hosting: Hunet
r34
  cikkekfotók        
lemezajánló [nagylemez]  2014. január 30. csütörtök   00:00
nincsen hozzászólás

szerző: Morello
Iced Earth: Plagues Of Babylon


  Az amerikai power metal zászlóshajója, az Iced Earth egészen biztató módon állt fel abból a helyzetből, amiből sokan nem tudtak volna továbblépni. A legendás hang, az érzésekkel teli Matt Barlow távozása után jött a sikolykirály Tim „Ripper” Owens, és a vele készült The Glorious Burden és Framing Armageddon (Something Wicked Part I) lemezek remekül megkomponált, ütős remekművek lettek (noha a Barlow-hívők persze nem tudták elfogadni Tim-et a zenekar frontembereként). Meglepetésre aztán visszajött Matt, de a 2008-as The Crucible Of Man (Something Wicked Part II) albumon mégis elmúlt a varázs – korrekt de totálisan semmitmondó lemez született.
  Barlow megint el, az új énekesnek szerződtetett Stu Block viszont remek húzása volt a zenekarvezető Jon Schaffer-nek, az Into Eternity énekese ugyanis önmagában ötvözi mindkét elődje erényeit – Barlow érzelemdús orgánumát és Ripper pengehangját. A 2011-es Dystopia album is visszahozta a rajongók optimizmusát, nagyon kellemes, helyenként kifejezetten fülbemászó, emlékezetes nótákat pakoltak össze Schaffer-ék. A nagy kérdés persze az, hogy kitart-e a lendület, a legújabb Plagues Of Babylon is folytatja-e a meggyőző teljesítményt?
  
  Nehezen indul az album, a címadó dal 2 percen keresztül egyfajta introval vezeti fel magát, amit egy kicsit sokallok, bár a sejtelmes témák jók. Kimért tempójú nóta, sok gitáros színezéssel és szólóval, de csak néha bukkan fel Schaffer jellegzetes galoppozós riffelése. A refrénben Stu énekhangja egészen Barlow-s, szinte meg sem lehet különböztetni az orgánumukat. Bátor döntés volt egy majdnem 8 perces dallal kezdeni a lemezt, és nem is lett volna ezzel gond, ha legalább pár izgalmas váltást tartalmaz a nóta. Így viszont nem érzem kellően erős nyitószámnak.
  A másodikként következő Democide ugyanolyan vonatott bevezetéssel indul, mint a Plagues Of Babylon, jó lenne egy kicsit felébreszteni a hallgatót, srácok! Ez egy percnyi várakozás után meg is történik, gyors nóta alakul ki a jellegzetes zakatolós Iced Earth riffeléssel. A szólómunka nagyon kellemes, melodikus, Troy Seele-re korábban is jellemzőek voltak ezek a finom megoldások.
  
  A The Culling már valamelyest lényegre törőbb, a stúdiózenészként közreműködő Raphael Saini egészen a blastbeat-ekig elmerészkedik, hatásos megoldás. A szintén új arcnak számító Luke Appleton basszer nem villant sehol, szolgai módon követi a dal ívét, Ebben a számban megkapjuk az első végre igazán emlékezetes, finom melódiákkal megtámogatott refrént. Troy Seele is remek szólót pakolt ebbe a dalba.
  Az Among The Living Dead-ben Luke Appleton basszusmunkája végre kicsit előtérbe kerülhetett, a riffek viszont groove-osabbak a megszokott Iced Earth-ös irányvonalnál. A Blind Guardian frontembere, Hansi Kürsch duettezik ebben a dalban Stu Block-kal, nem rossz ez a kooperáció, a Demons & Wizards időszakra emlékeztet (tényleg, jó lenne e téren valami folytatás). A gitárszóló megint ütősre sikerült, kicsit tekerősebb, heavy metal-osabb az Iced Earth világánál. Mint az előbb elmondottakból is kiderül, valamelyest kilóg a sorból ez a nóta, de ez egyáltalán nem jelent hátrányt.
  Az ötös Resistance-ben aztán ismét visszatér Schaffer csuklógyilkos riffelése, de ezúttal a málházós témák jelentik az érdekességet. A kellemes melodikus refrén ezúttal is jól sikerült, ebben erős az Iced Earth, és Stu Block-kal úgy tűnik remek az összhang e téren is. Block sikolyokkal nem igazán kényeztet minket, de azért megmutatja, hogy ilyet is tud. A dal középrészének belassulása és sejtelmessége jó váltás, aztán jön újra a málházás és a refrén.
  
  The End? Egyelőre még nem, még csak a 6-os dalnál tartunk. A lassú, pengetős bevezetésből aztán ismét egy keményebb kötésű dal alakul ki. A gitár melódiák ezúttal is mosolyt csalnak az arcra, kellemes hallgatnivaló, a refrén is jól sikerült. A középrész begyorsulása és az eddig hanyagolt kétlábdobos témák jó ütemben érkeztek, az ilyenek miatt szeretjük Schaffer mesteréket. Az „is this the end” bekiabálást viszont nem tudom ki végezte, mintha a Sworn Enemy énekese szabadult volna be a stúdióba (vagy valami őrült tekintetű eszelős), nagyon nem illett ide. A Schaffer, Appleton és Saini alapozására ráépülő technikás szólómunka aztán visszazökkent az eredeti kerékvágásba. A dal vége ismét egy akusztikus levezetés lett, jó keretet ad a nótának.
  Az If I Could See You az Iced Earth klasszikus hangzását idézi meg, a Dark Saga felé kacsintva. Nagyon eltaláltak a dallamok és a refrén, Stu Block remekel, a gitárszóló is figyelemre méltó. Érdemes lesz koncerten előszedniük ezt a számot.
  A Cthulhu ismét azt a megoldást alkalmazza, hogy egy lassú, merengős témából vált keményen riffelőssé a nóta. Viszont végre Stu is kiengedi a hangját. A refrén most se rossz, csak feltűnő, hogy túlságosan ugyanolyan sémára építkeznek a fogósnak, emlékezetesnek szánt refrének a lemezen. Schaffer és Seele együttműködése nagyon jól együtt él az egész albumon – egyik kemény, horzsoló riffekkel adja az alaptémát, míg a másik finom motívumokkal, díszítésekkel színezi a dalt.
  
