hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
film [filmfesztivál]  2013. március 27. szerda   20:20
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Április 5-én fut ki a 20. jubileumi Titanic


  A The Master című filmmel nyit az idei, 20. jubileumi Titanic Nemzetközi Filmfesztivál. 2013. április 5-13. között öt helyszínen 74 alkotást láthat majd a közönség, köztük több magyar vonatkozású munkát és nemzetközi premiert. A rendezvény kiemelt programja a Zöld Sziget ír szekció és a Staropramen sörkorcsolyák kortárs cseh filmválogatás. Idén új filmcsokorral bővül a Titanic kínálata, az A napos oldal fergeteges vígjátékokat hoz majd, a versenyben pedig 10 film vetekszik a Hullámtörők díjért. A zsűri elnöke Jiři Menzel lesz.
  
  20 évvel ezelőtt, 1993-ban egy moziban 16 filmmel indult útjára a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál. Mára öt helyszínen - az Urániában, az Örökmozgóban, a Toldi moziban, az A38 hajón és idén először a Puskinban -, egy közel 30 fős stáb egész éves munkája eredményeképp 61 egésztés filmet és 13 rövidfilmet, a kortárs nemzetközi filmtermés legjavát nézheti meg a közönség, gyakran az alkotásaikat elkísérő alkotók társaságában.
  
  A fesztivál nyitófilmje Paul Thomas Anderson The Master-je lesz, mely egy lelkileg megtépázott háborús veterán (Joaquin Phoenix) és egy karizmatikus vallási vezető (Philip Seymour Hoffman) különös kapcsolatát mutatja be. A rendezvény egyik kiemelt programja, a Zöld Sziget szekció az idén EU-elnökséget ellátó Írországgal szoros együttműködésben valósul meg. Ebben a válogatásban hat film és egy 110 perces rövidfilmfüzér pereg majd a vásznon. A közönség láthat egy lesújtó drámát egy dublini aranyifjúról, egy tengeriszörnyes horror-vígjátékot, egy lakótelepi horrort, egy társadalmi drámát, egy, a belfasti punk-rock legendás alakja, Terri Holey életét bemutató filmet s egy egészestés dokumentumfilmet is. A Staropramen sörkorcsolyák öt kortárs cseh filmet mutat be: lesz díjözönnel jutalmazott film noir, szexuális ébredésről szóló elsőfilm, road movie, egy abszurd fekete komédia és egy háborús dráma a lidicei náci mészárlásról.
  
  A közkedvelt Északi fények szekció hat filmet hoz, a Tiszta Amerika öt független filmet kínál, a Sötét oldal kilenc alkotást mutat be, a Zene Mindenkinek válogatás a legfrissebb, fesztiválkedvenc zenés dokumentumfilmeket, illetve zenei témájú játékfilmeket tárja a magyar közönség elé, s idén új filmcsokorral bővül a fesztivál programja, az A napos oldal szekcióban hat fergeteges vígjátékot vetítenek majd. Az idei Titanic három nemzetközi premierrrel is dicsekedhet: a holland Ricky Rijneke első nagyjátékfilmje, a Csendesek (Silent Ones) Tóth Orsival és Rába Rolanddal, a Hogyan kövessünk vadidegeneket? (How to Follow Strangers) Chioke Nassor rendezésében és az Elbocsátó szép szavak (Last Kind Words) Kevin Barkertől Budapesten, a Titanicon debütál.
  
  A Titanic Nemzetközi Filmfesztivál 2005 óta versenyfesztiválként is működik. Idén tíz film versenyez a Hullámtörők díjért: az Alija (Alyah) című francia film Pio Marmaï-jal a főszerepben, az ukrán Eva Neymann Kupolás ház-a (Dom s bashenkoy), Cate Shortland mozija, Ausztrália 2013-as Oscar-nevezettje, a Lore, a holland Ricky Rijneke első nagyjátékfilmje, a Csendesek (Silent Ones), a szlovákiai magyar elsőfilmes Prikler Mátyás alkotása, a Köszönöm, jól (Dakujem, dobre), a szintén szlovákiai magyar Mira Fornay második filmje, a Kutyám, Killer (Môj pes Killer), Shane Carruth amerikai rendező Feltörő színek (Upstream Color) című mozija, a finn Aku Louhimies Fekete golyó (8-Pallo) című filmje, Szergej Loznica háborús története, a Ködben (V tumane), valamint az ír Lenny Abrahamson Mit tettél, Richard-ja (What Richard Did) szintén bekerült a versenybe. Idén is nemzetközi zsűri dönt majd a legjobb filmnek járó díj odaítéléséről, ezúttal a világhírú cseh rendező, Jiři Menzel elnökletével, Morgan Bushe ír producer (Semmit magamról) és Hajdu Szabolcs (Macerás ügyek, Fehér Tenyér, Bibliothéque Pascal) részvételével.
  A közönség március 28. és április 4. között minden helyszínen kedvezményes, 900 Ft-os áron vásárolhat jegyeket elővételben, utána a teljes jegyár 1100 Ft lesz. A teljes program a titanicfilmfest.hu oldalon található.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Carte Rouge - Vörös térkép
Exhibition: Cézanne - Egy élet portréi - Portraits of a Life
Új, hivatalos előzetest és plakátot kapott Hajdu Szabolcs új filmje, a Kálmán-nap
Utaztál okosba’? Akkor nézd meg premier előtt a Kék Pelikant!
Pasolini hét - Az Élet trilógiája a Art+ Cinema-ban
Monty Python klasszikusok ismét a mozikban!
A dohánypajta
Történelem, társadalom, cukiság – ezek lesznek a JUNO11 Distribution tavaszi filmjei
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 bloody roots    melt-banana    badacsonytördemic    kulturális intézmény    inquisition    steel panther    the kooks    to the nines    illúzió    douglas mccarthy    gurd    szemtől szembe    taking back sunday    butch vig    k.i.z.    vhk    vices & virtues    tony iommi    macbook pro    the subways    scarify    tarja turunen    valentines day    civil war    krúbi  

r46
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!