hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2015. február 27. péntek   20:10
nincsen hozzászólás

szerző: Morello
Suicidal Angels, Dr. Living Dead!, Angelus Apatrida, Toxic Waltz
2015. február 25, Dürer Kert

  Szinte napra pontosan 1 évvel ezelőtt vendégeskedett nálunk a Dürer Kertben a görög thrasher Suicidal Angels néhány feltörekvő ifjonc bandával karöltve, most 2015-ben pedig tulajdonképpen pepitában ugyanez a helyzet zajlott le újra, mindössze a nevek változtak. Ráadásul tavaly őszintén szólva némelyik előbanda még nagyobb őrjöngést váltott ki a nézőtéren, mint a Suicidal Angels maga. Vajon így lesz-e most is?
  Aki ott volt az előző koncerten, annak erőteljes deja vu érzése lehetett. Ugyanúgy Dürer kisterem, sőt még a közönségben is fel lehetett fedezni több tavaly megismert arcot. Még a kerekesszékes fickó is ott volt, akit az előző évben az Angyalok még a színpadra is felsegítettek tombolni. Mindez arra is utalt, hogy senki sem csalódott a legutóbbi alkalommal, így egy év elteltével is ugyanolyan lelkesedéssel érkeztek a Dürer klubba az érdeklődők.
  
  Először a Németországból származó Toxic Waltz lépett a színpadra. Mint thrasherek egymást közt, gondolom nem kell ragoznom nektek, honnan merítette ihletét a banda... Bizony, a jó öreg Exodus volt a tanítómester, és természetesen a fiatal németek is a thrash metal oldschool ágát, vagyis a zajos, zúzós, kiabálós, de azért néhány ízes szólóval megtámogatott zeneiségét képviselték. Nem volt különösebb gond a produkcióval, sőt a szólógitáros srác néhol kifejezetten jókat játszott, de eredetiséget persze nagyítóval se keressünk. Ami miatt nem sikerült igazi lelkesedést kiváltaniuk a közönségből, annak a folyton széteső hangzás volt az oka. Valami kontakt hiba állhatott fenn végig, mert hol a gitár, hol az ének tűnt el hosszabb-rövidebb időre. A zenekar becsülendő módon higgadtan kezelte a helyzetet, nem hisztiztek a színpadon, de sajnos a produkció élvezhetősége szenvedett kárt.
  Szerencsére a többi bandánál már nem állt fel efféle hangzásbeli hiányosság, szóval innentől már mindenki hódolhatott az élvezeteknek. Az Angelus Apatrida-t Spanyolországból szalajtották, ugyan mit tudnak a folyton sziesztázó spanyolok a thrashről – gondolhatnánk. Pedig nagyon is sokat tudnak, legalábbis az Angelus Apatrida ezt bizonyította be. Olyannyira, hogy a mai este egyik legütősebb bulija volt az övék! Nem gondoltam volna előzetesen, de pont a spanyolok voltak azok, akik kíméletlen zúzásba hajtották a jelenlévőket a zsigeri, oldschool, de ugyanakkor mégis számos emlékezetes pillanatot felvillantó thrash metal-jukkal.
  A srácok nem nyeretlen kezdők, hiszen idén már az ötödik nagylemezüket ünneplik, otthon Spanyolországban pedig kifejezetten elismert csapatnak számítanak. Nekem az tetszett nagyon, hogy bennük megvolt a régi Slayer, Exodus nyaktörő tempója, de az említettek, illetve még mondjuk a Testament és a Megadeth fogós játékossága is megtalálható volt. A csapat példamutató zúzást mutatott be a deszkákon, ami természetesen a közönségre is átragadt. Azért itt sem volt problémamentes a hangzás, az énekes többször panaszkodott, hogy befelé nem hallanak semmit, illetve maga az ének is sokszor eltűnt a kíméletlen riffek mögött, de kifelé nem volt vállalhatatlan a dolog. Az Angelus Apatrida-val Spanyolország is felkerülhet a thrash metal térképére, ha valaki eddig nem ismerte őket, érdemes csekkolni a munkásságukat.
  
