hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2018. október 31. szerda   10:38
nincsen hozzászólás

szerző: Morello
Hammerfall, Armored Dawn
2018. október 24, Barba Negra

  Elég nehéz újat mondani a 2018. októberi Hammerfall koncertről, akik immár harmadszor érkeztek hozzánk a 2016-os Built To Last lemezükkel a tarsolyban (először 2017. januárjában, majd pedig az az évi Rockmaratonon). A névnek megfelelően úgy tűnik, tényleg tartósnak építették fel ezt az albumot, hiszen ma is nagy létszámú közönség várta a svéd heavy metalosok fellépését (és egyébként valóban, a 2010-es évek talán legjobb Hammerfall korongjáról beszélünk).
  A 2017-es buli teltházas volt, ma azért várható volt, hogy nem lesznek annyian, de panaszra így sem volt semmi ok. Őszintén szólva előzetesen nem vártam olyan túl sokat ettől az eseménytől, amolyan „egynek jó lesz” gondolattal jöttem a mai koncertre. Hiszen 2017-ben és a Maratonon is hallottuk már a Built To Last legerősebb dalait, az életmű más nagyszerű szerzeményeivel karöltve, így még ha kicsit variálnak is a setlist-en (túl nagyot úgyse fognak), nagyjából ugyanazt fogjuk látni-tapasztalni, mint 2017-ben. Aztán mégse úgy jöttem haza, hogy „ezt már játszottuk háromszóóó...”, hanem fülig érő mosollyal. Valamit mégis tudnak ezek a svédek, hogy többedszer sütik el ugyanazt olyan módon, hogy a közönség mégis remekül szórakozzon és kiváló koncertélményt kapjon.
  
  Először az Armored Dawn fellépését nézhette végig a közönség. A csapatot (pláne az egyszerre fekete hajú és ősz szakállú frontembert) elnézve belém hasított a felismerés, hogy ezt a bandát én már láttam valahol! Később esett csak le, hogy 2017-ben a Fates Warning előtt melegítették az A38 hajó deszkáit. De ha csak ennyire távoli derengésre futotta, valószínűleg nem tehetett nagy benyomást akkor a csapat, mint ahogy most se volt túlságosan emlékezetes a produkciójuk.
  Bár nem néznénk ki belőlük, hogy Brazíliából származik a csapat, az Armored Dawn tulajdonképpen ízig-vérig európai power/heavy metalt játszik, erős billentyűtámogatással. Alapvetően nem voltak rosszak, de emlékezetes számoknak igencsak híján van a csapat, szóval a dalszerzés során még lenne hova fejlődniük. Az éneklésben mindenki szerepet vállalt, olykor hangsúlytalanná téve a színpadon olykor kissé elárvultnak tűnő frontembert.
  Jópofa ötlet volt, hogy a Finnországból leakasztott gitárosuk a telefonjával imitálta el az anyukája felhívását, akit jó hangosan kellett üdvözölnie a közönségnek, csak sajnos a kivitelezés sikerült elég amatőr módon. Így némi fantáziával tudtak egyet csavarni a már unalmas közönségénekeltetésen. A zenéjük is lehetne ennyivel fantáziadúsabb.
  
  Éppenséggel a Hammerfall-ról se mondható el, hogy faltól falig hajóznának a metalzenei skálán, ennek ellenére mégis óriásiak élőben. Dalaikban van lendület, van érzelem, vannak azonnal énekelhető dallamok, refrének és vannak kiváló gitártémák és szólók, amik azonnali léggitárért kiáltanak. És ha mindezt egy remek, szórakoztató frontemberi teljesítménnyel úgyszintén párosítjuk, akkor tényleg sokadszor is remek élményekkel távozunk.
  Mert bizony elsősorban Joacim Cans volt, aki eladta (nagyjából) ugyanazt a bulit immár harmadjára. Nem csak kiválóan énekelt, hanem a humoros kis sztorijai, a zenekartagok ugratása és a közönség lelkesítése sokat dobtak a koncerten. És mindez nem volt megjátszott, erre a közvetlen jókedélyűségre mondják azt, hogy erre születni kell.
  
