hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2010. április 6. kedd   16:49
nincsen hozzászólás

szerző: Toki
Katatonia koncert a Dürer Kertben
2010. március 29., Dürer Kert - Budapest

  Egy Katatonia koncertet sosem kell rátukmálni a magyar közönségre, persze most sem volt rá szükség. A Jonas Renkse vezette szomorúmetal alakulat sajnos sok unalmas zenekarral ellentétben nem túl nagy gyakorisággal veszi célba Magyarországot, de lehet, hogy ez is hozzájárul a varázsukhoz. Na meg aztán ha olyan előzenekar kísérte őket turnéjukon, mint a finn Swallow The Sun, akkor tegyünk félre mindenféle sopánkodást, mert itt kérem egy nem akármilyen este volt kilátásban.
  
  Sajnos a meghirdetettnél fél órával korábban kezdődött a koncertek sora, így a német Long Call Distance fellépéséről a nagy többség lekésett, vagy csak a végét sikerült elcsípni a szerencsésebbeknek. A német zenekar egyébként ideális felvezetése lehetett az estének, mivel egy ígéretesnek tűnő post-rock bandáról van szó. A myspace profiljukon bárki belehallgathat elszállós, de azért a gitárzúzdákat sem nélkülöző zenéjükbe, ha már egyszer a helyszínen ez sokunknak nem sikerült.
  
  Többen háborogtak a Swallow The Sun produkciója közben/után, hogy a keverőpultnál nagyon elbarmolták az illetékesek a hangzást. Én azok közé tartoztam, akik ebből semmit nem vettek észre, főként azért, mert hosszú idő után újra láthattam egyik kedvenc finn zenekaromat és ezek a részletek finoman szólva is hidegen hagytak. Mondjuk, ahogy hatan megpróbáltak elférni a Dürer Kert színpadán az elég viccesre sikerült, örültek, hogy a hangszereiknek jutott még hely. Ami a zenét illeti sajnos ott ért egy kisebb csalódás, mivel túl sok dalt játszottak az új lemezről, ami akármennyire is a turnéjuk főszereplője, köszönőviszonyban sincs a korábbi, de legfőképp az első Swallow The Sun album hangulatával. Mikko Kotamäkit és társait tehát csak e miatt érheti kritika, de nyilván ez is ízlés dolga. Mindezek ellenére viszont öröm volt őket ismét magyar földön üdvözölni és legalább a mindenek felett álló STS klasszikus, Swallow-t élőben hallani.
  
  Elég súlyos változások álltak be a Katatonia háztájékán az elmúlt néhány hónapban, hiszen a Norrman tesók búcsút intettek a bandának, ahol oly sokáig zenéltek. Per ´Sodomizer´ Eriksson és Niklas Sandin került a helyükre ezen a turnén, de az még kérdéses, hogy véglegesen is Katatonia tagként tekinthetünk e majd rájuk.
  
  Ami viszont biztos, hogy az új lemezes Forsaker nótával robbanttak be a színpadra a svédek, élükön az egyre nagyobb térfogatú Jonas Renksével, aki lassan egy igazi berzerkerre hasonlít.
  Személy szerint utoljára elég régen még az azóta már megboldogult Metalmania fesztiválon láttam őket, ahol kritikán aluli volt mind az előadás, mind a hangulat. Itt viszont mindennek az ellentéte volt tapasztalható. Semmi cipőbámulás, semmi egy helyben ácsorgás a közönség részéről, és mintha nem is a bánatmetal egyik alapköve zúzott volna aznap este a színpadon, sokkal inkább egy vidám, dinamikus hangulata volt az egésznek. A korábban a hardcore színtérről érkező Daniel Liljekvist dobosnak köszönhetően rendesen lüktetett a setlist majd összes nótája, amit a közönség egytől-egyig szinte szünet nélkül együtt énekelt Renksével. És ha már a setlistet említettem, volt itt jószerivel minden, ami kellhet a népnek: Teargas, Omerta, Rusted, My Twin, Evidence, az új lemezről például a The Longest Year, Onward Into Battle vagy az Idle Blood, na meg olyan is, amit az ez előtti tunékon egyszer sem vettek elő: Saw You Drown. Na persze a Sweet Nurse vagy a Soils Song elmaradásáért már nem jár jó pont.
  A masszív műsor és a visszatapsolás után még két számot azért elnyomtak nekünk, de a Disposession és a Leaders daloknál hatásosabb lezárást is el tudtam volna képzelni.
  
  Viszont azt hiszem igazán hálásak lehetünk a Katatonia tagjainak az ezen estén tanúsított hozzáállásuk miatt, hiszen kétlem, hogy a turné összes állomásán ekkora lelkesedéssel viseltetnétek a közönségük irányába. Ez persze legyen más országok rajongóinak problémája, mi meg reménykedjünk, hogy hamarosan egy hasonlóan jó klubbulin csíphetjük el a bandát!


Kulcsszavak:
  katatonia      swallow the sun      long distance calling 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Katatonia myspace

Swallow The Sun myspace

Long Distance Calling myspace

 kapcsolódó cikkek: 

A Katatonia bemutatja új kislemezét, az ´Austerity´-t

Különleges együttállás: Katatonia + Sólstafir Budapesten

Long Distance Calling, Sólstafir, Sahg

Long Distance Calling, Sólstafir, Sahg

Metalcamp 2011
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
Abbath, Toxic Holocaust, Hellripper
Slaughter To Prevail
Delain, Illumishade
Beast In Black, Gloryhammer
Az indie rock királyai, a The Sherlocks és a DOTE a Dürer kertben
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 bury tomorrow    alesana    gerard butler    marion cotillard    maeotis    b.b. king    ac/dc    emma thompson     leonardo dicaprio    vinnie moore    tankcsapda    mono    in flames    junkies    fábián juli    akkezdet phiai    wacken metal battle    mais rues des avenue    korai Öröm    corrosion of conformity    tommy emmanuel    thirty seconds to mars    gemma arterton    metal blade    taking back sunday  

r42
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!