hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
lemezajánló [nagylemez]  2017. június 2. péntek   13:39
nincsen hozzászólás

szerző: Morello
Frank Blackfire: Back On Fire


  Frank „Blackfire” Gosdzik neve nem hiszem, hogy túl sokaknak mond valamit. Kivéve, ha oldschool thrash metal rajongókról van szó, mert nekik minden bizonnyal hozsannázásra nyílik a szájuk a név hallatán. A német gitáros ugyanis akkortájt volt a Sodom és a Kreator tagságában, amikor azok a legfontosabb lemezeiket tették le az asztalra. Sőt mi több, bár egyik bandában sem Blackfire volt a főnök, zenekarvezető, az ő csatlakozása azonban mégis egy ugrásszerű szintlépést jelentett az említett zenekarok zeneiségében, a dalírásban. A Sodom – Persecution Mania és Agent Orange albumai, illetve a Kreator-től a Coma Of Souls, avagy a Cause For Conflict kétségtelenül a metalzene nagykönyvének lapjaira kívánkoznak.
  
  Az interneten szörfözve valamilyen kapcsolódó anyag által jutott eszembe, vajon mit csinálhat mostanság Frank Blackfire? A Kreator-ből történt 1996-os távozása óta tulajdonképpen semmit nem lehetett róla hallani. Nos, Google a barátom, így pár kattintás után megtudtam, hogy Blackfire most épp az Assassin sorait erősíti, akik a korai német thrash metalnak szintén fontos szereplői voltak anno (az igen jól sikerült tavalyi nagylemezükön, a Combat Cathedral-on mondjuk még pont nem ő játszott).
  De azt is megtudtam, hogy 1996 óta néhány jelentéktelen projekten kívül Blackfire kiadott egy szólóalbumot is, mégpedig a 2015-ös keltezésű Back On Fire-t. Na, ez már felkeltette az érdeklődésemet, és miután végighallgattam az albumot, nem csalódtam – Frank Blackfire még mindig az oldschool thrash metal egyik nagyágyúja, aki ezzel a lemezzel bebizonyította, hogy saját jogon is ott a helye a thrash metal legnagyobb (fél)istenei között.
  
  A Back On Fire-t tulajdonképpen úgy kell elképzelni, hogy Frank 20 (vagy több) év alatt a fiókban porosodó thrash riffjeiből, témáiból válogatta ki a legütősebbeket és ezekből gyúrta össze a lehető legjobb nótákat. Igazából ennyi az egész sztori, de mégis valami elképesztően ütős lett a végeredmény! Ha ilyen témái voltak elfekvőben Blackfire-nek a Sodom és Kreator után (alatt? előtt?), ezeket bizony kár lett volna a fiókban hagyni az enyészetnek.
  A Back On Fire igazából bármikor megjelenhetett volna a ´80-as évek közepe-vége folyamán, mert már csak megszólalásban is simán oda lehet tenni a klasszikus Sodom vagy Kreator lemezek sound-jához, másrészt pedig Blackfire szerzeményeinek minősége is hozza azt a szintet, amely még a thrash metal fénykorában is egy több, mint figyelemfelkeltő kiadványnak számítana.
  
  Nem érdemes külön-külön kivesézni mindegyik számot, mert nagyjából egységes a kiadvány. Amolyan stílusgyakorlatnak fogható fel, jó kis bólogatós, zakatolós, vagy egészen nyakroppantó thrash tempókkal, de a Valley Of Suiciders például pont egy már-már doom-ba hajló szerzemény. Vagyis nincsenek óriási megfejtések, újszerű megoldások, de mégis hallgattatják magukat és léggitárért kiáltanak a műfaj paneljait meg nem haladó, de mégis remekül összerakosgatott riffek (a Victims Of Society dalban például csak a süket nem hallja ki a MetallicaWelcome Home (Sanitarium)-ból elcsent riffet).
  Gitárszólókban is bővelkednek a dalok, ebben szintén remekel Blackfire. Szóval gitárcentrikus, harapós, magával ragadó hangulatú album született, ilyennek kell lennie egy thrash metal korongnak. De nem csak a gitár játszik hangsúlyos szerepet, hanem a basszusgitár is mindvégig az előtérben morog és kifejezetten élvezetes futamokat hallunk ezen a poszton is. Olykor a basszus sodró lendülete szinte mozdonyként húzza maga után a többieket (Insane Human Race – ebben a számban egyébként az egykori Sodom-os harcostárs, Tom Angelripper is hallatja a hangját), máskor saját futamokkal színesíti az összképet (Sound Thrashing, Valley Of Suiciders), megint máshol csak szépen búg a gitárok alatt (Warmonger). A ritmusszekció tehát stílusosan, lendületesen játszik, ami sokat hozzátesz a lemezhez.
  
