hosting: Hunet
r36
  cikkekfotók        
előzetes [fesztivál]  2017. október 5. csütörtök   04:22
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
A kortárs jazz színe-java a CAFe Budapesten


  Klasszikus és modern, hagyományos hangszerek és az elektronika bűvölete, magyar és nemzetközi művészek: október 6. és 22. között a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál a jazz műfaj színe-javát felvonultatja, így minden jazzrajongó biztosan megtalálja a szívéhez legközelebb álló előadást.
  
  Avishai Cohen, a legendás izraeli nagybőgős Omri Mor zongoristával és Noam David ütőssel kiegészülve trió formációjával érkezik a fesztiválra, ám a CAFe Budapest legkülönlegesebb jazz eseményének mégis a német bariton, Thomas Quasthoff koncertje ígérkezik. A Thomas Quasthoff and His New Jazz Project rendhagyó a programok között, hiszen a klasszikus dalénekléstől visszavonult művész egy teljesen új oldalát mutatja meg a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem közönségének október 13-án. Schubert dalciklusainak egyik legkiemelkedőbb előadója most azt is bebizonyítja, hogy a jazz műfajában is legalább olyan otthonosan mozog, mint a klasszikus zenében. „Nem szeretem, ha határok átlépéséről beszélnek a zenében, mert én semmilyen határt nem látok” – mondja interjúiban Quasthoff, aki ez alkalommal a soul, a pop és a blues számára legkedvesebb előadóinak műveiből válogat és többek között a Great American Songbook legnépszerűbb dalaival, George Gershwin, Cole Porter, Irving Berlin, Jerome Kern kompozícióival lép színpadra.
  
  A kortárs jazz szemtelenül fiatal üstököse, a mindössze huszonhárom éves Jacob Collier a modern technika kínálta eszközökkel nyúl a nagy klasszikusokhoz, ezzel teremtve meg azt a különleges hangzásvilágot, mely az elmúlt években védjegyévé vált. A különlegesen invenciózus, show-elemeket sem nélkülöző koncert október 17-én látható-hallható a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.
  
  A fúziós jazz legismertebb képviselője, az izlandi Mezzoforte több évtizedes karrierrel a háta mögött újra és újra ugyanolyan erővel nyűgözi le közönségét, mint indulásakor. A legendás együttes október 10-én lép az A38 hajó koncerttermének közönsége elé.
  
  Az idén Izraelt és a zsidó kultúrát is fókuszába állító CAFe Budapest további kiemelt programja lesz a közel-keleti szefárd zsidó dallamvilágot a modern jazzel elegyítő Jáger Bandi és együttese, a Jazzrael, amely az Uránia Nemzeti Filmszínházban ad koncertet október 9-én Malek Andrea, Szőke Nikoletta és Gerendás Péter közreműködésével. Izraeli kötődésű, valódi fúziós csemege lesz a Grammy-díjra jelölt mandolinművész Avi Avital és a kiváló zeneszerző, jazzmuzsikus Omer Avital koncertje: az Avi Avital meets Omer Avital című esten klasszikus zene, világzene és jazz műfaja fonódik majd össze október 12-én.
  
  A Budapest Jazz Club (BJC) ismét nívós eseményeivel hívja fel magára a figyelmet: a koncertek sorát Rozsnyói Péter triója nyitja október 6-án. A fesztiválon szintén fellépő Oláh Péter tanítványaként mesteréhez hasonlóan a klasszikus zene és jazz határmezsgyéjén mozog, művészetére nagy hatással van Bach zenéje. Szintén a Budapest Jazz Club ad otthont az idei Lakatos Ablakos Dezső-ösztöndíjasok koncertjeinek október 9-én, ahol egy-egy órányi produkcióval mutatkozik be a Karosi Júlia Quartet, a Serei Dániel Quintet és a Ludányi Quartet, október 14-én pedig a szaxofon kerül előtérbe az Elek István Quartet és Bacsó Kristóf koncertjén. A BJC-koncertek sorát Danilo Pérez, John Patitucci és Brian Blade előadása zárja, akik a nagy érdeklődésre tekintettel két koncertet adnak október 22-én. Az együttes 2015-ös Children of the Light című albumát mutatja be, melynek zenei inspirációját Wayne Shorter szolgáltatta.
  
  A BMC, azaz a Budapest Music Center két különleges jazzkoncertnek ad otthont: október 10-én a fantasztikus lengyel hegedűs, Adam Bałdych lép fel Tore Brunborg szaxofonos és a Helge Lien Trio társaságában, október 11-én pedig Lukács Miklós mutatja be, hogy a cimbalomnak a kortárs jazzben is legalább akkora szerepe lehet, mint a tradicionális népzenében. Muzsikustársai között ott lesz New York egyik legfoglalkoztatottabb nagybőgőse, Harish Raghavan is.
  
  Oláh Kálmánt nem csupán kitűnő jazzmuzsikus, de a Liszt Ferenc Zeneakadémia zongora- és zeneszerzés professzoraként is aktív szerepet vállal a hazai jazzélet alakításában. Neve az évek során összefonódott Bartók, Liszt és Kodály muzsikájának jazz-fuzionálásával. Október 12-én, a Zeneakadémián ez utóbbi zeneszerző műveiből összeállított programot hallhat majd a közönség, a koncert különlegessége, hogy Herczku Ágnes népdalénekesnő első ízben lép színre a zongoraművésszel.
  
  Szintén a crossover – és magyar mesterek – szerelmeseit várja a Jazzical Trió koncertje október 16-án. Az együttes Szőke Nikolettával és Balog Józseffel kiegészülve részben eredeti formában megszólaltatott művekkel, részben pedig Káel Norbert jazz-átirataival tiszteleg Kodály Zoltán és Bartók Béla munkássága előtt.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
Sting újra Budapesten
Sok év kihagyás után visszatér Magyarországra a Tinariwen
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
A Toy Dolls, a Stratovarius és a Korpiklaani is Alsóörsön bulizik augusztusban
Március végén érkezik az U.D.O.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
Huszadik évfordulóját ünnepli Parov Stelar a Budapest Parkban
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 autopsy    carnifex    kobalov    life of pi    imperfect harmonies    rob de luca    marco mendosa trio     miserium    civil war    jeordie white    slates    dew scented    mitch tucker    twiggy ramirez    a day to remember    barbers    első osztályú vidéki srácok    czank ninetta    powerfest    anjou lafayette    halocene    mel gibson    julio iglesias    total world domination    enterprise earth  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!