hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
beszámoló [fesztivál]  2013. július 11. csütörtök   06:00
nincsen hozzászólás

szerző: Utazó
Fishing on Orfű 2013
2013. június 19-22., Orfű

  Mivel kezdjem ennek a beszédes nevű fesztiválnak az ez évi beszámolóját? Ez nehéz kérdés. Annyi biztos, hogy az idei fesztivál is jó volt - most csak erről emlékeznék meg, mert ugye a tavalyi már elmúlt, mint a kolera. Minden mellébeszélés nélkül állíthatom, hogy ez a négy nap meggyőzött mindannyiunkat, akik tiszteletüket tették Orfűn.
  Nagyon fontos gondolatnak tartom, hogy a szervezők elsődleges szempontjai között a hazai közönség „kiszolgálása” és a hazai előadók „összehozása”, az élvonal és a kevésbé ismert hazai alter bandák felléptetése, azaz az árukapcsolás szerepelt. Ezek után nem kérdés, hogy Orfű mondhatni ez alkalommal is bizonyított! Ezt támasztja alá az a tény, hogy a pénztár ablakába esténként kikerülhetett a „minden jegy elkelt” táblácska.
  
  Nem kellett a számokkal birkózni. Volt itt minden, mint a búcsúban. Nappali tűzijáték - hang és füst, Rátgéber László-féle tóátugrás, hosszúlépés fröccs(kul)túra, statikus sörtúra, FOO borismereti kurzus, kenyérsütés, két keréken, barlangtúra, sárkánytúra, rekeszépítés, stb. Az i-re a pontot a harmincfokos melegben meghirdetett árnyék nélküli labdakergetés tette fel. Kész őrület!
  Egyébként meglepetések helyett változatosan teltek a nappalok - henyéléssel. Az éjszakák pedig ivással és bulikkal. Jól kiegészítették egymást. Savanyú pofával nehézkesen ment volna. Ezt az állapotot inkább a hétköznapokra hagytam, mert abból van bőven.
  
  A szerdai nulladik nap teljes egészében a Kispál-napnak volt szentelve. Ez volt maga a bónusz, aki itt volt, az tudja miért! A multi szponzorok helyett ez alkalommal magánember vásárolhatta meg a nagyszínpad nevének megváltását. Egy kedves apuka volt az elkövető, aki fiának, Deli Máténak neveztette azt el. Tehát a Deli Máté nagyszínpadon a Csík zenekar koncertjével vette kezdetét igazán a fesztivál. Minden mennyiségben hangoztak el a Kispál dalok. Bármikor meghallgatva az ő tolmácsolásukban ezen számokat, csakis jókat tudok mondani. Élvezetes volt sátorállítás alatt, sörözés-borozás közben, valamint a színpad előtt állva, ülve, guggolva, fejen állva, lejtőn gurulva hallgatni fellépésüket. Remek felvezetője volt a Kispál és a Borz gálaműsornak. Az egész gálaműsort Lévai Balázs tévésztár és Varga Livius (Quimby) frappáns felvezetőivel tették különlegesebbé. Az esemény érdekessége volt, hogy ezen az estén olyan zenekarok követték egymást és rótták le tiszteletüket, akiket általában a következő napokon is láthattunk (Punnany Massif, Soerii & Poolek, Subscribe, Brains, Isten Háta Mögött, Intim Torna Illegál, Bëlga, Óriás, Supernem, stb.) más szerepben. A hallott dalok véleményem szerint abszolút megállták helyüket és egyedien szólaltak meg, ezzel is méltóképpen adózva a műfajalapító Kispál előtt.
  