  Ha svéd metal zenéről beszélünk, kétségtelenül mindenkinek a megadallamokkal felturbózott, hörgős death metal és a komor, szuggesztív zenei világ ugrik be – senki nem említene zsigeri oldschool thrash zúzást! Pedig a Dr. Livind Dead! a bizonyíték rá, hogy erre is van példa ott északon. A csapat már játszott nálunk a tavalyi Rockpart fesztiválon és bizonyára emlékezeteset alakítottak, hiszen több olyan hangot is lehetett hallani a nézőtéren, akik kifejezetten őmiattuk jöttek.
  A doktorok jöttek, láttak és győztek ezúttal is, mindenki nagy vigyorral távozott az általuk összehívott konzíliumról. Dr. Mania (ének), Dr. Toxic (gitár), Dr. Rad (basszus) és Dr. Slam (dob) felöltötték a maszkot (amit ezúttal teljes fejet elfedő gumi koponyákként kell elképzelni – gondolom sokan kapnának azonnal szívinfarktust, ha a műtétből felébredve ilyen arcok hajolnának föléje) és belecsaptak a zúzásba. Az ő zenéjük is mentes volt mindenféle modernkedéstől, de a dokik inkább a régi S.O.D., D.R.I., Suicidal Tendencies-féle crossover-thrash metalt művelték, vagyis a még zabolátlanabb, vad punk-os lendületű verziót, patikamérlegen adagolva a hol szélvészgyors, hol döngölős riffeket. Ez szemlátomást bejött a jelenlévőknek, hiszen az ifjú medikusok és medikák egészen elképesztő méretű tombolásba és pogózásba fogtak, ami nem is hagyott alább a koncert végéig. Kétségtelen, hogy a mai estén a Dr. Living Dead! mozgatta meg legjobban a közönséget. Az egyik számnál a gitáros még a közönség közé is lejött zúzni egy alaposat, miközben körülötte gomolygott a circle pit.
  A buli után egy sztetoszkópos vizsgálat biztosan kimutatott volna szabálytalan légzést és kisebb szívzörejeket a legtöbbeknél, hiszen ezek az orvosok alaposan kioperálták a szuszt belőlünk. De mivel mindenki saját lábán hagyta el a termet, a műtét sikeresnek minősült. Ha valaki netán még napokkal később is elvonási tünetektől szenvedne, a csapat eddig megjelent 3 nagylemeze bátran felírhatók receptre. A kockázatok és mellékhatások tekintetében ooolvassa el a betegtá.... rohadj meg, csinálj amit akarsz...!
  