  Igazából egy minden szinten maximálisan eltalált albumhoz van szerencsénk, egyedül egy dolog nem hozza a maximumot, és az Blackfire éneke. Igaz, a thrash metal sosem a kimagasló énekteljesítményekről volt híres, ez az oldschool, ´80-as évekbeli stílusalapítókra hangsúlyozottan igaz. Szóval a fahangú kiabálás, acsarkodás teljesen jól elférne itt, de Blackfire helyében én bevettem volna egy erőteljesebb, agresszívabb hangú, karakteresebb énekest.
  Tényleg ez az egyetlen momentum, amiben fogást lehet találni, egyébként kikezdhetetlen a Back On Fire lemez! Meg merem kockáztatni, ha a ´80-as években jelent volna meg, ma fontos thrash metal alapműként, hivatkozási alapként tekintenénk rá. Ez bizony nem kis szó tőlem!
  
  Frank Blackfire mellett a lemez elkészítésében közreműködött még John A.B.C. Smith basszusgitáron, Toni Merkel pedig a doboknál. Bár ismertebb zenekarban egyik sem szerepel, de az ő feszes munkájukra is szükség volt azért, hogy az album olyan legyen, amilyen. A fentebb már említett Tom Angelripper mellett még Nancy Kunze is szerepel, elvileg a Beautiful World-ben, de a Wicked Sister-ben is hallani lehet női éneket. Mondjuk az nem derült ki számomra, hogy ez is ő, vagy valaki más.
  Nekem személy szerint azért tetszik nagyon a Back On Fire album, mert nem a manapság megszokott, a steril, digitális hangzást mérnöki precizitással megszerkesztett, patikamérlegen adagolt alkotás, hanem vérbeli nyers, zsigerből jövő thrash, ahogy ebben a műfajban mindig is lennie kellene.
  Ennek az albumnak sokkal több figyelmet kellene kapnia, szóval a thrash rajongóknak sipirc meghallgatni azonnal! Az én szememben ez egy tökéletesen eltalált lemez, egyedül az ének ront az összképen. Mondjuk ´80-as évekbeli, stílusteremtő, mára legendás státusszá vált thrash albumoknál ennél sokkal bénább vokálokat is hallottunk. Tudjátok mit? Akkor hát maradjon mégis egy tökéletesen eltalált lemez a Back On Fire, ponttal a végén.
  
  
  Felállás:
  Frank „Blackfire” Gosdzik: gitár, ének
  John A.B.C. Smith: basszusgitár, ének
  Toni Merkel: dob
  
  Frank Blackfire: Back On Fire
  01. Peter Gunn
  02. Victims of Society
  03. Insane Human Race
  04. Sound Thrashing
  05. Metropolis
  06. Warmonger
  07. Valley of Suiciders
  08. Beautiful World
  09. Strange Ways
  10. Wicked Sister



Kulcsszavak:
  frank blackfire     back on fire 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó cikkek: 

Két gitárossal áll fel a Sodom, Frank Blackfire visszatért

 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vented: Cruelty And Corruption
Drawing: Vol. 6
KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP
Born Again: Mesevilág
Agregator: Semmiből – A Semmin Át
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
Megjelent a Tárkány Művek negyedik nagylemeze: Magyar konyha támad
Sabaton: The Last Stand
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 evanescence    tőzsdecápák    ryan reynolds    civil war    g3    the vices    darkane    eluveite    mocsok 1 kölykök    esti    corrections house    volband    kiss of the dolls    to the nines    morre    excrementory grindfuckers    ladánybene 27    warbringer    malice mizer    mardi gras    turisas    borlai gergő    kevin bacon    tökéletlen trükk    jolie  

r43
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!