hosting: Hunet
r34
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2017. február 22. szerda   04:20
nincsen hozzászólás

szerző: Monyó
Zorán Aréna 2017
2017. február 18. Aréna 2017 - Unplugged

  Február 18-án, a tizenkettedik teltházas Aréna koncertjét adta a napokban immár 75 (!) éves Zorán. A kor nem volt akadálya, hogy fergeteges hangulatot varázsolva, a közel három órás koncert végén, kétszer is állva tapsolja vissza több mint 11.000, addig látszólag békésen, csendben üldögélő ember, csillogó szemekkel. Viccesen erre csak ennyit mondott: „23.30-ig jár a metró.” A talán nem is tudatos utalás szólhatott a legendás Metro zenekarnak is, amiben 1960-ban a pályáját kezdte. Ez bizony 57 év….
  
  Az énekes szerb származású, Belgrádban született. 6 éves kora óta él Magyarországon. Művész lelkeknél viszonylag ritka, de villamosmérnöknek tanult eredetileg. Munkásságát többek között Kossuth- és Liszt Ferenc-díjjal jutalmazták. Első szólólemeze megjelenése óta (1977) dolgozik együtt Presser Gáborral, aki most is kísérte zongorán. A négy évtizedes barátságot lehetett érezni a rutinos együttműködésben.
  Zorán nagyon készült erre a koncertre. Mint korábban elmondta, az egységes zenekar kialakulásához idő kell. Idén az 1993-as, szintén nagy sikerű unplugged koncert hangulatát tervezte visszahozni, szöveg centrikus dalokkal, tehetséges zenészekkel , minél kevesebb elektronikával és legfőképpen élő zenével.
  Ilyen múlttal megengedhette magának, hogy bármit elénekeljen, amihez kedve van.  Saját bevallása szerint, kedveli is a műfajok keveredését és az újításokat. Ettől függetlenül meglepődtem, amikor Majka lépett be egy rap betéttel, amiben elmondta, hogy tényleg majdnem meghalt, amikor elhagyták. A rapper maradt, és Zorán segítette ki a Szabad világ és a Belehalok egyes részeinél. A tapstól Zorán is megkönnyebbült, mint elmondta, komolyan aggódott a közönség reakciójától. Így pláne nagy szó, hogy mégis bevállalta.
  
  A Vígszínház több ponton is kapcsolódott az estéhez. A szövegíró testvér, Dusán dalaiból válogatva, belefért, hogy teljes jelmezben a darab színészei adják elő A padlás három legnépszerűbb dalát. Emellett Zorán énekelhetett Beatlest, Leonard Cohent és LGT-t is, mert arra, mint mondta, már régóta vágyott… A Romantika című örökzöldet, zenekar nélkül, négy másik énekessel adta elő. A koncert alatt rövid pihenőket tartott. Az egyikben harmonika és basszusgitár ritka duettjét hallgathattuk. A zene kedvelőinek bőven volt miből csemegézniük.
  
  Zenekara alapból tíz főből állt, de időnként húsz muzsikus is volt a színpadon. A vokál is nagy hangsúlyt kapott, de három gitár szólt, és végig két dobos adta az ütemet. Érkeztek fúvósok, vonósok, harmonikások… Presser megjelenéséig Zorán játszott a zongorán is. A hang teljesen kárpótolt a szegényes vizuális ingerekért. A színpadi játék gyakorlatilag a színváltós gömblámpák mozgatásából állt, de nem volt hiányérzetem.
  
  Egészen különleges helyzet, hogy testvérpárként alkotnak a Sztevanovity fivérek. A szövegek sokszor saját életükről, szüleikről, történelmi eseményekről szólnak, ezért nagyon közel állnak az énekeshez. Érzelmeiről szívesen énekel. Második felesége halála után ennek ellenére egy évig nem lépett színpadra. A gyökerek többször felbukkantak a koncert alatt. A szerb kultúrát népdallal és eredeti nyelvvel is megjelenítette. Zorán külön megköszönte a vokalistáknak, hogy megtanulták a szerb szöveget.
  A nyitottság és az elfogadás nem csak a stílusok keveredéséből volt látható. A zenekar tagjait nem csupán nevük elsorolásával mutatta be. Mindenki kapott szóló játékra lehetőséget, hogy meg tudják mutatni tehetségüket, ahogy Zorán ezt külön kiemelte.
  
  Számomra ő egy korszak legendás előadója, de mivel 17 éves lányom azt sem tudta, ki ő, rá kellett jönnöm, hogy több évtizede távol marad a showbiznisztől, és javarészt régi dalait adja elő. Legutolsó, új szerzeményeit tartalmazó albuma 2011-ben jelent meg, Körtánc-Kóló címmel, ami egy szerb néptáncról kapta a nevét. Ez alapján mondhatnánk akár azt is, hogy a múltjából él, de a koncert sokszínűsége és zenei igényessége miatt ez eszembe sem jutott. Egy rutinos, mély érzésű zenészt láttam, tiszta értékrenddel, tele kedvességgel és a zene szeretetével.


Kulcsszavak:
  zorán 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó cikkek: 

Zorán - Aréna 2019 koncertalbum jön

Fél évszázados a Metro debütáló lemeze, Zorán mesél róla

Zorán és Szörényi Levente is mesél a klasszikus lemezéről

ZORÁN - ARÉNA 2019

Terápia 3. évad

 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
Abbath, Toxic Holocaust, Hellripper
Slaughter To Prevail
Delain, Illumishade
Beast In Black, Gloryhammer
Az indie rock királyai, a The Sherlocks és a DOTE a Dürer kertben
 kapcsolódó fotók: 

ZORÁN ARÉNA 2017 - 2017. február 18. ARÉNA 2017 - UNPLUGGED
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 kataklysm    smash into pieces    mena suvari    the unknown    obsidian kingdom    cante  diem    carach angren    röyksopp    bandanas    lo fi stereo    panic! at the disco    jeff bridges    salt    them crooked vultures    down    sleep    alkonost    harlott    pain    kalózok    negarm    the sharon tate    rock története    bridge & tunnel    robert downey jr.  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!