hosting: Hunet
r35
  cikkekfotók        
film [filmkritika]  2010. október 22. péntek   14:58
nincsen hozzászólás

szerző: Toki
Lourdes: Mese az önzetlenségről (Phoebenek mégis igaza volt)
Mozinet Kft.

  Szeretem az olyan filmeket, amik nem teszik le az ajtóm elé erkölcsi üzenetüket kompakt, csomagolt formában. Szeretem az olyan filmeket, amelyek gondolatokat ébresztenek anélkül, hogy szigorúan behatárolnak, mely gondolatnak is kell megszületnie a néző agyában. Szeretem az ilyen filmeket, mert elgondolkodtatnak és építenek - általuk többé és jobbá válhatunk, nem pedig egyszerű, a rendszer által nevelt erkölcsi droidokká.
  
  Jessica Hausner filmje anélkül láncol a moziszékhez 96 percen keresztül, hogy speciális, számítógépes effektekkel, vagy nagymellű színésznőkkel kápráztatna el. Nincsenek fülbemászó dallamai és nem játszódik mesés, távoli tájakon sem. Hausner kegyetlen eszköze a néző becserkészésére csupán egy dolog: a színészi játék. Sylvie Testud ebben pedig nagy segítségére van a rendezőnek. A színésznő alakítása szenzációs, hiszen a film első felében a még mozogni nem képes zarándok szerepében mindössze arcjátékával csillogtathatja meg drámai eszköztárát, ám ezt nagyszerűen teszi, túlszárnyalva a legnagyobb hollywoodi sztárok kosztümös, triplaszaltós bravúrjait. Testud bénaságában nincs semmi drámai vagy szenvedélyes. Belenyugvó és csendes, mondhatnánk életszerű.
  
  A film alaptörténete egy lourdes-i zarándokút és egy csodás gyógyulás köré szerveződik, így természetes, hogy vallási és egyházi felhangoktól sem mentes. Mégis, számomra nem ez volt a leglényegesebb momentum. Habár az egyház tagjai, papok és apácák, is bőven jelen vannak a filmben, bennük is inkább az emberi elem a lényeges. Hausner rámutat, a reverenda mögött emberek bújnak meg, akik ugyanolyan esendőek, bizonytalanok és gyarlók, mint az átlag társadalom tagjai.
  
  Számomra a film mégis egy dologról szólt leginkább: az önzetlenségről. És itt jön be a képbe Phoebe a Jóbarátokból, bár elsőre kissé talán merész párhuzamnak tűnhet ez a vonal.
  
  A Jóbarátok egy részében Phoebe és Joey azon vitatkoznak, hogy van-e igazi önzetlenség. Phoebe váltig állítja, hogy ilyen nincs, hiszen ha valami jót cselekszünk önzetlenül másokkal, azt is saját lelkiismeretünk megnyugtatásért, egyszóval magunkért tesszük.
  
  A Lourdes című film megerősítette bennem ezt a gondolatot. Mint ahogyan azt is, hogy mi emberek azzal a szörnyű és furcsa paradoxonnal vagyunk felruházva, hogy míg más nálunk rosszabb helyzetben van, együttérzőek vagyunk, ám amint ennek az embernek a sorsa jobbra fordul, mint sajátunk, irigyek leszünk. A Testud által eljátszott karakter csodás gyógyulása erre nagyszerű példa. A szerencsétlen, sclerosis multiplexes tolókocsis nőt mindenki sajnálja, önös érdekekből remélik gyógyulását. A szomszéd ágyon fekvő nő anyai szerepének kiteljesedését és magányának múlását, a fiatal férfi könnyű szexuális kalandot remél. Ám amikor ez bekövetkezik, csalódnak. Az emberek gratulációik mögött irigységgel fordulnak felé: miért épp ő? Miért nem más? Miért nem én? A végkifejlet így már a film elején egyértelmű, a rendező mégis puhán, simán vezeti át a nézőt a megrázó csalódáshoz. Testud pedig ugyanolyan belenyugvó arckifejezéssel ül vissza a tolókocsiba, mint ahogyan a film elején láthattuk, csodás, megrázó keretet adva ezzel a filmnek.
  
  Mindenkinek ajánlom a Lourdest, aki többre vágyik egy kis amerikai csihipuhinál vagy vicces szerelmi drámánál. Ajánlom minden gondolkodó és érző lénynek. Mert csodák márpedig vannak, de önzetlenség nincs. Ezért nem akarjuk engedni, hogy a csodák valóban létezzenek.
  


  
  Írta és rendezte: Jessica Hausner
  Producer: Philippe Bober, Martin Gschlacht, Susanne Marian
  Fényképezte: Martin Gschlacht
  Vágó: Karina Ressler
  Szereplők: Sylvie Testud, Léa Seydoux, Gilette Barbier, Gerhard Liebmann, Bruno Todeschini, Elina Löwensohn, Tóth Orsolya
  
  Országos bemutató: 2010. október 21.
  Forgalmazó: Mozinet Kft.
  Korhatár: 12 éven aluliak számára nem ajánlott.
  Hossz: 96 perc
  Színes, osztrák-francia-német film

  
  
  
  -Gabi-


Kulcsszavak:
  lourdes 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Lourdes

 kapcsolódó cikkek: 

Lourdes

 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Áprilisban ismét mozikban a klasszikus Indiana Jones trilógia!
Carte Rouge - Vörös térkép
Exhibition: Cézanne - Egy élet portréi - Portraits of a Life
Új, hivatalos előzetest és plakátot kapott Hajdu Szabolcs új filmje, a Kálmán-nap
Utaztál okosba’? Akkor nézd meg premier előtt a Kék Pelikant!
Pasolini hét - Az Élet trilógiája a Art+ Cinema-ban
Monty Python klasszikusok ismét a mozikban!
A dohánypajta
Történelem, társadalom, cukiság – ezek lesznek a JUNO11 Distribution tavaszi filmjei
Egy hónap múlva kezdődik a 14. Frankofón Filmnapok
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 bermuda rock band    johnny depp    the bulletmonks    madrass    the arusha accord    gogol bordello    x-men: first class    harrison ford    nin    jörg uken    dead kennedys    kulturális intézmény    civil sziget    pygmalion    rhapsody    riki    ez basic    mutiny on the bounty    throwdown    helgrind    diablo blvd    pendulum    lemez kuckó    fezen    nuclear beast  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!