigeten. Az együttes egykori tagjai közül Gidófalvy a Karthagóban, Lugosy egy ideig a Dinamitban játszott. 1984-ben Bikini néven léptek fel a Budai Ifjúsági Parkban. A Hamlet rock változatát, melyet Nagy Feró készített el, az Egyetemi Színpadon mutatták be.
  
  1988-ban jelent meg első nagylemezük. Rövid idő elteltével - addig zenei átjáróház volt - alakult ki a zenekar történetének máig legsikeresebb formációja: Nagy Feró, Lugosi László, Zselencz László, Pálmai Zoltán. A zenekar a slágerlistákat is átírta (Boldog szép napok, A kétezredik év felé). A közönségsikert végre szakmai elismerés is követte: Az év énekese, Az évtized énekese, Az év rockzenekara címekkel büszkélkedhetnek. Az 1990-ben kiadott új anyag - Utálom a XX. századot - mérföldkő a magyar rockzene történetében, az eddigieknél is nagyobb slágerekkel (8 óra munka, Pancsoló kislány). A zenekar teltházas fellépést produkált - nagy szimfonikus zenekari kísérettel - a Budapest Sportcsarnokban.
  A rendszerváltás után azonban a Beatrice egyre kevésbé találta a helyét. A politikai ellentétek szétfeszítették az együttes kereteit. Lugosi és Pálmai kilépett a Beatricéből. A zenekar még újjáalakult, de az új, régi Bikinis (Németh Gábor, Vedress József) formáció sem volt sikeres. A fiatalokból alakított új Beatricét kisebb érdeklődés kíséri.
  
  Nagy Feró énekes, gitáros, zeneszerző. Letenye, 1946. jan. 14. T.: Kandó Kálmán Villamosipari Műszaki Főisk. 1963-70.: a Richmond Heads, majd a Zárvatermők, 1970-81.: a Beatrice, 1981-85.: a Bikini együttes tagja, Backing Group, ill. 1982-től Csiga-Biga néven is szerepel. 1983.: Laborc szerepét alakítja Szörényi - Bródy: István, a király című rockoperában, 1985-től szólista, majd a kecskeméti Egyetemi Színpadon bemutatja Hamlet átdolgozását, koncertezik a Beatricével, 1989-től a Garázs című rádióműsor vezetője. Musica Hungarica könnyűzenei fesztivál, a Rockalapács (TV) munkatársa. Ifjúsági díj (1989). 1990.: országgyűlési képviselő jelölt. 1992-től a Magyar Rockszövetség társelnöke. Fsz. színpadon: Önögész (Szörényi-Lezsák: Attila Isten kardja), filmen: Ki beszél itt szerelemről ?; Töredék az életről; Pofonok völgye; István, a király; Úgy érezte szabadon él (1989); Céllövölde (1989); A túlélés ára (1990). F.m.: Európa (dalciklus, 1980). Nagylemezek: Kisstadion ´80 (Omega-LGT-Beatrice, 1980); István, a király (1983), Hamlet (1986), Beatrice ´78 (1988), Beatrice ´88 (1988), Gyermekkorunk lexeb dalai (1988), Utálom az egész XX. századot (1990), Vidám Magyarok (1992), Ki viszi át (1996).


Kulcsszavak:
  Beatrice 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 boros1124 2010. december 16. 13:52  #1
Sziasztok!

Mivel nagyon szeretem a Beatrice-t és rajtam kívül szerintem még hatalmas rajongótáboruk van megkérdezném, hogy nincs meg valakinek a Nagy Feró könyv - A Beatrice sztori?
http://goo.gl/3dkBv
Nemrég adták ki és érdekelne, hogy megéri-e megvenni? Aki nem tudná vagy nem ismerné ez a könyv értelemszerűen a Bandáról szól és Nagy Feróról.

 kapcsolódó linkek: 

Beatrice

 kapcsolódó cikkek: 

Szólólemezt készített Kékkői Zalán, a Beatrice gitárosa

Beatrice: új videó a 40 éves DVD-ről, júliusban nagykoncert egy különleges vendéggel

Nagy Feró életműkoncert - Beatrice 40

Change - 20 éves a rendszerváltás

StarGarden
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Bemutatkozik a HCKRY (Hickory) zenekar
Animációs klipet készített a Red One House
Mínuszegy
CORVILLE
Skulld
Dawnstar
Vogon Ultramarines
Gutting Revue
The Immigrants
Art of Haven
Piglet´s Suicide
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 marry me in vegas    veridia    mezumm    deti picasso    jim carrey    cephalic carnage    limbless    a titánok haragja    crimson shadows    hupikék törpike    infected rain    forbidden    de-phazz    expire    enter shikari    fesztivál    apocalyptica    irie maffia rock trio    csókolom    org4org    movie awards    death dta    hupikék törpikék    code    angelus apatrida  

r46
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!