hosting: Hunet
r36
  cikkekfotók        
kultúra [színház]  2016. december 12. hétfő   04:25
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Nagy sikerrel mutatták be a Félőlény című musical-mesét a Győri Nemzeti Színházban
Decemberben lesz a Doktor Zsivágó című musical európai ősbemutatója is

  Hatalmas sikerrel mutatták be a Félőlény című musical-mesét Háda János rendezésében a Győri Nemzeti Színházban, december 10-én. Békés Pál és Várkonyi Mátyás múlt századi darabja igazi családi színház, életre szóló tanulsággal, színvonalas, modern és fülbemászó zenével. A teátrum igazgatója Forgács Péter - aki „Még több színház” mottóval hirdette meg a 2016/2017-es évadot -, decemberben még egy premierrel készül, méghozzá az általa rendezett Doktor Zsivágó című musical európai ősbemutatójával.
  
  Nagy nevetések és vastaps jelezte tegnap a Győri Nemzeti Színházban a Félőlény bemutatójának sikerét, a darab a fogadtatás alapján legendássá válhat a sulibérletesek körében. A könyvek megmentéséért és a szörnyek legyőzéséért folyó küzdelemről szóló történetet Háda János rendezte. Békés Pál műve a meséket állítja szembe a szörnyekkel, akik azért nem tudják elfoglalni a Kiserdőt, mert Félőlény történeteket mesél. Háda János rendező a darabot egy kicsit átdolgozta, hiszen a közönség soraiban ülő kisiskolások már a digitális kor szülöttei. „A számítástechnika „kockulós világát” állítottam szembe az olvasással, a mesék világával. Azért, hogy a gyerekek ne csak a Facebookot és a klaviatúrát válasszák, hanem ismerjék meg az olvasás örömeit is. Az előadás különleges látványvilága, a díszlet és a jelmezek Gloria von Berg munkáját dicsérik, aki a fénygömböktől kezdve a lézeren át, a virtuális szemüvegen keresztül a stroboszkóptól az UV fényig mindent bevetett. A darab zenéje is közel áll az iskolás korosztályhoz, hiszen Várkonyi Mátyás igazi kemény musicalt írt, nem „babazenét”. Fekete Miklós fantasztikus koreográfiákat gyártott hozzá. A főszereplő Mihályi Orsi olyan átéléssel és alázattal játssza a Félőlényt, hogy biztos vagyok benne színházra nevelő hatása van a játékának, ami az ifjúsági musicalek egyik legfőbb célja. Az igazgatói felkérésnek hála egy csodálatos darabot hozhattunk létre fantasztikus kollégákkal. A Győri Nemzeti Színház kiváló alkotóműhely, a közönség kedvence, ami Forgács Péter hiteles művészi munkájának köszönhető. Nagyon örülök, hogy ilyen sikert ért el első győri rendezésem. A darab üzenete eljutott a kicsikhez, akik vidáman és kritikusan szemlélték a gépek, a robotok világát. Átérezték, hogy nem érdemes „kockulni”, hiszen a való életben rengeteg csoda vár rájuk” – mondta a bemutató után Háda János, aki az immár fél évtizedes magántársulat, a HADART Színház alapító vezetőjeként vendégrendezésre érkezett Győrbe. A rendező elárulta, ha az előadás lejátszott Győrben, megfontolják, hogy az infokommunikációs akadálymentesítéssel játszó HADART Színház is felveszi a repertoárjába, így a hátrányos helyzetű térségekben élő gyerekekhez is eljuttathatják a darabot.
  
  Az állandó teltházzal működő teátrum igazgatója, Forgács Péter Jászai Mari-díjas színész-rendező a premiert követően úgy fogalmazott: „Csodálatos látványvilágú, egészen kiváló, különleges előadás születet. Nagy sikere volt a bemutatónak a gyerekek és a felnőttek körében is. Érezhető volt, hogy a közönség szívébe zárta a darabot. Örülök, hogy Háda Jánost kértem fel a rendezésre. Fantasztikus dolognak tartom, hogy János egy független magán színházat üzemeltet kőszínházi színvonalon, nem akármilyen művészekkel dolgozik együtt és nem akármilyen előadásokat mutat be a közönségnek. Biztos vagyok benne, hogy együttműködésünk folytatódni fog.” Hozzátette: fontolóra veszi azt is, hogy elhívja Győrbe a HADART Színház egyik jeltolmáccsal rendezett előadását, mert támogatja azt a kezdeményezést, hogy a fogyatékkal élők is átélhessék a színház csodáját.
  
