hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2014. december 23. kedd   19:00
nincsen hozzászólás

szerző: Barna
Dying Fetus, Goatwhore, Malevolence, Fallujah
2014. december 5., Budapest, Kék Yuk

  Az év vége is tartogatott pár színvonalas death metal rendezvényt, amelynek egyike az amerikai Dying Fetus-t hozta el a fővárosunkba. A nagy múlttal bíró zenekart a Goathwhore, a Malevolence és a Fallujah kísérte el a Kék Yuk szűkös pincehelyiségébe.
  
  A technikás, progresszív death metalt játszó Fallujah produkciójára kíváncsi voltam, és szerencsére sikerült is odaérnem az estét kezdő banda fellépésére. A 2007-ben alakult amerikai zenekar idén jelentkezett a The Flesh Prevails című második albumával, tehát még egy elég fiatal alakulatról van szó. Az ifjonc srácok azonban korukat meghazudtolva nagyon komplex, rétegzett zenét játszanak, amelyet élőben is precízen, felkészülten adtak elő. A technikás szerzemények élvezetét egyedül a Yuk szerény adottságai miatti gyenge hangzás akadályozta. Kár, hogy nem a Dürer Kertbe lett szervezve a koncert, ugyanis ez a helyszín eléggé alkalmatlan bármilyen nagyobb érdeklődésre számot tartó esemény lebonyolítására. Erre az estére szép számmal összegyűltünk, ami azt jelentette, hogy hátrébb már csak a zenészek feje búbját lehetett látni a tömegben. A körülményektől függetlenül a Fallujah derekasan helyt állt és színvonalas előadást nyújtott a rendelkezésre álló szűk fél órában.
  
  A 2010-ben alakult brit Malevolence is egy sihederekből álló fiatal banda, crossover zenéjükben főleg a súlyos breakdown-ok kapnak nagy szerepet. A primitív sulykolásokra épülő muzsika élőben egész jól működött, a tisztességesen megdörrenő riffekre a közönség egy része is beindult. Ugyan nem volt túl változatos az általuk prezentált zenei repertoár, de egy alapvetően élvezetes, feszesen eljátszott fél órás döngöldét hallhattunk tőlük.
  
  A New Orleans-i Goatwhore mocskos, cizellálatlan black/death metalban utazik, amelyet áthat a rock ´n´ roll érzés. Sokan főleg miattuk jöttek el a rendezvényre, így tömött nézőtér várta a fellépésüket. Az 1997-ben alakult banda muzsikájában ugyan benne lakozik az átütő erő, de szerintem hosszabb távon meglehetősen monotonná válik az általuk prezentált pőre pusztítás. A teremben önfeledten zúzó közönség mindenesetre szerfelett élvezte a bő 40 perces produkciót, amelynek az idén megjelent, Constricting Rage Of The Merciless című album dalai képezték a gerincét. A banda feszesen, energikusan reszelte el a nótáit a gitáros/énekes Sammy Duet vezetésével, és a Yuk körülményeihez képest korrekt hangzáskép társult az agresszív zenei megnyilvánuláshoz. Engem ugyan nem ragadott magával a fellépés, de a nézők jelentős része nagy megelégedéssel nyugtázta a Goathwore koncertjét.
  
  A Dying Fetus egy kétség kívül legendás death metal zenekar, 1991-es megalakulásuk óta több mesterművel is bővítették a műfaj választékát. Bár legújabb albumaik már nem okoznak különösebb meglepetést, a Killing On Adrenaline és a Destroy The Opposition örökre a death metal panteonjába fognak tartozni. Élő megnyilvánulásaik mindig élményszámba mennek és ez most sem volt másként. Egyébként viszonylag gyakran megfordulnak nálunk, legutóbb tavaly láthattuk őket a Dürer Kertben a Heaven Shall Burn előzenekaraként. Sajnos ezúttal a helyszín technikai körülményei nem adtak lehetőséget a lehengerlő hangzásra, de még bőven élvezhető minőségben dörrentek meg a kimunkált szerzeményeik. John Gallagher-ék a szokásukhoz híven ezúttal is egy masszív, üresjáratok nélküli brutális zenei esszenciát robbantottak a nézők arcába. Nem volt számok közötti szövegelés, csak a rendkívüli technikai felkészültséggel prezentált komplex témák halmaza, amelyet a gyomor mélyéről előbugyogó hörgés koronázott meg. Játszi könnyedséggel gördültek elő a zenészek kezei alól a tömény riffek és villámgyors dobtémák, John és Sean pedig testvériesen osztotta meg a vokálokat. Ez a zenekar trió felállásban is iszonyatos pusztítást bír véghezvinni, amelyre ez a bő egy órás koncert is bizonyítékot nyújtott. Az eljátszott számokat tekintve arányosan válogattak a lemezeikről, a Reign Supreme című legutóbbi albumuk nótái (From Womb To Waste, Second Skin, In The Trenches, Subjected To A Beating) mellett olyan régi gyöngyszemek is előkerültek, mint a Raped On The Altar, a Grotesque Impalement, vagy az Intentional Manslaughter. Persze az olyan örökzöld szerzeményeik sem maradhattak el, mint a Pissing In The Mainstream, a Kill Your Mother, Rape Your Dog, a One Shot, One Kill és a Praise The Lord (Opium Of The Masses). Bevallom, kicsit elfogult vagyok az egyik kedvenc zenekarommal, de objektívan nézve is egy magas színvonalú zenei erődemonstrációnak lehettünk tanúi a tomboló nézőkkel együtt.
  
  A helyszín okozta fenntartásaimtól függetlenül egy kiváló koncertestnek lehettünk tanúi, mindegyik banda élvezetes előadással szórakoztatta a megtelt klub közönségét. A Dying Fetus-t minden egyes alkalommal öröm látni, remélhetőleg nem kell sokat várni az újabb találkozásra.


Kulcsszavak:
  dying fetus     goatwhore     malevolence     fallujah 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

A Dying Fetus Facebook oldala

 kapcsolódó helyszín: 

Kék Yuk (Blue Hell) - Budapest

 kapcsolódó szervező: 

Concerto Music

 kapcsolódó cikkek: 

Heaven Shall Burn, Trivium, Obituary, Malevolence

Heaven Shall Burn + Trivium + Obituary + Malevolence

A Malevolence új dallal jelentkezett, ez a Life Sentence

Darkest Hour, Fallujah, Bloodlet, Une Misére, Lowest Creature

Újabb nevek a Rockmaratonon: Insomnium, Dying Fetus, Marduk
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
Abbath, Toxic Holocaust, Hellripper
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 matt bellamy    maruta    belmondo    motörhead    gedeon    black tusk    jack nicholson    nyughatatlan    valentin nap    amber schmidt    mike watt     2021. november 26.            busa pista    kelet-nyugat    kovács attila    bëlga    zack snyder    zöld pardon    how do you know    péterfy bori    stesztay dávid    antalgia    sin of god    csakazértis  

r50
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!