hosting: Hunet
r34
  cikkekfotók        
film [filmszemle]  2003. április 9. szerda   15:15
nincsen hozzászólás

szerző: de
Johnny English
Hazai bemutató: 2003. március 27.

  Ha Rowan Atkinson, akkor poénparádé. A világszerte csak Mr. Bean-ként ismert színész feltűnése a filmvásznon már önmagában garancia egy jó kis agymenésre. Ez a szerencsétlen kis figura, a maga esetlenségével, a helyzetkomikumra és a non-verbális kifejezésekre építő poénjaival, már meghódította a világot. Ő a gumiarcú clown, a mimikát a végsőkig kiaknázó előadóművész, az angolok ügyeletes bohóca, akit a szintén jó nevű Benny Hill méltó utódjaként tartanak számon a szigetországban.
  
  Mr. Bean figuráját a végsőkig kiaknázta legutóbbi filmjében az Igazi Katasztrófa film-ben. Akkor azt kérdeztük egymástól, hogyan lehet ezt még fokozni, felülmúlni? Nos, a válasz megszületett! Johnny English-nek hívják!
  
  Johnny English egy szürke kis hivatalnok a Brit Titkosszolgálatnál, aki élénk fantáziájával és saját fontosságának tudatában, duplanullás szuperügynöknek képzeli magát. Erre normális körülmények között, ebben az életben és testben soha nem lenne esélye. De hát azért vígjáték a vígjáték, mert nem normálisak a körülmények. Így még a lehetetlen is megeshet, és meg is esik. A szürke kis hivatalnokból szuperügynök lesz. Kis szépséghiba csupán az ok. Nincs más, akit bevethetnének az angolok büszkeségét, a királynő koronaékszereit fenyegető veszély ellen. Valaki ugyanis gondoskodott a teljes nulla nullás állomány kiiktatásáról.
  
  Ez az alaphelyzet tipikus Bean-i feeling. Johnny a kis ember, akit elkap a sors gépszíja és indul a pörgés. Nincs kiszállás. Valójában ő a nem megfelelő ember, a nem megfelelő helyen, a nem megfelelő időpontban. De ő ezt nem tudja! És éppen ettől válik érdekessé a dolog. Johnny álmai megvalósulását éli át. Nincs tisztában a veszéllyel, nem fél semmitől. Ez védi meg és ez predesztinálja végül a sikerre. Egyébként is hamar kiderül, hogy a legkomolyabb veszélyforrás számára, ő maga. Hű kísérője és munkatársa, amolyan babysitterként, szerencsére mindig a helyes mederbe terelgeti Johnny flúgos futamát.
  
  Természetesen van a filmben minden, ami kell egy ilyen kémparódia jellegű vígjátékhoz. Nagyszabású bűncselekmény (a koronaékszerek furmányos elrablása), az egész Brit Nemzetközösséget veszélyeztető nemzetközi összeesküvés (a trón elorzása), e nagystílű projekthez illően nagyon okos és nagyon őrült főgonosz (John Malkovich), szép és titokzatos nő (Natalia Imbruglia) és természetesen egy rátermett segítő is (Ben Miller). E két utóbbi szereplő nélkül aligha lenne a végén happy az end.
  
  A Johnny English-ben színészként először debütáló Natalia Imbruglia játéka kiváló. Jó a szerep és jó a nő is. Rászabták a szerepet és jól rá is érzett. Nem játssza túl, és nem is szorul háttérbe. Egyenrangú partnere a profiknak. Személyes benyomásom, hogy látványnak sem utolsó! Kellemes színfoltja a filmnek.
  
  John Malkovich, mint a főgonosz Pascal Sauvage, azonban kissé színtelen. Ez a zseniális profi színész ennél jóval többre képes. Nem játszik rosszul, egyszerűen ez a szerep olyan korlátok közé szorítja, ahol nem tud igazán kibontakozni. Szinte azonnal, a közelmúltban bemutatott Atomcsapda című tengeralattjárós filmben szereplő másik színészóriás, Harrison Ford vergődése jutott eszembe. Mindkettőjük egy igen szűk, második vonalbeli, kevéssé kidolgozott és kidolgozható szerepet kaptak. Egyértelműen nem főszerepek. Az embernek olyan érzése támad, hogy inkább a nevük kellett a filmhez, mint a játékuk.
  
  Ben Miller, aki hazájában elismert komikus színész, remekül alakítja Rowan Atkinson normális balanszát. Túl sok színészi eszközt neki sem kell felvonultatnia, de ez az ő esetében nem is hiányzik.
  
  A Johnny English összességében egy nagyon szórakoztató film. Igazi kikapcsolódás. Számomra a legfőbb előnye az, hogy elkerülte azokat a csapdákat, amelyek automatikusan adódtak. Bár Bond paródia, mégsem idéz a kultikus sorozatból. Az utalások igen finomak. Egyértelműen nem Csupasz Pisztoly vagy Sziki Szökevény jellegű. Van saját sztorija, saját arculata.
  
  Másik komoly pozitívuma, hogy nem lett Mr. Bean Az Igazi Katasztrófa film 2. belőle. Önállóan megállja a helyét. Tudott újat hozni. Mind a sztori, mind a főszereplő Atkinson. Természetesen Johnnyban sok Mr. Bean-es vonást fedezhetünk fel, de sikerült megtalálni az egészséges távolságot is ettől a figurától és egészen új vonásokkal gazdagítani a szereplőt.
  
  A filmet mindazoknak ajánlom, akik szeretik az eszement, pörgős poénokat, a kedves, esetlen őrülteket és egy igazán jót akarnak szórakozni.
  
  forgatókönyv Neal Purvis, Robert Wade és William Davies
  operatőr Remi Adefarasin
  zene Ed Shearmur
  jelmeztervező Jill Taylor
  producerek Tim Bevan, Eric Fellner és Mark Huffam
  executive producer Eric Fellner
  rendezte Peter Howitt
  Szereplők Rowan Atkinson, Natalia Imbruglia, Ben Miller, John Malkovich



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

UIP Duna Film

 programajánló: 
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Ők a Magyar Mozgókép Fesztivál idei életműdíjasai
Áprilisban ismét mozikban a klasszikus Indiana Jones trilógia!
Carte Rouge - Vörös térkép
Exhibition: Cézanne - Egy élet portréi - Portraits of a Life
Új, hivatalos előzetest és plakátot kapott Hajdu Szabolcs új filmje, a Kálmán-nap
Utaztál okosba’? Akkor nézd meg premier előtt a Kék Pelikant!
Pasolini hét - Az Élet trilógiája a Art+ Cinema-ban
Monty Python klasszikusok ismét a mozikban!
A dohánypajta
 kiemelt 
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
  
Nyáron sem maradunk ütős és modern metal bulik nélkül a fővárosban

Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 frankenstein    az utazás    babák     született feleségek    atkinson    a-team    evolution    waking up    simpsons    artisjus    jeremy renner    lighthouse project    rosa parks    a dilemma    daniel craig    big miracle    sziget    dax flame    e-force    d.r.i.    adrian brody    dornenreich    emilrulez    bury tomorrow    off with their heads  

r49
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!