hosting: Hunet
r35
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2011. május 20. péntek   04:34
nincsen hozzászólás

szerző: Barna
Voivod, Magma Rise, Dystopia
2011. május 11., Budapest, Club 202

  A kanadai Voivod neve nem szorul bemutatásra, a kultikus zenekar sajátos muzsikájával rengeteg mai bandának nyújtott inspirációt. A Down Petőfi Csarnokos koncertjén már meg lehetett tekinteni 2 évvel ezelőtt őket, ezúttal viszont főzenekari státuszban tértek vissza hozzánk. A felvezető szerepet két hazai banda, a Dystopia és a Magma Rise látta el.
  
  A szegedi Dystopia 2003-ban alakult, debütáló albumukat pedig 2007-ben adták ki Incompetence Drive címmel. A progresszív, thrash és modern metal elemeket vegyítő banda nem tartozik a legaktívabb hazai formációk közé, legalábbis nem lehet róluk sokat hallani. A mostani fél órás fellépésük egy abszolút korrekt zenekar képét vetítette az ekkor még nagyon gyér számban jelen lévő közönség elé. Jó hangzás, magabiztos előadás, és kellemesen hallgatható számok töltötték ki a műsoridőt. Zárásként még egy érdekes feldolgozást is kaptunk (Stingtől az Englishman In New York-ot). Aktívabb mozgolódással, koncertezéssel meg tudnának indulni a nagyobb ismertség irányába, remélhetőleg a jövőben így is tesznek.
  
  A Magma Rise egy már jól ismert nevekből álló doom/stoner metal alakulat. A kultikus ős doomster Mood-ból ismerős Holdampf Gábor basszer/énekes és Hegyi Kolos gitáros mellett a Neck Sprain-es Janó Misi gitáros és az ex-Neck Sprain-es Bánfalvi Sanyi dobos alkotják a 2009-ben alapított bandát. Tavaly jött ki a bemutatkozó albumuk Lazy Stream Of Steel címmel, így a Mood klasszikus Glow, Burn, Scream és egy teljesen új dal kivételével erről hangzottak el szerzemények a jó fél órás, izmosan megszólaló koncerten. A sokat tapasztalt figurák kezei alól érzéssel és súllyal gördültek elő a délies riffek, Sanyi ezúttal is a szokásos vehemenciával és erővel ütötte a cájgot, Gábor pedig a tőle megszokott orgánumon énekelte a dalokat. Aki szerette a Mood és a Wall Of Sleep muzsikáját, az a Magma Rise-al is megtalálja a számítását.
  
  Az 1982-ben alakult Quebec-i Voivod-ra szépen megtelt az eddig üresen tátongó nézőtér; sajnos egyre nagyobb divat a közönség részéről, hogy esélyt sem ad a legtöbb esetben figyelmet érdemlő elő zenekaroknak. A progresszív metalt és thrasht egy egészen sajátos hangulattal felruházó banda 2005-ben veszítette el Piggy-t, sok zseniális gitártéma feltalálóját, de ez a tragédia nem zárta le pályafutásukat, hanem 2008-tól újult erővel vetették bele magukat a zenélésbe Daniel Mongrain (Chewy) gitáros csatlakozásával. Az Away, Snake, Blacky és Chewy négyeséből álló banda tagjai már nem mai gyerekek, mégis olyan élvezettel, átéléssel és lelkesedéssel játszanak a színpadon, amire sok fiatal zenekar büszke lehetne. Az egész háttérkoncepciót megálmodó és megalkotó Away hibátlan dobolása, Blacky abszolút felszabadult, fékevesztett basszusjátéka, Chewy alázattal teli, Piggy témáit és szólóit reprodukáló gitármunkája és Snake sajátos orgánumú éneke ezúttal is megteremtették a speciális Voivod-hangulatot, amelyre csak ők képesek. Láthatóan jól érezték magukat, Snake jó kedélyű kommentárjai és a több számban előadott kígyótánca pedig tovább erősítették a közvetlen hangulatot. A közönséget nem is kellett biztatni; láthatóan nagyrészt a zenekar fanatikusai töltötték meg a termet, akik már több évtizede hallgatják a Voivod munkásságát, és örülnek, hogy a színpadon láthatják kedvenceiket. A zenekar meg is hálálta az odaadó rajongást, a jó hangzással megtámogatott 90 perces koncerten régebbi és új dalok egyaránt képviseltették magukat. A Killing Technology (Overreaction, Ravenous Medicine, Tornado), a Dimension Hatröss (Experiment, Tribal Convictions) és a Nothingface (The Unknown Knows, Nothingface, valamint a ráadást záró, Piggy-nek dedikált Pink Floyd feldolgozás Astronomy Domine) mellett az Angel Rat (The Prow), sőt a Phobos lemez (Forlorn) is megidézésre került. Az ősrégi érát a Ripping Headaches, a Voivod és a Nuclear War, az új korszakot pedig az Infini-ről előadott Global Warning és a teljesen új Kaleidos című nóta képviselte.
  
  A Voivod rendkívül jó formában van, amelyet ez a Club 202-ben lebonyolított fellépés is bizonyított. Abban teljesen biztos vagyok, hogy minden rajongó elégedetten tért haza a koncert után, és aki kihagyni kényszerült a bulit, remélhetőleg az új lemezhez kapcsolódó turnén jövőre lesz majd lehetősége a pótlásra.



Kulcsszavak:
  voivod     magma rise     dystopia 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

A Voivod myspace oldala

 kapcsolódó helyszín: 

Club 202 - Budapest

 kapcsolódó szervező: 

Concerto Music

 kapcsolódó előadók: 

Magma Rise

 kapcsolódó cikkek: 

I am: Új dal az április 5-én érkező új Magma Rise albumról

Április 5-én érkezik az új Magma Rise album - Dalpremier: Dressed Up As A Dream

Away, a Voivod dobosa aggódik az MI miatt

Voivod + Crowbar a Durer Kertben

Mozgalmas hónapok előtt a Magma Rise - Vinyl megjelenés, Nyugat-európai koncertek, és egy új nagylemez kiadása várható idén
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
Abbath, Toxic Holocaust, Hellripper
Slaughter To Prevail
Delain, Illumishade
Beast In Black, Gloryhammer
Az indie rock királyai, a The Sherlocks és a DOTE a Dürer kertben
Fear Factory, Butcher Babies, Ignea, Ghost Of Atlantis
 kapcsolódó fotók: 

Voivod (CAN) - 2011. május 11. Club 202

Magma Rise - 2011. május 11. Club 202

Dystopia - 2011. május 11. Club 202
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 niok alapítvány    fear factory    wrath    solution     csata: los angeles    purified in blood    budapest bár    raven    deák bárdos    hinayana    cult of luna    enforcer    corrections house    sleep     csata: los angeles    tony allen    hypocrisy    bookmarks    stefan kaufmann    city of echoes    petőfi csarnok    péterfy bori love band    gondolat kiadó    bury tomorrow    forsaken world  

r46
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!