hosting: Hunet
r36
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2014. december 1. hétfő   08:16
nincsen hozzászólás

szerző: ma
Év végi folk metal őrület az Eluveitie-vel és az Arkona-val
2014. december 10, Club 202



  A folk metal színtér idei legjelentősebb hazai eseményére december 10-n kerül sor a Club 202-ben. Az este folyamán a szcéna két élvonalbeli zenekara, a kelta-folk metalt játszó, svájci Eluveitie, és Oroszország vezető metalcsapata, az Arkona mellett, az egyre népszerűbb viking metalos izlandi Skálmöld, valamint két hazai folk metal reménység, a Niburta és a Kylfingar lép színpadra.
  
  Új szintre emelte a kelta folk metalt a 2002-ben alakult zürichi Eluveitie zenekar. A nyolc tagú csapat szinte minden folkos dallamot élőben szólaltat meg a koncerteken, ahol különleges hangszerek sokasága bukkan fel, ám a központi szerep mégis skót dudáé, mely szinte egyenrangú a produkcióban a hagyományos, elektronikus hangszerekkel. A skót duda mellett azonban többek között felbukkan harmonika, mandolin, hegedű is az Eluveitie unikális muzsikájában, furulyát és csellót pedig egy új tag, a rendkívül csinos, Nicole Ansperger szólaltatja meg. Az akusztikus hangszerek remekül egészítik ki a metalos elemeket, az extrém férfi, illetve a tiszta női vokálokat.
  A Chrigel Glanzmann énekes-gitáros vezérelte helvét brigád első lemeze 2006-ban jelent meg Spirit címmel, és ezzel a koronggal, valamint az egy évvel később kiadott Slania című albummal azonnal bekerültek a legnépszerűbb folk metal bandák közé.
  A következő sorlemezekkel megszilárdították az addig elért pozíciójukat, ám a 2012-es Helvetios lemezzel még feljebb jutottak a ranglétrán, köszönhetően olyan szerzeményeknek, mint a címadó tétel, vagy az énekesnő Anna Murphy érzéki dalolásával operáló A Rose For Epona.
  Az Európa turné és a budapesti koncert gerincét várhatóan az augusztusban kiadott friss album az Origins dalai adják majd. A korong szerzeményei a kelta mitológia történeteit eleveníti meg, Chrigel szerint igen mélyreható módon. A szövegek egyben spirituális témákat is rejtenek, és ezeket a keltákkal, a gallokkal foglalkozó tudósokkal, egyetemi oktatókkal egyeztette a frontember. A Call of the Mountains című szerzemény érdekessége, hogy a dalt Anna az angol mellett Svájc minden hivatalos nyelvén (német, olasz, francia, rétoromán) felénekelte.
  
  Az Eluveitie két különleges vendéggel érkezik, mind az Arkona, mind a Skálmöld ismert már hazánkban, hiszen több alkalommal játszottak a magyar közönségnek. Az Arkona Oroszország legsikeresebb metalbandája. Az epikus-harcias pogány folk metalt játszó zenekar lelke, a apró termetű, ám kimeríthetetlen energiákkal rendelkező énekesnő Masha „Scream” Arhipova. A 2002-ban alakul moszkvai banda epikus dalaiban az orosz népzene sajátos, egyben varázslatos melódiáit elegyíti a kemény metaldallamokkal, melyet Masha karakteres hangja koronáz meg.
  Az Arkona a 2007-s Ot Serdca K Nebu című albumával vált világszerte ismert csapattá, köszönhetően annak, hogy ez az anyag már komoly nemzetközi terjesztést kapott.
  Ettől az esztendőtől kezdve az oroszok felléptek szinte minden kontinensen, az egyik legaktívabban turnézó folk metal csapattá váltak. Eközben az újabb lemezek készítésére is maradt energiájuk, melyeken kiváló dalok, a folk metal gyöngyszemek sorakoznak. Ilyen a 2009-s Goi, Rode, Goi album címadó tétele vagy a szokatlanul vidám Yarilo.
  A zenekar aktuális lemeze az eddigi legepikusabb szerzeményeiket tartalmazó Yav áprilisban került a boltokba.
  
  Izland fagyos tájairól, a vikingek zord, küzdelmekkel teli életéről, csatáiról, hitvilágáról mesél változatos, sok témaváltással teli dalaiban a Skálmöld. A reykjaviki viking metal fogat 2010-ben adta ki debütáló lemezét, Baldur címmel, melyet a Börn Loka követett 2012-ben. Utóbbi már egy kialakult, érett, egyedi jegyeket is felvonultató anyag volt, mellyel megkerülhetetlen tényezővé váltak a viking-folk metal világában, és Európa színpadait is meghódították viking himnuszaikkal.
  Az anyanyelvén daloló zenekar harmadik korongja november 14-n jelenik meg Með Vaettum címmel. További érdekesség, hogy a hattagú bandában öten is énekelnek.
  
  A magyar folk metal szcénát két zenekar képviseli. A színtéren belül is különleges muzsikát, saját bevallása szerint balkáni folkmetalcore-t játszó Niburta neve már nemzetközileg is jól cseng, köszönhetően kiváló debütáló albumuknak, a 2012-ben megjelent Scream From the East című anyagnak.
  
  Az Ensiferum által tökélyre fejlesztett harci-folk metal vonal hazai helytartója, a jászsági Kylfingar (ejtsd: „külfingár), akik idén nyáron adták ki bemutatkozó anyagukat, Halhatatlanok címmel. Az elsősorban a viking történelemről, mitológiáról szóló szövegeket író banda kiváló lemeze a Hammerworld mellékleteként rengeteg magyar rockrajongóhoz jutott el, ennek köszönhetően a Kylfingar ma már egy széles rajongótáborral rendelkező csapat.
  
  A Hammer Concerts bemutatja: Eluveitie, Arkona, Skálmöld, Niburta, Kylfingar koncert
  2014. december 10., szerda 18 óra
  Budapest, Club 202 Live Music Hall
  Belépő: elővétel 4999 Ft, a helyszínen 5999 Ft.
  Jegyek kaphatók: Hammer Zenebarlang, Headbanger, CD Pince, Viking, a metalshop.hu oldalon.
  



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó helyszín: 

Club 202 - Budapest

 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Nulladik Változat 35 éves jubileum „Négy képzeletbeli srác” valósága
AWS - Innen szép nyerni lemezbemutató koncert a Budapest Parkban
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
Dan Patlansky Budapesten
Új dallal jelentkezett az Esti Kornél - Semmi se ment meg minket egymástól
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Gary Moore emlékest és Tommy Katona koncertek Budapesten
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 david byrne    hollyhell    waking into nightmares    jövő háza    ghost    dawnstar    eluveite    wolfsbane    barátság extrákkal    gorgoroth    immolation    3d    chimaira    szemtől szembe    robb flynn    gary lightbody    secret sphere    psycho mutants    timberlake    necrophagist    yzzo    loreena  mckennitt    gifts from enola    ashes of ares    kevin bacon  

r49
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!