hosting: Hunet
r38
  cikkekfotók        
film [filmszemle]  2017. szeptember 15. péntek   04:24
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Legendák nyomában a Szemrevaló filmfesztiválon
Ma indul a jegyértékesítés!

  Egy hét múlva, szeptember 21-én kezdődik és 30-áig tart a budapesti Művész moziban a SZEMREVALÓ | SEHENSWERT FILMFESZTIVÁL. A Goethe Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és a Svájci Nagykövetség közös rendezvénye immár hatodik alkalommal hozza el a német nyelvterület új filmjeinek legjavát, eredeti nyelven, magyar felirattal vagy tolmácsolással. Erős a 18 filmet bemutató fesztivál dokumentumfilm kínálata is, melyekből megismerhetjük A nyolcadik utas: a Halál földönkívüli lényeinek megalkotásáért Oscar-díjjal jutalmazott HR Giger világát, a képzőművészet egyik fenegyereke, Beuys és a Berlin felett az ég forgatókönyvírójaként is ismert író, Peter Handke életét, egy nagyjátékfilm pedig Katharina Luther portréját rajzolja meg. Egy kisebb válogatást bemutatva Szegeden, Debrecenben és Pécsett is lesz SZEMREVALÓ. Jegyek a mai naptól vásárolhatók!
  
  Sokszínű és izgalmas az idén 18 filmet bemutató SZEMREVALÓ | SEHENSWERT FILMFESZTIVÁL Legendák nyomában szekciójának kínálata, melyben a történelem, az irodalom és a képzőművészet iránt érdeklődők is találnak kedvükre valót.
  
  Szeptember 24-én, vasárnap 18 órakor vetíti majd a Művész mozi a Katharina Luther című filmet, melyben egy meglepően modern nőt ismerhetünk meg a nagy reformátor feleségeként. Katharina von Bora és Martin Luther 1525. június 13-án házasodnak össze. Az egykori apácából a 16. század egyik legismertebb női személyisége lett. A nők és a férfiak egyformán értékesek – állítja Luther, és hirdeti az egész birodalomban. Katharina feleségként tekintélyes gazdasszonnyá és egyenjogú beszélgetőtárssá lép elő, amint azt Luther Budapesten őrzött 1542-es végrendelete is tanúsítja.
  
  Szeptember 26-án 18.30-kor az idén 75 éves Büchner-díjas író, a filmes berkekben a Berlin felett az ég forgatókönyvírójaként ismert Peter Handke életét kísérő dokumentumfilm pereg majd. Az osztrák író hosszú évek óta Párizs környéki házában él. Itt kezdődik Corinna Belz dokumentumfilmje, mely bepillantást nyújt Peter Handke gondolataiba és mindennapjaiba egyaránt. Belz azt vizsgálja, hogyan ír a szerző, hogyan alakítja át művészetté megfigyeléseit, és hogyan vet számot az élet nagy kérdéseivel. „Ebben a filmben minden játék: játék megközelítés és megnyilatkozás között. A film egyúttal persze a kettő közötti határokról, a megközelíthetőségről is szól” – írja a Zeit.
  
  Ezt követően, kedden 20.30-kor vetítik a Dark Start, amely A nyolcadik utas: a Halál című sci-fi földönkívüli lényeinek megalkotásáért Oscar-díjjal jutalmazott HR Giger különleges világába és házába vezeti el a nézőt. Ki is tulajdonképpen ez a nemzetközileg elismert és vitatott svájci festő, szobrász, építész, formatervező? Milyen ember rejtőzik az általa teremtett ijesztő, zavarba ejtő, esztétikailag mégis meggyőző alakok és lények mögött? HR Giger röviddel a forgatás után meghalt, Belinda Sallin a művész utolsó napjait vette filmre.
  Végül igazi csemegének ígérkezik az idei Berlinálén debütált, Beuys életét bemutató dokumentumfilm. Joseph Beuys: a kalapos ember, aki 30 évvel a halála után ma is olyan látnokként hat, aki megelőzte, és máig megelőzi korát. Andres Veiel filmje magát a művészt szólaltatja meg. Számos, eddig ismeretlen képi és hangzó dokumentumból asszociatív, transzparens portrét rajzol, és Beuys példáját követi, amennyiben állítások megfogalmazása helyet inkább tereket nyit a gondolkodáshoz. A szeptember 28-án 19 órakor kezdődő vetítés után vendégünk Beuys egykori munkatársa, a sokáig a kasseli documenta felügyelő bizottságában is aktív művészettörténész, Rhea Thönges-Stringaris,
  
  A filmek egy részét Szegeden, Pécsett és Debrecenben is vetítik majd. Jegyek a mai naptól vásárolhatók!



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Carte Rouge - Vörös térkép
Exhibition: Cézanne - Egy élet portréi - Portraits of a Life
Új, hivatalos előzetest és plakátot kapott Hajdu Szabolcs új filmje, a Kálmán-nap
Utaztál okosba’? Akkor nézd meg premier előtt a Kék Pelikant!
Pasolini hét - Az Élet trilógiája a Art+ Cinema-ban
Monty Python klasszikusok ismét a mozikban!
A dohánypajta
Történelem, társadalom, cukiság – ezek lesznek a JUNO11 Distribution tavaszi filmjei
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 black tusk    agalloch    jetsam    fleshgod apocalypse    jim croft    pilinszky jános    karácsony    urma    suhanj! alapítvány    anna& teh barbies    jerry lee lewis    balatoni boli    motorjesus    sam worthington    eric martin    sárkányvadászok    red dragon cartel    ghost of shelter    dead can dance    the all-american rejects    lancer    continoom    spi    csemer boglárka    diablo blvd  

r46
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!