hosting: Hunet
r38
  cikkekfotók        
magazin [asztaltársaság]  2014. április 11. péntek   04:19
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
10. születésnapjára készül a Müpa


  Világsztárokkal és világhírű magyar művészekkel, bemutatókkal és koprodukciókkal, fesztiválokkal, új bérletsorozatokkal és számos újdonsággal ünnepli 10. jubileumi évadát a Művészetek Palotája, amely a megnyitása óta eltelt évtizedben a magyar és nemzetközi kulturális szcéna elismert és meghatározó intézményévé vált.
  
  A Művészetek Palotája 2005. március 14-én nyitotta meg kapuit; fennállásának egy évtizedes jubileumát a 2014/15-ös évadban ünnepli. Az elmúlt több mint kilenc évben a Müpa Közép-Európa vezető kulturális központjaként vendégül látta a világ leghíresebb komoly- és világzenei, valamint jazzművészeit és együtteseit, számos operát és kortárs produkciót mutatott be. 2014-től központi szerepet kapott a Budapesti Tavaszi Fesztivál és a CAFe Budapest – Kortárs Művészeti Fesztivál létrehozásában is.
  
  A jubileumi évadot – a párbeszéd jegyében – a Müpa műfajok és korosztályok iránti nyitottsága, az együttműködések, intézményi kapcsolatok erősítése és bővítése alapozza meg. A szezonban a világ legjelentősebb zenekarai és előadóművészei – többek között Sir Simon Rattle és a Berlini Filharmonikusok, Zubin Mehta és az Izraeli Filharmonikusok, Sir John Eliot Gardiner és A Forradalom és Romantika Zenekara, Vladimir Jurowski és a Felvilágosodás Korának Zenekara, Helmuth Rilling, Philippe Herreweghe, a King´s Singers, a Take 6, Marianne Faithfull, Branford Marsalis és John Scofield, a Finzi Pasca Társulat – lépnek fel a Művészetek Palotájában. A 10. évfordulón, 2015. március 14–15-én a Müpa kétnapos ünnepi rendezvénysorozatot tervez az intézmény első évtizedében fellépő, világhírű magyar művészek közreműködésével.
  
  2014-től a Bécsi Filharmonikusok – London és Párizs után – kiemelt vendégzenekarként rendszeresen fellépnek a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben olyan sztárkarmesterek vezényletével, mint Michael Tilson Thomas, Herbert Blomstedt, Valerij Gergijev és Tugan Sokhiev.
  
  A jubileumi évad művésze Ránki Dezső kétszeres Kossuth-díjas zongoraművész lesz, aki az évad során szólóestet és nagyzenekari koncertet is ad, egy különleges hangversenyen pedig felesége, Klukon Edit mellett fiuk, Fülöp is bekapcsolódik a közös muzsikálásba. Az évad zenekara az idén harmincéves Amadinda Ütőegyüttes, ünnepi koncertsorozatukon a tajvani Ju Percussion Grouppal, az MR Szimfonikusokkal és a Muzsikás együttessel lépnek fel.
  
  Az exkluzív előadások mellett természetesen folytatódnak a Művészetek Palotája sorozatai is. Az európai zenei élet feltörekvő csillagait bemutató ECHO Rising Stars keretében idén először a komolyzene mellett jazz is szerepel a programban. Az újcirkusz műfajának rajongói Daniele Finzi Pasca személyes ihletésű, Icaro című produkcióját, a Compagnia Finzi Pasca Donka című előadását és az első magyar újcirkusz-társulat, a Recirquel legújabb produkcióját, A Meztelen Bohócot láthatják. A hagyományos januári Jazz Showcase tehetségbörzéjén ezúttal Hollandia és Belgium lesz a díszvendég. A közönség elsőként a Müpában találkozhatott a Metropolitan Opera közvetítéseivel, ezeket az új évadban is élőben és HD minőségben közvetítjük. Kortárs íróinkat a Literárium zenés irodalmi estjein mutatjuk be, a Müpamozi filmklubja pedig ezúttal a magyar filmek sokjelentésű erotikájából ad válogatást. Júniusban a tizedik Budapesti Wagner-napok műsorán A Nibelung gyűrűjének négy zenedrámája és a Wagner-életmű „kanonikus” darabjai közül a fesztivál története során első alkalommal csendül fel A bolygó hollandi című opera Kovalik Balázs rendezésében, James Rutherford főszereplésével, Fischer Ádám vezényletével.
  