  A Félőlény próbáival párhuzamosan zajlottak a Doktor Zsivágó próbái is. A nagyszabású musicalnek egy héttel később, december 17-én lesz az ősbemutatója. „Győr városának és a Győri Nemzeti Színháznak egyaránt hatalmas dolog, hogy Közép-Európában először mi nyertük el a jogot a bemutatóra. A Paszternak Zsivágó doktor című regényén alapuló musicalt eddig csak Ausztráliában, majd Amerikában a Brodwayn játszották. A Doktor Zsivágó egy nagyszabású mű, hihetetlenül szerteágazó történettel, amelyet a többszörös Oscar-díjas filmből Omar Sharif főszereplésével jól ismernek a nézők. Büszkék vagyunk rá, hogy készülhetünk a bemutatóra, de még a finis felé tartva is hatalmas munkában vagyunk. Monumentális, nagy ívű zenéje van, egymást érik a próbák, a színészek, a zenekar és a tánckar is készül. Budapest a magyar színházi világ Mekkája, eddig még nem volt rá példa, hogy vidéki teátrum Közép-Európában elsőként állíthat színpadra egy világhírű musicalt.”– mondta Forgács Péter rendező. Nyáron a fővárosi közönség is láthatja a Doktor Zsivágót a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, június 30-án és július 2-án.
  
  Még az évad felénél sem járunk, úgyhogy a Győri Nemzeti Színház az idei mottója jegyében nagy erőkkel készül több premierre is. A jövő év második nagyszínpadi bemutatója a Traviata című opera lesz Szűcs Gábor rendezésében. Egressy Zoltán kortárs tragikomédiáját, az Édes életeket pedig márciusban mutatják be Forgács Péter rendezésében. Az évad utolsó nagyszínházi premierje a Bál a Savoyban című operett lesz, a kamaraszínházban februártól Schwajda György A csoda című tragikomédiáját láthatják a nézők.
  
  „A győri közönség, sőt az egész régió mérhetetlen bizalmát és szeretetét élményekkel szeretnénk meghálálni. Szlovákiából is sokan járnak hozzánk a Győri Nemzeti Színházba. Büszkén mondhatom, hogy színes repertoárunkkal a külhoni magyarság kulturális életéhez is hozzájárulunk. Az idei évad mottója: Még több színház, motívuma pedig a Möbius-szalag, amely a végtelent szimbolizálja, esetünkben, hogy „színház az egész világ„ – fogalmazott a Győri Nemzeti Színház igazgatója, Forgács Péter.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Hiánypótló ritkaságok és műfajteremtő zenészek a negyedik Liszt Ünnep első programjai közt
Ötödik alkalommal rendezik meg Budapesten a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt
Kuriózumok a Főapátsági orgonahangverseny-sorozaton Pannonhalmán a Bazilika800 emlékévben
Mi komolyan vesszük a könnyűzenét is - Áprilisban jazzel folytatódik a Semmi komoly, ősztől pedig új helyszínre is költözik
Európa egyik legjobbja Pannonhalmán – Nagyböjti koncertsorozat a Capella Savariával
Elfajzott művészet II.
Ritkán játszott hegedűversenyt szólaltat meg Kokas Katalin a Danubia Zenekarral
Szervátiusz Jenő-díjasok 2003-2013.
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 kadavar    coheed and cambria    gyöngyvér    alestrom    erőszakik    lóci játszik    edvin marton    steven wilson    milovice    x ambassadors    ticketexpress    adele    pokolgép    paul gilbert    mózes réka    bleeding through    hó márton    Ø    leonard cohen    dead poet society    chalaban    kvelertak    novarock    frogshow    posthum  

r49
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!