hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
film [filmfesztivál]  2014. április 14. hétfő   18:17
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
A Viktoria nyerte a 21. Titanic nemzetközi filmfesztivált


  A ragyogó tehetségű Maya Vitkova bolgár írónő első filmje, a Viktoria nyerte a 21. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál 8000 eurós Hullámtörők díját. A Szász János vezette háromtagú zsűri az izlandi Benedikt Erlingssonnak rendezői különdíjat ítélt a Lovak és emberek című alkotásáért. A diák zsűri az Oroszlánszív című filmet találta az Európai történetek szekció legjobbjának, a közönségdíjat pedig az Optimisták vitte el.
  
  Április 12-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a 21. Titanic záró gáláján adták át a fesztivál idei díjait. A 2014-es Hullámtörők díjat a Viktoria című bolgár filmnek ítélte a háromtagú zsűri, melynek tagjai Szász János filmrendező, Santa Lingeviciute, a vilniuszi filmfesztivál művészeti igazgatója és Andy Starke brit producer. „Díjaztuk az alkotói kockázatvállalást és merészséget valamint a történetmesélésben való elszántságot. Nagyon erős a Viktoriában a szubjektív és groteszk történelemábrázolás. Sokszor emlékeztetett Pálfi György Taxidermiájára. Olyan film, amit nem lehet nem észrevenni és nem lehet nem megjutalmazni.” – nyilatkozta a nyertes filmről Szász János, a zsűri elnöke. A rendezőnő hangüzenetben köszönte meg az elismerést.
  
  A Viktoria című filmben a Nyugatról álmodozva Borjana nem akar gyereket vállalni a kommunista Bulgáriában, ám 1979-ben mégis megszületik lánya, Viktoria, akinek rejtélyes módon hiányzik a köldöke. Azonnal kikiáltják az Évtized Gyermekének, ám az európai kommunizmus bukásával Viktoria aranyéletének is vége szakad. A film egyszerre anya-lánya történet és szarkasztikus humorú, filozófiai tanmese, mely szélesebb történelmi perspektívából mutatja a múlt eseményeit. A ragyogó tehetségű Maya Vitkova írónő első filmje drámailag lenyűgöző, vizuálisan invenciózus, tele játékos metaforákkal és iróniával.
  
  Izland 2014-es hivatalos Oscar-nevezésének, Benedikt Erlingsson Lovak és emberek (Of Horses and Men) című filmgroteszkjének adta a zsűri a fesztivál rendezői különdíját. E szokatlan hangulatú elsőfilmes alkotás arra összpontosít, ami az állatot és az embert összeköti. Mindegyik egyformán szenved a halál és a szerelem szorításában.
  
  A Titanic Nemzetközi Filmfesztivál 2005 óta versenyfesztiválként is működik. Idén kilenc film futott a Hullámtörők díjért. A nyertes alkotásokon kívül Xavier Dolan, Kanada legprovokatívabb és legmerészebb rendezőjének negyedik filmje, a Tom a farmon (Tom at the Farm), A chilei Alejandro Fernández Almendras Embert ölni (To Kill a Man) című mozija, valamint Destin Daniel Cretton Átmeneti állomása (Short term 12) is versengett. További négy elsőfilmes alkotást is láthatott a közönség ebben a szekcióban. A török Alphan Eşeli A hosszú út hazafelé (The Long Way Home) című filmje Kelet-Anatólia hóborította hegyvidékén játszódik 1915-ben, Anna Odell svéd rendezőnő saját öngyilkossági kísérletéből táplálkozott Az osztálytalálkozó (The Reunion), az Apacsok (Les Apaches) című francia film Thierry de Peretti színész első rendezői munkája. Végezetül a 2014-es Berlinale-n bemutatkozott Vakon (Blind) című norvég film is ringbe szállt a Hullámtörők-díjért.
  
  Az Európai történetek szekció alkotásai közül az Oroszlánszívet találta a diák zsűri az idei Titanic legjobb filmjének. A finn Dome Karukoski munkája egy megtérés története a látszólag megváltoztathatatlanról az európai szélsőjobboldali, ultranacionalista csoportok felemelkedése apropóján, egy felbomlóban lévő rasszista szkinhed csoportosulás vezetőjéről, akinek előítéletei és kártékony elvhűsége konfliktusba kerül a szeretet és család utáni vágyával.
  
  Idén a közönség véleménye szerint 4,78-as szavazati átlaggal az Optimisták (The Optimists) című norvég dokumentumfilm bizonyult a legjobbnak, melyben 66 és 98 év közötti norvég hölgyek negyven éve minden héten röplabdáznak és még további terveik vannak.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Ők a Magyar Mozgókép Fesztivál idei életműdíjasai
Áprilisban ismét mozikban a klasszikus Indiana Jones trilógia!
Carte Rouge - Vörös térkép
Exhibition: Cézanne - Egy élet portréi - Portraits of a Life
Új, hivatalos előzetest és plakátot kapott Hajdu Szabolcs új filmje, a Kálmán-nap
Utaztál okosba’? Akkor nézd meg premier előtt a Kék Pelikant!
Pasolini hét - Az Élet trilógiája a Art+ Cinema-ban
Monty Python klasszikusok ismét a mozikban!
 kiemelt 
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
  
Nyáron sem maradunk ütős és modern metal bulik nélkül a fővárosban

Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 fókatelep    kellan lutz    első osztályú vidéki srácok    john frusciante    saturnus    rock in vienna    powerwolf    trivium    we bought a zoo    honeyball    dereng    oliva    how to destroy angels    riseoffate        affliction    lúdbőr    john frusciante    jackie chan    kypck    johnny depp    for good    linkin park    winterfylleth    timebomb  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!