  A dalokról tényleg nem akarok sokadszorra külön értekezni – a tőlük megszokott slágerparádét hozták el ismét, a Riders Of The Storm-mal, a Renegade-del, a Blood Bound-dal, az Any Means Necessary-vel, a Last Man Standing-gel, a Heeding The Call-lal, a Let The Hammer Fall-lal, a Hearts On Fire-rel. A legutolsó korongot a mostanra már megszokottnak mondható Dethrone And Defy, a Built To Last és a Hammer High képviselték.
  Legutóbb a Glory To The Brave lemezre emlékeztek egy kis medley-vel, most viszont a Legacy Of Kings album kapott egy külön válogatást. Különlegességként a Bang Your Head című dal került ma terítékre a 2011-es Infected lemezről, ez valóban meglepetésként ért. Ha már az Infected-ről beszélünk, nagyon megjátszhatnának egy olyat például, hogy az ott szereplő Pokolgép feldolgozást adják elő a magyar közönségnek egyszer, például Rudán Joe közreműködésével. Tutira működne a dolog, és nem hiszem, hogy bármelyik felet győzködni kéne (volt már ilyesmire példa, aki emlékszik még a 2011-es Metalfest bulira, tudja hogy miről beszélek...)
  
  Persze nem csak Cans kellett a sikerhez, hiszen a heavy metal továbbra is gitár alapú zene. Így a két bárdista, Oscar Dronjak és Pontus Norgren szintén alaposan kitettek magukért a riffek és szólók tekintetében. Pontus némi humorizálás után még egy külön kis szólólehetőséget is kapott.
  A ritmusszekció, Fredrik Larsson és David Wallin pedig kevésbé feltűnően, de magabiztosan hozták az alapokat. Szerintem jót tett a csapatnak a dobos poszt frissítése. Wallin dobjai rendesen megdörrentek, egy ilyen lendületes power metalba plusz energiát pumpál élőben az ennyire mennydörgésként szóló dob.
  Igazából ennyi a mondandóm a Hammerfall októberi koncertjéről. Azt kaptuk, amit korábban, de valójában mégsem. Ez a csapat 2 hetente tudna valami olyasmivel előrukkolni, amivel újra és újra le tudnák nyűgözni a rajongóikat és frissnek hatóan láttatni a zenéjüket. És ha 2 hetente jönnének, én akkor is ismét megnézném őket, újra és újra. És borítékolhatóan nem csalódnék.
  


Kulcsszavak:
  hammerfall     armored dawn 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó cikkek: 

Helloween, HammerFall

Helloween + Hammerfall: United Forces 2022

A Hammerfall ´Always Will Be´ című klasszikus balladájának akusztikus feldolgozása

Jön a Hammerfall legújabb albuma, a Hammer of Dawn

Helloween: jövőre halasztják a turnét, csatlakozik a Hammerfall is

 programajánló: 
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
Abbath, Toxic Holocaust, Hellripper
 kapcsolódó fotók: 

HAMMERFALL - 2018. október 24., ReBuilt To Tour- BARBA NEGRA

ARMORED DAWN - 2018. október 24., ReBuilt To Tour- BARBA NEGRA
 kiemelt 
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
  
Nyáron sem maradunk ütős és modern metal bulik nélkül a fővárosban

Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
  király!    harm´s way    sziládi mónika    helstar    csorna    martonosi györgy    zoohacker remake orchestra    kósza band    our existence is punishment    amanda peet    the bouncing souls    drawing    pacino    ingyenes    the stone roses    tűzzománc    csejtey    anthony hopkins    badacsonytördemic    chimaira    mastic scum    pig destroyer    konflikt    andy serkis    m. night shyamalan  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!