  Koprodukcióban valósul meg többek között a Nemzeti Filharmonikusok Richard Strauss-sorozatában egy világszerte ritkán hallható mű, a bibliai történetet feldolgozó József-legenda Juronics Tamás látványos koreográfiájával, a Szegedi Kortárs Balett előadásában.
  
  A Budapesti Fesztiválzenekarral együttműködve az idei maratonon Stravinsky életművével ismerkedhetnek meg a nézők, a nagysikerű, félig szcenírozott operaelőadások sorában pedig a Varázsfuvolát mutatják be. Szeptemberben a Bridging Europe – Európai Hidak fesztiválján Németország és a német kultúra kerül fókuszba. Kiemelkedő jelentőségű együttműködés lesz a Litván Nemzeti Opera és a Művészetek Palotája közös produkciója: Händel Nagy Sándor ünnepe című oratóriuma a vilniusi bemutatót követően félig szcenírozott előadásban lesz látható Budapesten.
  
  A varázslatos programkínálat mellett a jubileumi évad további számos újdonságot tartogat. Megújul a Müpa honlapja és hírlevélküldő rendszere. A www.mupa.hu címre látogatók ezentúl könnyebben használható, dinamikusabb felületen keresztül tájékozódhatnak a ház programjairól és érhetik el élő webcast-közvetítéseinket, a hírlevélre regisztrálók pedig érdeklődési kör és jegyvásárlási szokásaik alapján kaphatnak személyre szabott programajánlót Május 20-án startol a Müpa ingyenes hűségprogramja, amely összegyűjtött pontokon keresztül biztosít fokozatosan bővülő előnyöket minden látogató számára. Újdonság lesz a Müpa-könyvek sorozata, a Művészetek Palotája és a Rózsavölgyi Kiadó együttműködésében megjelentetett kötetek a legkülönfélébb zenei kérdésekbe nyújtanak olvasmányos, könnyen befogadható bevezetést. A Ludwig Múzeum és a Művészetek Palotája megújítja azt a kezdeményezést, melynek keretében a Müpa előadásaira váltott belépőjeggyel egy alkalommal díjmentesen látogathatók a múzeum kiállításai.
  
  A Művészetek Palotája tematikus bérletsorozatai a jubileumi évadban is különleges ajánlatokkal várják a kultúra iránt érdeklődőket a legkisebbektől a legidősebbekig. A látogatók április 10-től biztosíthatják helyüket a kiválasztott koncertekre az egész évadra, a bérletek ára idén is átlagosan 15% kedvezményt tartalmaz az eredeti jegyárakhoz képest.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
Promptmonsters.tv: Az AI-forradalom új szereplője a magyar kreatív iparban
Közel 100 nyeremény vár gazdára az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozatban
FolkAréna2024 - Minden Magyarok Tánca a 43. Országos Táncháztalálkozón
Ernelláék Kálmánéknál – színház és mozi a B32 Galériában
Jazzfest Budapest 2024
Al Di Meola Electric Band Budapesten
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 lars ulrich    sziládi mónika    faces of suffering    claps for caroline    magna cum laude    backyard babies    noah & the whale    anchor    escape the fate    yellow spots    beri ary    tőzsdecápák    preservation hall jazz band    sziget 2010    a strom of light    hollenthon    arch enemy    radio panic    severe torture    kiss of the dolls    dead kennedys    ismerős arcok    méhes marietta    helia    sear bliss  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!