  A Peacemaker aztán újfent nem egy tipikusnak mondható Iced Earth nóta, némelyest rock-os felütéssel, erősen a Metallica Load/ReLoad korszakára emlékeztetve. Aztán keményedik a hangnem, nagyon jó a szaggatott, pattogós téma, amelyben Raphael Saini dobtémái is részt vesznek. A megadallamos gitármelódiák később meg már egészen az európai power/heavy metal stílusában íródtak. Ilyeneket se nagyon hallottunk eddig Schaffer-éktől, de a rock-os dallamvezetés egyébként is áthatja az egész szerzeményt.
  A tízes Parasite ismét egy kissé tradicionálisabb hangvételű Iced Earth nóta. Nem ártott volna ide is valami érdekesebb váltás vagy hatás, jót tett volna egy kis sokszínűség. Ez volt egyébként az utolsó kifejezetten Iced Earth szerzemény a lemezen. A soron következő Spirit Of The Times ugyanis a Schaffer Sons Of Liberty projektjének íródott, csak erre a lemezre is felkerült, kicsit karcosabb formában. Ez a himnikus hangvétel inkább valóban Schaffer patrióta projektjének világába illik jobban, de az „Iced Earth-ösítés” is jól sikerült. Befejezésként egy kis örömzene a haverokkal, a Highwayman egy Jimmy Webb feldolgozás, ahol Volbeat-ből ismert Michael Poulsen és a Symphony X / Adrenaline Mob énekes Russell Allen is hallhatók. Semmi különös, lemez végi érdekességnek elfér. Az Outro címen futó baromkodásra meg aztán tényleg semmi szükség nem volt, az általában méltóságos hangvételű Iced Earth nótákhoz nem illik az efféle komolytalankodás.
  
  Méltó alkotás lett az Iced Earth-höz a Plagues Of Babylon? Igen! Ütősebb, erőteljesebb lett a megelőző Dystopia-nál? Nem!
  Bár sokan nagyon fanyalognak az album kapcsán, a Plagues Of Babylon egyáltalán nem lett rossz alkotás, ami bukásra van ítélve. Sőt, sok érdekes, szokatlan megoldás is felbukkan, amilyeneket eddig nem igazán hallhattunk a zenekartól. Megéri tehát odafigyelve hallgatni a lemezt.
  Ezzel együtt a nóták mégsem lettek annyira erősek, hogy számos új kedvencet, elmaradhatatlan koncerttartozékot üdvözölhessünk. Biztosan lesz pár, amik élőben is megállják a helyüket, illetve kiemelkedő pontként, erős pillanatokként maradnak meg a lemezről, de a megelőző Dystopia összességében sokkal több fogósabb, emlékezetes dalt tartalmazott. Nem hiszem, hogy csalódásra kell okot adjon a Plagues Of Babylon lemez, mindössze ne a Stu Block-kal készült eddigi legerősebb alkotásként készüljünk rá.
  
  
  Felállás:
  Stu Block: ének
  Jon Schaffer: gitár, ének
  Troy Seele: gitár
  Luke Appleton: basszusgitár
  Raphael Saini: dob
  
  Iced Earth: Plagues Of Babylon
  01. Plagues Of Babylon
  02. Democide
  03. The Culling
  04. Among The Living Dead
  05. Resistance
  06. The End?
  07. If I Could See You
  08. Cthulhu
  09. Peacemaker
  10. Parasite
  11. Spirit Of The Times
  12. Highwayman
  13. Outro
  



Kulcsszavak:
  iced earth 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó cikkek: 

Nem találják az amerikai hatóságok Jon Schaffer (Iced Earth) lakhelyét

Annihilator: Stu Block (ex-Iced Earth) fog énekelni a csapatban

Először nyilatkozott részletesebben távozásáról az ex-Iced Earth énekes Stu Block

Mindenki kihátrált az Iced Earth gitárosa mögül

Jon Schaffer (Iced Earth) is jelen volt a Capitol Hill-i tüntetők között

 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vented: Cruelty And Corruption
Drawing: Vol. 6
KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP
Born Again: Mesevilág
Agregator: Semmiből – A Semmin Át
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Frank Blackfire: Back On Fire
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
Megjelent a Tárkány Művek negyedik nagylemeze: Magyar konyha támad
Sabaton: The Last Stand
Roar: Délibáb demo
Borbély Mihály: Polygon - Theodosii Spassov, Lukács Miklós, Dés András
Begotten Silence: Faces Of Suffering
 kapcsolódó fotók: 

Iced Earth - 2014. február 5. Club 202
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 insision    karst    no strings attached    struggle for life    deep purple    kelet-nyugat    visions of atlantis    them crooked vultures    harlott    robin hood    ana venus    adept    andy irvine    spectral voice    year of the goat    port noir    john frusciante    dark angel    dead and divine    madder mortem    billy lunn    powerfest    hisztéria    carbovaris    summer nights  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!