hosting: Hunet
r38
  cikkekfotók        
film [film és zene]  2012. szeptember 25. kedd   05:31
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
ZimmerFrei (IT): Temporary 8th audiovizuális város-portré
2012. szeptember 26-29. 19.00h, Leonardo Kert - Budapest VIII. Tömő utca 14.

  Magyar könnyűzenészek egy Budapestről szóló olasz filmben. Izgalmas filmet forgatott az olasz ZimmerFrei kollektíva idén nyáron Budapesten. A PLACCC Fesztiválon szeptember 26. és 29. között egy alkalmi szabadtéri moziban mutatják be a Temporary 8th című audiovizuális városportrét, amelyben VIII. kerületi lakosok, egy hajléktalan idegenvezető, sőt Busa Pista és Jammal is feltűnik.
  
  A PLACCC Fesztivál felkérésére idén nyáron három hétig Budapesten forgatta rendhagyó filmjét az olasz ZimmerFrei kollektíva két tagja. Anna de Manincor és Massimo Carozzi a valós és az elképzelt városi környezetet vizsgálta. Az olasz művészek arra keresték a választ, hogyan hat a folytonos változás az emberekre, milyen nyomokat hagynak a városon az életük során, illetve miként hat egymásra az ideiglenesség és az állandóság. A művészek a forgatás során közterületeket, üresen álló, elhagyott épületeket és építési területeket is felkerestek, valamint igyekeztek feltérképezni a már vagy még nem létező helyeket is.
  
  Az előzetes helyszínbejárás után az olasz kollektíva főként a VIII. kerületben találta meg azt az inspirációt, amit keresett. A filmben láthatjuk a Práter-Szigony -Tömő- Gyulai Pál utca környékét, a Corvin negyedet, a Grundot, Blaha Lujza, a Mátyás és a Teleki tér forgatagát, közösségi kerteket, valamint a pályaudvar, a kínai piac és a temető környékét is. A filmesek felkerestek néhány – ahogyan ők nevezték- kísértetjárta helyet is a fővárosban, például a Duna-parton álló CET Kulturális Központot vagy a Tüske Csarnokot. A kerékpáros forgatásokon idegenvezetőjük Vidovszky Emma projektkoordinátor, Szemerey Samu és Erdős Zoltán urbanisták, valamint egy Teleki téri hajléktalan férfi volt. Mivel a helyszínspecifikus városportré minden esetben a helyi lakosokkal közösen készül, az olasz művészek személyes interjúkat is készítettek. Az ismeretlen arcok között azonban a hazai könnyűzenei élet két jól ismert figurája is felbukkan, akik szintén erősen kötődnek a VIII. kerülethez. Egyikük az Irie Maffia tagja, Busa Pista, míg a másik Fekete János Jammal beatbox előadó, a Csillag születik egykori versenyzője, aki a Belmondo együttesben zenél.
  
  A Temporary 8th című film szinte dokumentumfilmes pontossággal dolgozza fel a környék történetét és kontextusát, ugyanakkor az alkotást rengeteg személyességgel itatták át a művészek. A tényeket a saját budapesti élményeiken, művészi látásmódjukon és a filmben megszólaló helyi lakosok tapasztalatain szűrték át. A végeredmény egy szubjektív, álomszerű film, amely megragadja a hely szellemét és hangulatát. A ZimmerFrei kollektíva ezért tartja fontosnak, hogy az elkészült filmet az inspirációt és alapanyagot nyújtó helyszínen mutassa be. Az alkotást éppen ezért a PLACCC Fesztiválon szeptember 26. és 29. között este 7 órától az egyik forgatási helyszínen, a Leonardo Kert nevű közösségi kertben, a palánták mellett kialakított alkalmi szabadtéri moziban láthatják az érdeklődők. Eső esetén a vetítéseket fedett helyen, a közeli A Grund nevű szórakozóhelyen tartják meg. Erről az időjárás függvényében mindennap délután döntenek a szervezők és a művészek, ezért érdemes figyelni a Placcc Fesztivál honlapját és Facebook oldalát.
  
  Esőhelyszín: A Grund, 1082 Budapest, Nagytemplom utca 30.
  Az időjárás függvényében délután 5 óráig döntenek a vetítés helyszínéről a szervezők és a művészek, amit a www.placcc.hu honlapon és a www.facebook.com/placccfesztival oldalon tesznek közzé.
  Magyarul és angolul, angol és magyar felirattal
  Jegyár: nyugágyjegy: 800 Ft, padjegy: 600 Ft
  Meleg ruházat javasolt.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Carte Rouge - Vörös térkép
Exhibition: Cézanne - Egy élet portréi - Portraits of a Life
Új, hivatalos előzetest és plakátot kapott Hajdu Szabolcs új filmje, a Kálmán-nap
Utaztál okosba’? Akkor nézd meg premier előtt a Kék Pelikant!
Pasolini hét - Az Élet trilógiája a Art+ Cinema-ban
Monty Python klasszikusok ismét a mozikban!
A dohánypajta
Történelem, társadalom, cukiság – ezek lesznek a JUNO11 Distribution tavaszi filmjei
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 the adjustment bureau    new lows    shell beach    at the gates    hypnos    norma jean    sorsügynökség    sentinels     anneke van giersbergen    u.d.o.    crescend    faster    nick mccarthy    valentin nap    trigger the bloodshed    as you drown    die apokalyptischen reiter    red hot chili peppers    a világűr hangjai    man in black iii    goodbye darjeeling    könnyedén    esti    negura bunget    prince  

r41
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!