hosting: Hunet
r38
  cikkekfotók        
magazin [tehetségkutatás]  2012. augusztus 15. szerda   04:15
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Vakondok 2 – Demoscene: Az Algoritmusok Művészete
100.000 felett a Vakondok nézettsége! A filmzene ingyen letölthető. Jön a 10. Function demoparty

  Alig fél évvel a film megjelenése után a Vakondok 2 dokumentumfilm online össznézettsége átlépte a 100.000-et. A magyar verzió januárban vált elérhetővé, ezzel párhuzamosan pedig a nemzetközi vetítések is beindultak. A tokiói premier után a filmet több mint 20 városban vetítették különböző rendezvényeken Sydney-től kezdve São Paulo-ig. Áprilisban a németországi Revision party-n, mely a világ legnagyobb demoscene találkozója, közel ezer ember nézte végig a filmet az óriáskijelzőn, majd a vetítés után elérhetővé vált nemzetközi verzió online nézettsége 1 hét után átlépte a 20.000-et.
  
  A film iránti hatalmas nemzetközi érdeklődés annak is köszönhető, hogy a már 30 éve létező demoscene szubkultúráról ez idáig nem készült hasonló, egészestés dokumentumfilm. A jövőre 15 éves, napi 2-3 millió látogatóval rendelkező, főleg videojátékokkal foglalkozó Penny Arcade honlap címoldalán ajánlotta a filmet, miután Bostonban megrendezett saját éves rendezvényükön, a Penny Arcade Expo-n, melynek nagyjából 70 ezer látogatója van, hatalmas érdeklődés mellett vetítették azt.
  
  A Vakondok 2 a PC World magazin februári számának DVD mellékletére is felkerült mely kb. 10.000 példányban jelent meg országszerte. Tavasszal a film fesztiválszereplései is elkezdődtek. Az angol ID FEST-en Emerging Talent (Feltörekvő Tehetség) –ként A Torinói Ló előtt vetítették, a new yorki Manhattan Film Festival online közönségszavazását megnyerve pedig a fesztivál hivatalos versenyprogramjába is bekerült. A Los Angeles New Wave International Film Festival „Honorable Mention” díjjal jutalmazta a filmet. Itthon a CineFest versenyprogramjában lesz látható szeptemberben.
  A Vakondok 2 feliratait a rajongók eddig 10 nyelvre fordították le. A nemzetközi vetítések megkezdése óta több nagy médium is említést tett a filmről, mint például a francia Liberation újság és a Canal+ tévécsatorna.
  
  Május elején a filmben hallható zenék is ingyen letölthetővé váltak, méghozzá a demoscene-hez hűen egy music disk-be csomagolva. Ez egy, kifejezetten a soundtrack-hez programozott, egyedi zenelejátszót jelent.
  Akik a Vakondok 2 megnézése után kedvet kaptak közelebbről is megismerkedni a demoscene-el, azok látogassanak el 2012. szeptember 28-30. között a filmben is bemutatott Function demoparty -ra, ami egy olyan számítástechnikai rendezvény, ahol a digitális művészetek rajongói mérik össze tudásukat, cserélnek tapasztalatot és szocializálódnak.
  
  A demo egy audiovizuális, non-interaktív, valós idejű bemutató, ami egy számítógépes program formájában készül el. Ez szemléletesen azt jelenti, hogy egy demo megtekintésekor olyan animációt láthatunk, ami a filmekkel ellentétben nem előre felvett jelenetekből áll össze, hanem inkább egy színházi előadáshoz hasonlóan csak a jelenetek váza, a demo forgatókönyve (a programkód) előre megírt, maga a látvány ott alakul ki az adott pillanatban az adott számítógépen, azaz valós időben. A demók többségét leginkább egy nagyon látványos, zenére időzített, néhány perces futurisztikus klipként kell elképzelni.
  A Vakondok 2 a Demoscene digitális művészeti szubkultúra mélyére ássa le magát, egy olyan alkotóközösséget bemutatva, ami lassan 30 éve létezik világszinten elismert magyar alkotókkal, mégsem tud róluk szinte senki semmit. A történet akkor kezdődött, amikor a számítástechnika terjedésével a már jól megszokott művészeti platformok mellé újabbak nőttek, melyek részben a régi ágazatokat digitalizálták, részben pedig teljesen új művészeti formákat hoztak létre. Régen a kép-, és hangalapú művészetek a szellemi alkotóképesség mellett általában fizikális, főleg kézi ügyességet is megköveteltek. Mára a számítógépes programozás és a matematika lehetővé tette, hogy pusztán szellemi alkotófolyamat útján, a fizikális képességeket kizárva hozhassunk létre egészen újfajta művészeti alkotásokat. A számítástechnika világunk leggyorsabban fejlődő ága, mely egyre újabb lehetőségeket teremt a művészet terén is. A Vakondok egy olyan közösséget mutat be, ahol a legmodernebb technika mellett néha kifejezetten a számítástechnika hőskorából származó megoldásokból próbálják meg kihozni a legjobbat.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
Promptmonsters.tv: Az AI-forradalom új szereplője a magyar kreatív iparban
Közel 100 nyeremény vár gazdára az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozatban
FolkAréna2024 - Minden Magyarok Tánca a 43. Országos Táncháztalálkozón
Ernelláék Kálmánéknál – színház és mozi a B32 Galériában
Jazzfest Budapest 2024
Al Di Meola Electric Band Budapesten
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 ronnie james    való világ    negarm    flynn    nevermind    the nick rivers    tokaj    pozvakowski    Ágens     steven spielberg    pearl jam    tales from the grave in space    dóm tér    keira knightley    conjurer    another way    billie joe armstrong    terhes társaság    világgödör    pixelhősök    aquileia ostroma    barabás lőrinc eklektric    leander risingleander    alestorm    magyar atom  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!