  Akárcsak a tavalyi Dürer Kertes fellépés esetében, most is mintha szellősebbé váltak volna a sorok a Suicidal Angels kezdésére. Később azért többen is beestek, akik eddig a pultot támasztották, szóval azért a létszám végül kielégítőnek minősült. A görög csapat a tavalyi korong óta nem adott ki új nagylemezt, szóval maximum kisebb variálásokat várhattunk a korábbi setlist-hez képest. Természetesen a főszerepben a Divide And Conquer lemez maradt, így az intro után máris a Divide And Conquer-rel indult a reszelés, majd pedig az előző albumról a szintén húzós tempójú Bloodbath következett. Érdekes módon életművük ékkövét, a Sanctify The Darkness albumukról származó Apokathilosis című számot most nem hagyták a végére, hanem rögtön harmadikként elsütötték.
  Igaz, a Suicidal Angels szintén az oldschool thrash metalt képviseli, ahol ugyancsak jelen vannak a nyaktörő zúzások és a reszelős riffek, de mégsem az a zabolátlan szertelenség jellemzi őket, mint például az előző csapatot. Kissé határozottabb vonalvezetésű zene az övék, ami a jól felépített daloknak köszönhetően könnyen megdobogtatja a thrasher szíveket, de talán nem jó ötlet a nyersebb, pogózósabb csapatokat közvetlenül maguk elé engedni, mert egy ilyen kontrasztból nem feltétlenül jönnek ki jobban a közönség aspektusából. Természetesen a jó hangulat, valamint a folyamatos léggitározás és headbang náluk is megvolt, de pont a kontraszt miatt tűnt kevésbé intenzívnek a bulijuk.
  Pedig egymás után jöttek a jó számok, a 2010-es albumról származó Reborn In Violence után még a tempóból is visszavettek egy kicsit a Seed Of Evil erejéig, majd pedig a kifejezetten hosszúnak számító Morbid Intention To Kill, a korai alkotásaikat képviselő The Prophecy és The Pestilence Of Saints szintén alkalmasak voltak egy jófajta zúzásra. A Dead Again lemez üdvöskéje, a szintén kimértebb tempójú Beggar Of Scorn ugyancsak erőteljes bólogatásra ingerelte a közönséget.
  A csapat ekkor levonult a deszkákról, de némi akusztikus intro után újra visszatértek és egy szintén hosszabb lélegzetvételű tétel, a Control The Twisted Mind következett. Zárásként két szélsebes nóta, a Bleeding Holocaust és a pogózásra jó lehetőséget biztosító Moshing Crew hangzott el.
  
  Bár mint említettem, nem volt akkora őrjöngés a nézőtéren a Suicidal Angels számaira, mint a korábbi fellépőknél, de azért így is mindenki élvezte a koncertet. A hangzás megfelelőnek volt mondható és a tagok is lelkesen tették a dolgukat. Nick talán kommentálhatott volna kicsit többet is, pár nyúlfarknyi mondaton kívül nem túl sokszor fanatizálta a közönséget.
  A buliba nem lehetett igazán belekötni, a számok rendben voltak (talán csak a legutóbbi lemez nyitóját, a Marching Over Blood-ot hiányoltam), de valami plusz mégis kéne ahhoz, hogy az este csúcspontjának valóban a Suicidal Angels koncertje minősüljön. Valami látványosság, emlékezetes momentum. Akár valami nem hagyományos színpadkép, akár látványos fények és pirotechnika, esetleg valamilyen maszkok, egyen-szerelés... Mert így most azt kell mondani, hogy az „Öngyi Angyiktól” „csak” egy jó koncertet láttunk, míg a Dr. Livind Dead! és az Angelus Apatrida igazán fergeteges hangulatot produkáltak.
  


Kulcsszavak:
  suicidal angels     dr. living dead     angelus apatrida     toxic waltz 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó helyszín: 

Dürer Kert - Budapest

 kapcsolódó cikkek: 

Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire

999 Ft-os jegy is kapható a Suicidal Angels koncertjére

Új dal az Angelus Apatrida-tól

Új klip a spanyol thrash metalos Angelus Apatrida-tól

Suicidal Angels: augusztusban érkezik a görög thrasherek új albuma
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
 kapcsolódó fotók: 

SUICIDAL ANGELS - 2015. február 25. Dürer Kert

Dr. Living Dead - 2015. augusztus 5.-8., Brutal Assault 2015

ANGELUS APATRIDA - 2015. február 25. Dürer Kert

ANGELUS APATRIDA - 2015. október 26. Dürer Kert - THRASH MERCENARIES TOUR 2015

TOXIC WALTZ - 2015. február 25. Dürer Kert
 kapcsolódó videók: 

Suicidal Angels
Dr. Living Dead
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 ocean eyes    we are the ocean    arany    never say die    gypo    warrel dane    social free face    neck sprain    high on fire    scott pilgrim    demonlord    dehumanized    black spiders    hegyalja 2012    ryan reynolds    revamp    demi moore    aeverium    riseoffate    gillian anderson    iscream    the gathering    jonathan nolan    alestrom    the bourne legacy  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!