  A nevezetes nulladik nap után tovább tekerve a volumét, gőzerővel folytatódott a fesztivál. Csütörtök, péntek, szombat késő délutántól egészen pirkadatig folytatódott a koncert és buli áradat. Fent és lent - mivelhogy a kemping dombos, lejtős területen helyezkedett el és a színpadok is kellő távolságban voltak egymástól, így abszolút nem volt zavaró a hangfolyam. Mondhatni mérnöki munkával helyezték el a fesztivál objektumait. Az élelmezési részleget központi helyre tették, itt optimális árakon vásárolhattunk, a szesz részleget viszont szétszórva találhattuk meg. A sör választék kimerült a Gösserben (!), ez viszonylag drága volt. A pohár betétdíjas és nem hazai. A folyó bor és a termelői drága, de viszont hazai. Viszont kevés volt a fűszeres és a meggyőzni akaró. Mindent összevetve korrekt fesztiválon vehettünk rész. A hátralévő napokra sem panaszkodhattunk és a fekete leves is elmaradt. Nem panaszkodhattunk az egész fesztivál felhozatalára. Igaz más fesztiválokon is megtalálhattuk ezeket a fellépőket, de valahogy mégis másképp szóltak itt a dalok.
  
  A nagyszínpad deszkáit rutinos vén rókák taposták: a PASO, a ska koronázatlan királyai, a Punnany Massif, Pécs üdvöskéi, a Brains, Dunakanyar alapbandája a Másfél tagjaival felvértezve, a Pál Utcai Fiúk, a szigetszentmiklósi fiúk, a sláger gyáros HS7, a Quimby dunaújvárosi művészegylet, a gránitba bevésett Európa Kiadó, a Lovasi-Leskovits féle Kiscsillag és a pazar Vad Fruttik. Továbbá a félresikerült botrány bulicsapat, a Soerii & Poolek, a lagymatag Kistehén, a konkrét Isten Háta Mögött, az alap VHK, a szintén konkrét Óriás, az artista Intim Torna Illegál és a pót-Quimby, az A Kutya Vacsorája is mind helyet kapott és még sorolhatnánk tovább. De a kisebb színpadokon fellépő zenekarok sem maradtak el mögöttük. Itt inkább családiasabb bulik kaptak helyet: polgárpukkasztó Gerdesits-féle Marlboro Man, autentikus Ferenczi György és a Rackjam, a nélkülözhetetlen Bëlga, a Szabó Balázs Bandája, Maszkura, a The Carbonfools és még tovább sorolhatnám a fesztiválon fellépők névsorát. Többek között ezek a zenekarok bizonyították, hogy nem volt jellemző a tömegvonzó és tömeghajhászó, (pl. Magna Cum Laude, KFT) giccsbe hajló műfaji kilengésekre való igény, sem a szervezők, sem a fesztiválozók részéről, hanem megmaradt egy szűkebb rétegnek az igényesebb fesztiválja.


Kulcsszavak:
  európa kiadó     fishing on orfű     bëlga     a kutya vacsorája     hs7     quimby     pál utcai fiúk     carbonfools     brains     vad fruttik     kiscsillag     intim torna illegál     óriás     isten háta mögött     vhk     kispál és a borz     marlboro man 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

A fesztivál weboldala

 kapcsolódó előadók: 

The Carbonfools
A Kutya Vacsorája
Brains
Európa Kiadó
Bëlga
Kispál és a borz
Quimby
Pál Utcai Fiúk

 kapcsolódó cikkek: 

Az akadályokat leküzdve született meg a Heavy Brains új lemeze

Itt a Fishing on Orfű teljes zenei programja

Rendhagyó könyv készült a Fishing on Orfűről, Beck Zoltán tollából

Bemetalosodott a Bëlga

Bekeményített a Bëlga
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
Abbath, Toxic Holocaust, Hellripper
Slaughter To Prevail
Delain, Illumishade
Beast In Black, Gloryhammer
Az indie rock királyai, a The Sherlocks és a DOTE a Dürer kertben
Fear Factory, Butcher Babies, Ignea, Ghost Of Atlantis
 kapcsolódó fotók: 

VHK - 2012. december 21. Pecsa
 kapcsolódó videók: 

Isten Háta Mögött (teljes koncert)
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 after crying    hogyan lopjunk felhőkarcolót    creativeselector    mastic scum    amerika kapitány    goulasch exotica    beat dis    butal assault    terror    jon oliva     szelíd teremtés - a frankenstein-terv    apocalyptica    the moog    new found glory    waco jesus    sherlock holmes    krisiun    damnon albarn    doherty    dudás zsombor    born to lose    christina aguilera    vicky sunday    anna& the barbies    john frusciante  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!