hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
film [filmfesztivál]  2014. április 30. szerda   04:25
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Közel ötven friss dokumentumfilm az idei Budokun
Május 6-án négynapos, nemzetközi dokumentumfilm fesztivál indul Budapesten

  2014. május 6. és 11. között nemzetközi dokumentumfilm fesztivált rendeznek a budapesti Toldi és Művész Mozikban. A Budoku – Budapesti Dokumentumfilm Fesztivál azon ritka alkalmak egyike, amikor 28 nemzetközi fesztiválsikert láthat egy csokorban a hazai közönség, a magyar filmek közül pedig 11 egész estés és 7 rövidfilm versenyez a nemzetközi zsűri, az ELTE Társadalomtudományi Kar diákzsűrije, illetve a nézők díjaiért. A vetítések mellett beszélgetések és koncertek színesítik a programot, amely során számos ingyenes eseményen vehetnek részt a látogatók.
  
  A fesztivált Az esőerdő dala című film nyitja május 6-án este. A dokuműfaj legrangosabb szemléjét, az amszterdami IDFA-t 2013-ban megnyerő alkotásban Louis Sarnot – Jim Jarmusch saját bevallása szerint a rendezőt is inspiráló barátját – követjük, amint a pigmeusok között eltöltött évtizedek után visszatér fiával New Yorkba, hogy megmutassa neki azt a dzsungelt, ahonnan ő származik.
  
  Szerdától vasárnapig három szekcióban, valamint a nemzetközi panorámaprogram részeként két moziban forognak a filmek. A szekciók tematikája a Budoku szelektorai szerint jól jelzi, hogy az elmúlt hozzávetőlegesen egy évben mi foglalkoztatta leginkább a filmeseket. A lázadás művészete programban szereplő filmek (többek között A tér, Ukrajna nem egy bordély, Bársony terroristák) azt vizsgálják, hogy milyen békés vagy épp erőszakos ellenállási formákat fejlesztett ki a civil társadalom az elnyomó hatalmakkal szemben. A civilizáció határán blokkba olyan alkotások kerültek, amelyek vagy a civilizáció és a természet között feszülő ellentétre hívják fel a figyelmet (mint a szöveg nélküli, de az operatőri munkájáért többszörösen kitüntetett Leviathán), vagy épp az ezekre a jelenségekre adott válaszreakciókat mutatják be (pl. Egy darab föld, a Fekete-tenger utolsó kalózai).
  A Dock ´n´ roll szekció különleges zenészpályákat vázol fel olyan előadókról, akik meghatározóak a maguk műfajában (mint a Nick Cave-vel készült 20,000 nap a Földön, a Ginger Baker életéről szóló Vigyázz Mr. Bakerrel!, vagy a német reggae sztárról, Gentlemanról szóló Journey To Jah). A nemzetközi panorámaprogram kínálatában a világ minden tájáról válogatott filmeket láthatnak a nézők Chilétől, Indián vagy Iránon át a fejlett országokig azokról a problémákról, amelyek ma leginkább foglalkoztatják az embereket.
  
  A Budoku szervezői fontosnak tarják, hogy a friss hazai filmes termés is rangos megmérettetésben vehessen részt, hiszen a nemzetközi tendenciáknak megfelelően itthon is egyre színvonalasabb, szerzői szemléletű dokumentumfilmek készülnek. A 2013 januárja után készült filmek körében meghirdetett versenyben 75 nevezés érkezett, amelyek közül 11 egész estés és 7 rövidfilm versenyez. A shortlistre nem került, de megtekintésre javasolt filmeket ingyenes információs vetítéseken láthatja a közönség.
  
  Az egész estés hazai dokumentumfilmeket háromtagú nemzetközi zsűri rangsorolja, melynek tagjai az On The Spot Pulitzer-díjas riportere, Cseke Eszter, az idei Sundance nagydíját elnyerő, a fesztiválon is vetített Visszatérés Homsba rendezője, a szír Talal Derki, a szintén a programban szereplő Szerelem gengszter rendezője a horvát Nebojsa Slijepcevic.
  
  A fesztivál programját képezik az Almási Tamás rendezőhöz köthető nemzetközi tehetséggondozó program, a Docnomads vetítései, illetve a fiatal hazai rendezőket tömörítő DunaDOCK Master Class workshopjai. Ugyanígy délelőttönként szervezett diákcsoportokat várnak az ingyenes iskolamozi programokra, ahol a filmeket követően az ELTE TáTK oktatóival lehet beszélgetni a mozik által felvetett témákról.
  
  A vetítéseket követően esténként számos zenés program várja a közönséget. A lengyel avantgárd jazz meghatározó zenekaráról, a Miloscról szóló filmet követően az együttes szaxofonosa lép fel trióban, de játszik az egyre népszerűbb budapesti Ivan & The Parazol, illetve a pénteken a Stones Throw kiadóról szóló filmet követően a hazai underground hiphop DJ-k élvonala zenél a Toldi Klubban.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Carte Rouge - Vörös térkép
Exhibition: Cézanne - Egy élet portréi - Portraits of a Life
Új, hivatalos előzetest és plakátot kapott Hajdu Szabolcs új filmje, a Kálmán-nap
Utaztál okosba’? Akkor nézd meg premier előtt a Kék Pelikant!
Pasolini hét - Az Élet trilógiája a Art+ Cinema-ban
Monty Python klasszikusok ismét a mozikban!
A dohánypajta
Történelem, társadalom, cukiság – ezek lesznek a JUNO11 Distribution tavaszi filmjei
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 dr. living dead    igor    serj tankian    survivors zero    nailed to obscurity    ex deo    botanica    limp bizkit    shade empire    ram-zet    gathering    rumproof    fekete zaj    beatrice    hollow haze    el camino    sonata arctica    absu    at the gates    begotten silence    paranormal activity 2    nibutra    eternal flight    ryan reynolds    frank blackfire  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!