hosting: Hunet
r37
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2012. június 14. csütörtök   16:06
nincsen hozzászólás

szerző: Morello
DevilDriver, Watch My Dying
2012. június 7, Dürer Kert

  Aki jelen volt az amerikai DevilDriver koncertjén 2009-ben a Diesel Klubban, tudhatja, hogy ez a banda nem finomkodik, egy forró hangulatú klubbulin a falakat is szétveti a belőlük fakadó energia. Azóta persze többször is volt alkalom látni őket a közelben; nálunk a Megadeth vendégeként, vagy Csehországban a Sonisphere fesztiválon, esetleg Ausztriában a Machine Head társaságában. Most a Nova Rock-os fellépésük előtt ugrottak be hozzánk, hogy ismét földbe döngöljék a budapesti közönséget.
  Ha már földbe döngölésről van szó, nem is lehetett volna stílszerűbb előzenekaruk, mint a Watch My Dying, akik ugyancsak erről a tevékenységükről híresek. A WMD-t az utóbbi időkben különféle minifesztiválokon vagy headlinerként lehetett megtekinteni Budapesten, így majdhogynem szokatlan érzés volt őket egy külföldi zenekar előtt látni. Kérdéses volt számomra, vajon hányan jelennek meg az estén, de összességében nem lehetett ok panaszra. Igaz, a WMD előadása idején még nem ment mindenki a színpad előterébe, de a bandát ez nem zavarta, ugyanolyan intenzitással zúztak, ahogy tőlük megszokott.
  Jót tett a zenekarnak Szabó Viktor csatlakozása, aki nem csak fazonilag és mozgáskultúrában illeszkedett be tökéletesen a csapatba, hanem zeneileg is sokat számít a jelenléte, valljuk meg, a WMD két gitárral az igazi. Aki nem volt lusta velük tombolni, az megkaphatta a talpalávalót. A zenekar szokás szerint alaposan felszántotta a deszkákat. Megfelelő adottságok hiányában Bori Sándor és Garcia Dávid kivételével, a többiek a hajukba burkolózva döngették a nagyjából best of-nak nevezhető programot. Elhangzott az Idomtalan, Nicht Vor Dem Kind, a talán legnagyobb ásznak számító Carbon, a Klausztrofónia, Sztereotip, Holtsúly, Az Utolsó Hívás, az új EP-ről beharangozott Száraz Felhők, Gyúlékony Csíra, Fényérzékeny, Sztereotip. Bár itthon nem sokan játszanak ennyire komplex, széttördelt zenét, a WMD nálunk mindenképpen ennek a műfajnak a csúcsa, még akkor is, ha élőben azért nem teljesen ugyanaz minden, mint a hanghordozón, ez különösen az éneken hallatszik. Mindez az élvezeti értéket persze nem befolyásolta, egész jól megdörrent a hangzás is, szóval jó volt őket látni ma este a Dürerben.
  
  Bár mint említettem, súlyosság tekintetében jó partit alkotott a Watch My Dying és a DevilDriver, más tekintetben viszont Dez Fafaráék zenéje majdhogynem parasztosan egyszerű a hazai csapat agyontechnikázott, komplex világa után. Ők inkább a nyers brutalitásra mennek rá, bár észbontó megoldások náluk is feltűnnek a gitár- vagy a dobjáték környékén. Ma ők is amolyan best of műsorral készültek, aminek jobban örültem, mintha a tavalyi Beast albumot villogtatták volna orrba-szájba. Tetszik az új lemez is, de szerintem itt már kicsit túllőttek a célon, a tömény durvulatban elvesznek a nagybetűs dalok. A The Fury Of Our Maker´s Hand és a The Last Kind Words voltak szerintem a legjobb pillanatai az életműnek, és szerencsére ma javarészt ezek képezték a műsor gerincét.
  Fafaráék nem sokat cicomáztak, rögtön az egyik legjobb nótájukkal, az End Of The Line-nal szabadították útjára az őrületet. A közönséget nem kellett sokat biztatni, rögtön megindult az iszonyatos nyomulás, a pogó, a brutális csépelés. Ez a szám, de az este során elhangzó továbbiak is nagyon jól példázzák a DevilDriver világát – metalcore-os és death metal elemekkel egybegyúrt modern thrash metal, amolyan amerikai módra. Nem hagyott alább a pörgés a Horn Of Betrayal és a The Fury Of Our Maker´s Hand nótákra sem, az új albumról némileg meglepő módon csak az egy szem Dead To Rights hangzott el emlékeim szerint, de ez viszont önmagába sűrített minden brutalitást, amiről a DevilDriver híres.
  
  John Boecklin dobos hihetetlenül intenzív játéka olyan szinten hajtotta a csapatot, mint az NKVD komisszár géppuskája a hátsó sorokban Sztálingrádnál. De egyik tagot sem kellett félteni, mindegyikük teljes erőbedobással és beleéléssel zúzott a színpadon. Hogy kicsit visszafelé lépegessünk az időben, következett a Pure Sincerity és a Pray For Villains az utóbbival megegyező című albumról, majd a banda egyik legkedveltebb nótája, a Clouds Over California. Dez Fafara itt megkérdezte, ki járt már Kaliforniában, de egyébként nem sokat szövegelt, csak az újabb és újabb DevilDriver pörölycsapásokat süvöltötte, továbbá biztatta a közönséget. Beindult a circle pit is, amely alapvető tartozék a zenekar koncertjén. A Fate Stepped In után újabb kedvenc következett, az I Could Care Less, majd pedig a Head On To Heartache (Let Them Rot), Hold Back The Day, Not All Who Wander Are Lost és a Meet The Wretched volt még hátra a ma estéből.
  Nagyjából egy órát játszott a csapat, és a program best of jellege miatt szerintem minden fontos nóta elhangzott, de legalább egy ráadás erejéig még 10-20 percet jó lett volna a színpadon látni őket. Mindezzel együtt szerintem elégedett lehetett a csapatért rajongó közönség, talán egy tisztább hangzás hiányzott még a tökéletes élvezethez. Csuromvizesen, kimerülten pihegve vonszolta ki magát a teremből a legtöbb jelenlévő, ez az este igazán kemény edzésprogram volt a metalos közönségnek.
  



Kulcsszavak:
  devildriver     watch my dying 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó helyszín: 

Dürer Kert - Budapest

 kapcsolódó előadók: 

Watch My Dying

 kapcsolódó cikkek: 

Metal.hu évzáró turné: Watch My Dying, Beneath The Void, Heedless Elegance, Nest of Plagues

OM: itt egy újabb dal a Replika és a Watch My Dying énekesével - rengeteg vendéggel készült el a második album

Tiszta ének is lesz az új DevilDriver lemezen

Omega Diatribe és Watch My Dying közös koncert az Akváriumban

Rockmaraton 2019 - 2. rész
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
 kapcsolódó fotók: 

Devildriver (USA) - 2012. június 7. Dürer kert

Watch My Dying - 2012. június 7. Dürer kert
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 bouncing souls    mezumm    joystix    onerepublic    a sötét lovag    underground magazin    winterborn    sons of apollo    vince vaughn    lourdes    30 y    gorgoroth    lóripop    waking the cadaver    parkway drive    mortillery    rango    hills have eye    katherine heigl    sleep    after rain    radio panic     j.j. abrams    earthsblood    babel sound  

r43
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!