hosting: Hunet
r36
  cikkekfotók        
magazin [asztaltársaság]  2014. május 1. csütörtök   11:10
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Történelemórák A Szabadságról V.
Az ellenállás női arca

  Találkozások Velük, akik ott voltak, és előkészítették a változást. Ahogy mi láttuk őket, ahogy ők látták a világot - akkor és most. 1989 eseményei, a rendszerváltáshoz vezető út, és az azóta eltelt 25 év szavakban és képekben.
  
  Az ellenállás női arca
  Vendég:
  Henryka Krzywonos-Strycharska, eredetileg villamosvezető, majd lengyel ellenzéki aktivista, a gdański megállapodás egyik aláírója.
  Az est moderátora: Mitrovits Miklós
  A beszélgetés után 19:30-kor filmvetítés:
  Nem voltunk hősök. Sztrájk női szemmel (rendező: Paweł Łącykowski)
  
  A Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetsége, és a Lengyel Intézet egész éven át tartó eseménysorozata a negyedszázaddal ezelőtt bekövetkező rendszerváltáshoz vezető út leglényegesebb epizódjait eleveníti fel. A havi rendszerességgel jelentkező találkozók vendégei a lengyel-magyar demokratikus ellenzék legendás alakjai, a Szolidaritás egykori tagjai-alapítói akik aktív részesei vagy szemtanúi voltak a szabadságért vívott harcnak. A Történelemórák a szabadságról című programsorozat január 28-án indult, a teltházas első találkozó vendége Kiss Gy. Csaba volt. A második találkozó február 27-én ismét hatalmas érdeklődéssel és közel 140 fős közönséggel került megrendezésre. A program különleges vendége a Lengyel Köztársaság Szenátusának elnöke, a lengyel demokratikus ellenzék egyik vezetője, Bogdan Borusewicz, valamint Engelmayer Ákos, a lengyel Szolidaritás mozgalom egykori tagja és Pákh Tibor ellenálló, az 1980-as podkowa leśnai éhségsztrájk egyetlen magyar részvevője voltak, akikkel a programsorozat házigazdája, Mitrovits Miklós történész beszélgetett. A harmadik találkozó alkalmával a magyar-lengyel barátság egyik legfontosabb alakját, Wacław Felczakot mutatta be Wojciech Frazik történész, Felczak monográfiájának szerzője, a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) munkatársa, valamint Kovács István, történész. A találkozó napján, március 13-án délelőtt Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete, Horváth László, az ELTE Eötvös József Collegium igazgatója, valamint Kovács István, történész, a Magyar Köztársaság korábbi krakkói főkonzulja helyeztek el koszorút Wacław Felczak professzor emléktáblájánál, az Eötvös József Collegium dísztermében.
  2014. március 21-én, (pénteken), 15:30-kor A Történelemórák a szabadságról különkiadásának keretében díszvendégünk Bronisław Komorowski, a Lengyel Köztársaság elnöke volt. A Szabadság Ünnepe – 2014 programsorozat fővédnöke, az akkori lengyel demokratikus ellenzék aktív résztvevője az Eötvös Loránd Tudományegyetem hallgatóinak tartott előadást a rendszerváltás óta eltelt 25 évről, annak eredményeiről és legfontosabb állomásairól.
  A legutóbbi beszélgetés vendége Władysław Frasyniuk volt, aki nemcsak szemtanúként, de aktív résztvevőként is végig követhette a rendszerváltáshoz vezető demokratikus átmenet útját. 1980-ban lépett be a Szolidaritás Független Önkormányzó Szakszervezetbe, majd a Lech Wałęsa vezette Országos Egyeztető Bizottság tagjaként tevékenyen részt vett a szervezet munkájában, 1989-ben pedig ott volt a Kerekasztal-tárgyalások plenáris ülésein.
  Az egész éven át tartó programsorozat házigazdája: Mitrovits Miklós, történész, polonista.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Együtt, egymásért! - Kárpátaljai est a Fonóban
Három Vámos – mesterségük: fényképész
Hat városban tartják meg a II. Halász Ferenc Országjáró Tehetségkutatót
Tavasz, muzsika, Európa
Női fókusz - Eve Arnold, Nanna Heitmann, Susan Meiselas, Inge Morath, Marilyn Silverstone
A Tatabányai Bányászati és Ipari Skanzen újjászületett!
Áprilisban rendhagyó táncházi események és új táncházak a Fonóban
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 anneke van giersbergen    almanac    the young punx    gravity well    zach galifianakis    metal church    marion cotillard    garbage    sex pistols    concerto    the wall street    neo fm    sacred reich    septicflesh    gypo    warren riker    kalapács    sc.art    fókatelep    amberian dawn    kukovecz gábor    dlrm    jeff bridges    clash of  the titans    wilhelm scream  

r49
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!