hosting: Hunet
r34
  cikkekfotók        
magazin [blog]  2003. május 20. kedd   10:16
nincsen hozzászólás

szerző: Kaktusz
Psyence fiction és a nyomtatott média


  Túl vagyok néhány interjún, partielőzetesen és partibeszámolón. Nem mondom, hogy értek az elektro-nikus zenéhez. Azt sem mondom, hogy kiigazodom az elektronikus zene világában. Azután az Undergroundmagazin.hu sem foglalkozik eleget az elektronikus zenével, pedig szerintem kellene. Mégis feltűnt valami, ami talán másnak is, de úgy érzem nagy a hallgatás a témáról vagy legalábbis óvatosan fogalmaznak némelyek.
  
  Az egyik jeles magazin márciusi számában érdekes cikkeket olvastam. Az egyik, egy partibeszámoló volt. Mégpedig a Psyence fiction partiról. Írtam már gagyi beszámolót én is, de ilyet Nekem is tetszett a gyártelep feeling, de ettől később sem vártam többet. Bukdácsoltam a földből kiálló „vaspattanásokon”, de eszembe se jutott, hogy miért van ez, mert tudj isten miért, errefelé nem szokás a vörös szőnyeg (sem a gépi perzsa), de még a simára csiszatolt beton sem. Még akkor sem, ha az általam egyébként nagyrabecsült magazin munkatársai teszik tiszteletüket egy goapartin.
  
  A buli valóban nagyon hangos volt. Ez tény. Az viszont másnak is feltűnt, hogy jó volt a dekoráció és a kivetítők által közvetített képek is segítettek valamit a parti színvonalán. Azután ott voltak a táncosok és a tűzzsonglőrök. Ez is valami. Egyébként, aki gyakran jár goabulikra, annak a dekoráció és a tűzzsonglőrök látványa már kissé unalmas is lehet, annyira hozzátartozik ezekhez a partikhoz. Főképp szabadtéren.
  
  A zenéről szólva, csak annyit, hogy aki ismeri a dj-ket és tisztában van azzal, hogy milyen az izraeli goa stílus az tudta, hogy mire számítson. A másik, hogy bizony vannak olyan számok, amelyeket gyakran használnak a dj-k a szettjeikben és ez szerintem nem új dolog (vagy igen?). Azután persze egyértelmű, hogy ezek a számok mindig másképp illeszkednek be ugyanannak a dj-nek a szettjébe. Hozzáteszem, ilyen szám nagyon sok van, sőt ezeknek változataik is vannak, tehát, ha slágerességről beszélünk, akkor valószínűleg nagyon sok goapartin jártunk már. Mi több, az utóbbi években csak azon és otthon is ezt hallgatjuk, ha kell, ha nem.
  
  Térjünk vissza a dekoráció kérdésére. A Visual Trixx-ről írt cikkel kapcsolatban csak annyit, hogy ők is valahonnan elindultak. Honnan is? Egyik ismerősöm, arra a kérdésemre, hogy hol lehet utánanézni goa-parti időpontoknak és helyeknek a goa.hu mellett a trixx.hu oldalt is ajánlotta. Érdekes.
  
  Az anyagi oldalát tekintve a Psyence fiction partinak és egyáltalán ezeknek a partiknak, meg kell jegyeznem, hogy ezek a bulik nem bővelkednek támogatókban. Valami azonban van a levegőben, ami ennek kissé ellentmond és ezt időszerű lenne észrevenni. A D.H. Project által szervezett bulik mellett itt,most egy másik szerintem sikeres sorozatot is említenem kell. Ez a Jirzij által szervezett Forever Psychedelic”, amely jelen pillanatban a hetediknél tart (egyben utolsónál). Furcsa volt ezzel kapcsolatban, hogy erre a sorozatra olyan emberek hívták fel a figyelmemet, akik egyébként nem igazán járnak goabulikra. Érthetetlen.

