hosting: Hunet
r38
  cikkekfotók        
magazin [asztaltársaság]  2017. október 3. kedd   04:34
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Oscar-díjas alkotó festménye a Virág Judit Galéria októberi árverésén


  Művészettörténeti érdekességekkel és igazi ritkaságokkal készül a Virág Judit Galéria októberi árverésére, melyen Rippl-Rónai József egyik legkorábbi ‘kukoricás’ képe és egy Oscar-díjas művész festménye is kalapács alá kerül. A megszokott 20. századi klasszikus magyar alkotások mellett néhány 19. századi remekműre és kortárs alkotásra is licitálhatnak a gyűjtők. Az őszi aukciót megelőző kiállítás szeptember 30-tól látogatható.
  
  Az aukció szenzációja Rippl-Rónai József Piacsek bácsi a sárga szobában című alkotása, mely a legkorábbi „kukoricás” stílusban megfestett képe. Az 1907-ben festett mű a kaposvári otthonképek lírai és legfrissebb darabja.
   
  “Ezen már megjelennek a mindent körülölelő, erős, barna kontúrok, a merész képkivágat, és a majdani kukoricaszemekre emlékeztető nagy festékfoltok. Rippl-Rónai több, különálló, de egyenértékű kompozícióból építette fel a művet, ezeket azonos tempóban, párhuzamosan festette meg. Ennek az alkotásnak a felbukkanása igazi szenzáció, hiszen ritkán szokott árverésekre kerülni ilyen kaliberű festmény.” - árulta el a műről Kelen Anna, a Virág Judit Galéria művészettörténésze.
   
  Az aukció másik izgalmas darabja Korda Vince ‘Nagybányai táj’ című képe 1922-ből. Korda - habár fiatalon festői ambíciókat dédelgetett - mégsem alkotott sokat, ugyanis külföldre költözve díszlettervezőként vált híressé és sikeressé. 1941-ben Oscar-díjjal jutalmazták, mint a legjobb díszlettervező ‘A bagdadi tolvaj’ c. filmben nyújtott munkájáért.
   
  Tihanyi Lajos Cézanne igézetében készült ‘Trencsényi vár’ című alkotása is kiemelkedő tételnek számít, ugyanis feltehetőleg szerepelt a Nyolcak harmadik, és egyben utolsó kiállításán. Ugyanilyen jelentős a MA műhelyében alkotó Uitz Béla ‘Erdei út’ című nagyméretű tusképe is, amely az expresszionizmus egyik nagyszerű képviselője.
   
  Az aukció különlegesen szép és fontos alkotásai közé sorolható még Czigány Dezső ragyogó színekkel és hamvas tónusokkal megfestett nizzai tájképe, Vaszary János 1925-ben festett, a húszas évek hangulatát visszaadó ‘Párizsi mulató’ című festménye, valamint Perlmutter Izsák ‘Tengerparton’ című életképe, amelyen egy hamisítatlan, impresszionista holland tengerpart sejlik fel napernyős figurákkal, csíkos öltöző kocsikkal és a végtelen tengerbe vesző mólóval.
   
  A tételek között továbbá számos, elsőrangú Kádár Béla, Berény Róbert és Aba-Novák Vilmos és kivételesen szép Mészöly Géza, Lotz Károly és Mednyánszky képek is találhatók, valamint Zsolnay kerámiák is kalapács alá kerülnek. 
   
  Az aukciós darabok ingyenes megtekinthetők a Virág Judit Galériában szeptember 30. és október 13. között, minden nap 10-18 óráig. 
  Az őszi árverés október 14-én (szombaton) lesz a Budapesti Kongresszusi Központban.
  
  Az aukciós katalógus.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Együtt, egymásért! - Kárpátaljai est a Fonóban
Három Vámos – mesterségük: fényképész
Hat városban tartják meg a II. Halász Ferenc Országjáró Tehetségkutatót
Tavasz, muzsika, Európa
Női fókusz - Eve Arnold, Nanna Heitmann, Susan Meiselas, Inge Morath, Marilyn Silverstone
A Tatabányai Bányászati és Ipari Skanzen újjászületett!
Áprilisban rendhagyó táncházi események és új táncházak a Fonóban
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 run for power    the devil came on horseback    still got the blues    smici 50    jeff loomis    orden organ    jack és jill    máté bence    cancer bats    pain    the order of chaos    casketgarden    born to lose    tündérgyár     red hot chili peppers    a papháború a vámpírok ellen    eluveittie    eat pray love    ahumado granujo    minority sound    good charlotte    tool    laibach    kulturális intézmény    ministry  

r42
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!