hosting: Hunet
r36
  cikkekfotók        
magazin [kiállítás]  2013. szeptember 27. péntek   16:11
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Megnyílt a World Press Photo kiállítás Budapesten
On The Spot: „A fotográfia jobban él, mint valaha”

  Szeptember 27-től látogatható a 2013-as World Press Photo kiállítás Budapesten, a Néprajzi Múzeumban, amely az idén is a világ legnagyobb fotós versenyének díjnyertes képeit mutatja be.
  A kiállítást az M1-en futó On The Spot dokumentumfilmesei, Cseke Eszter és S. Takács András nyitották meg, megbecsülve a tárlat „értékét”: 2012-ben 121 újságíró, fotográfus, hangmérnök, riporter és médiamunkás halt meg munkavégzés közben – ismertették a statisztikát –, ez az ára ezeknek a képeknek.
  
  Cseke Eszter szerint a díjnyertes hírfotósok és dokumentumfilmesek egyik legnagyobb dilemmája az, amikor egy személyes drámát ábrázoló kép vagy film sikeres lesz, ezáltal valaki életének tragédiája a fényképész karrierjének egyik csúcspontja lesz.
  ”Ezt a dilemmát csak azok képesek feloldani, akik a helyszínen nemcsak a munkájukat végezték, hanem együtt éltek, lélegeztek azokkal, akikről a felvételeket készítették„ – mondta.
  
  S. Takács András elmondta, hogy kétféle fotóssal és filmessel találkoznak a frontvonalakon: az egyik már kiégett, cinikus, a másik pedig csodával határos módon megőrzött valamit abból az őszinte kíváncsiságból, ami miatt erre a szakmára adta a fejét, és ez a hozzáállás érződik is a legjobb képeken.
  Cseke Eszter saját élményeikről is beszélt, amelyeket ugyanazokban a napokban éltek át a Gázai övezetben, amikor az idei fődíjas fotó készült. Szó volt arról is, hogy a haditudósítók és a fotósok hogyan képesek dolgozni háborús helyzetekben: „Segít az optika és a kijelző, mert egészséges távolságot biztosít a borzalmaktól a legrázósabb helyzetekben, ugyanakkor azok lesznek a legjobb képek, amik elég közelről mutatják a valóságot„.
  S. Takács András hozzátette: „Ma már a világ legtöbb televíziójában nem kerülhetnek adásba a World Press Photo legjobb képei, mert túlságosan fájdalmasak, véresek és valóságosak a főműsoridőhöz. Éppen ezért ilyen erőteljes ez a kiállítás, és a fotográfia jobban él, mint valaha„.
  
  A Néprajzi Múzeumban a World Press Photo díjnyertes képei mellett folyamatosan vetítik az On The Spot dokumentumfilmjeit is, amelyek ugyanazokon a helyszíneken készültek, mint a kiállítás fotói, Gázától Japánig. A 2014 elején új évaddal jelentkező sorozat negyedik évadát október 2-tól kéthetente szerda esténként vetíti az M1. A negyedik évad országos premierjei este 9-kor kezdődnek, a filmekben többek között szó lesz a modernkori rabszolgaságról a Maldív-szigeteken, egy johannesburgi gengszter küzdelméről, hogy új életet kezdhessen, a húsvéti keresztre feszítésekről a Fülöp-szigeteken és Kasmír elfeledett konfliktusáról.
  
  Október 2-án adásba kerülő film Kuala Lumpurban játszódik, de nem a multikulturális maláj metropolisz felhőkarcolóinál, hanem a Batu-barlangban, ahol egymillió ember vesz részt évről évre a hindu Thaipusam fesztiválon. Európából nézve durva vallási fanatizmus, Malajziában népünnepély: a hívek kampókat aggatnak magukba, lándzsával szúrják át a szájukat, és óriási oltárokat cipelnek fel 272 lépcsőfokon. Azt állítják, hogy nem éreznek fájdalmat. A film egy sikeres ügyvédet, egy üzletembert és egy éjszakai klub tulajdonosát követ végig a fesztiválon. Az On The Spot kamerái elkísérik a szereplőket Kuala Lumpur üzleti negyedétől a megdöbbentő transzbaesésen át a zarándoklat utolsó pillanatáig, és közben ritkán látott közelségbe kerülünk egy távoli kultúra még távolabbi, elsőre felfoghatatlannak tűnő szokásához.
  
  On The Spot: Thaipusam fesztivál
  Október 2. szerda 21:00 - M1



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. május 19.
Vonósnégyesre átdolgozott heavy metal himnuszokkal érkezik Anneke van Giersbergen
MARCO MENDOZA (USA)
2024. május 25.
Dinamit 45 – Az utolsó jubileum
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Képzőművészeti Pályázat - mutassuk be alkotásodat a Fishing on Orfűn?
Idén is a fesztiválszezon egyik unikuma lesz a Denagyvilág, amit második alkalommal rendeznek meg Szigetmonostoron
Kultúrák találkozása a zenében - María Toro, Daniele di Bonaventura és Mogyoró Kornél koncertje
Falra fel! plakátaukció és pop-art kiállítás Marczibányin
HangFeszt – Minden, ami zene, minden, ami érték
Egy este, egy koncert, három barokk orgona
Különleges játékélményt nyújt az autista gyerekeknek a Hot Wheels® új kisautója
Erdős Virág, Háy János, Krusovszky Dénes, Puzsér Róbert, Szentesi Éva és Vecsei H. Miklós májusban a Tavaszi Margón
 kiemelt 
Winger: búcsúkoncerten játsszák el az életmű minden slágerét
  
Alapító tagjaival tér vissza június 11-én Budapestre a Winger

Magyar thrash nagyágyút választott a Megadeth: az Archaic játszik Mustaine-ék előtt júniusban
Júliusban kétnapos koncept eseménnyel érkezik az INOTA Focus az erőmű Turbinacsarnokába
Bring Me the Horizon koncert a Budapest Parkban
MARCO MENDOZA (USA)
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 the horrors    exodus    g3    martin lawrence    eros ramazotti    reflected    quimby    michael douglas    nirvana    jövő háza    necrophagist    david guetta    bryan adams    therion    mundruczó    nicole holofcener    69 eyes    the raven age    steven tyler    dream evil    comeback kid    belga    rockmaraton    crimson shadows    nightmare  

r50
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!