  A folyamatok alakulása arra enged következtetni, hogy bizony-bizony a mellőzött goatrance tényezővé vált az elmúlt másfél-két évben. Azonban igazából nem is ez a lényeg, mivel ez, ebben a formában nagyon egyoldalú lenne. Már csak azért is, mert más stílusok is egyre inkább vonzzák a közönséget. Aki az elektronikus zenével foglalkozik, sokszor találkozik a Tilos rádióval és a Tilos dj-kkel, ezen felül vannak egyre több helyen dance-hall és reagge partik. Számomra úgy tűnik, hogy egyre többen kíváncsiak más stílusú elektronikus zenékre. A dance és a techno világán kívűl is van élet, ráadásul egyre nagyobb. Hozzáteszem azt is, ami szintén feltűnt és nem elhanyagolható, hogy egyre többen kíváncsiak az igényes zenékre egy stíluson belül. Ezek oda is vezethetnek, akár, hogy nem lehet tudni később miből lesz mainstream” buli és miből nem.
  
   A Psyence fiction bulira visszatérve, bizonyára feltűnt a sok ember és a jó hangulat is. Jómagam este tizenegy órától reggel tízig voltam a bulin, amely egyébként körülbelül délután egyig tartott. Nem tudom miért. Ezt elfelejtettem Cai-tól megkérdezni Vasárnap este a Süsiben, amikor újra találkoztunk. Azt sem értem, már három éve, hogy miért van az, hogy főleg nyáron és szabadtéren, reggel hatkor még érkeznek(!) emberek bulizni egy goapartira. Ennyire eltévedni nem igazán lehet. Vagy mégis?
  
  Végül, hogy ne legyek egyoldalú, annyit hozzáteszek: sokan írtak már a goatrance-ről és goapartikról jót is, rosszat is. Mindkettőnek van jó és rossz oldala is. Azt is említenem kell, hogy az általam említett magazin is írt már a goa stílusról ezt is, azt is (pl.: Halásztelek partibeszámoló, amit sajnos nem olvastam, de többen említették a beszámoló pozitív kicsengését”). Hiba lenne azt feltételeznem, hogy egy olyan magazinnak, amelynek nem ez a profilja, minden esetben pozitívan fog megnyilvánulni egy jelenségről. Az mégis furcsa, nyomtatott média estében, hogy nem igazán érződik a felkészültség egy beszámolóval kapcsolatban (ezzel kapcsolatban, ajánlom mindenkinek a figyelmébe pl. a Talamasca partibeszámolómat, amely miatt még most is rossz érzéseim vannak).
  
  Még annyit, hogy a fentiek több témát érintenek és kissé felületesen. Ez nem véletlen. Egyrészt nem akartam a dolgokat túlbeszélni, másrészt aki benne van az elektronikus zenei szcénában az érteni fogja miről is van szó pontosan. Valamint hangsúlyozom, hogy nem tartom magam az elektronikus zenék, ezen belül a goa stílus szakértőjének. Ez fontos. Mindössze mostanában felkészülök abból, amit nem titok nagyon szeretek. Ennyi.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
Promptmonsters.tv: Az AI-forradalom új szereplője a magyar kreatív iparban
Közel 100 nyeremény vár gazdára az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozatban
FolkAréna2024 - Minden Magyarok Tánca a 43. Országos Táncháztalálkozón
Ernelláék Kálmánéknál – színház és mozi a B32 Galériában
Jazzfest Budapest 2024
Al Di Meola Electric Band Budapesten
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 fertőzés    vio-lence    timo tolkki    óriásgonzó    liszt    mr. bean    aranyember fesztivál    poison of marvel    zöld darázs 3d    nova rock    carcass    arkhorrl    snow white and the huntsman    futurspektiv2    rick rubin    war of ages    stolen beat    halflives    carlos santana    fading circles    harlott    the last stand    attila    sahg    gwen stefani  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!