hosting: Hunet
r37
  cikkekfotók        
magazin [fesztivál]  2019. január 31. csütörtök   04:40
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Katarzis és világhírű művészek a Cziffra György Fesztiválon - Kiállítás, mesterkurzusok, díjátadó
2019. február 17–25. MOMKULT, ZENEAKADÉMIA, MÜPA, ÓBUDAI TÁRSASKÖR

  Február 1-jén nyílik a fesztivál keretei között Bada Márta naiv roma festőnő kiállítása a MOMkult Reich Károly Galériájában. Bada Márta (1951) sokgyerekes szegény családba született, a cigány közösségben hallott régi történetek, a halottvirrasztás és vigasztalás, anyja meséi alakították belső világát. A Gödöllői művésztelep, a zebegényi Szabadiskola támogatásával, Remsey Iván és Mizser Pál festőművészek segítő keze nyomán alakult ki festészete. 1973-tól rendszeresen fest, munkáin a környezetében élő cigány emberek élete és megálmodott mesevilága elevenedik meg. A MoMkultban 14 kép a Jelenések könyvéhez című nagyívű munkája tekinthető meg a fesztivál végéig. A tárlat ingyenes látogatható.
  
  Február 8–10. között rendezik meg a Cziffra György Fesztivál Mesterkurzusait a kőbányai Kroó György Zeneiskolában. A zongora mesterkurzust idén is neves művésztanárok tartják, mint Balázs János – Liszt Ferenc- és Prima-díjas zongoraművész, Érdemes Művész, Dráfi Kálmán – Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, a Zeneakadémia tanszékvezetője, Falvai Sándor – Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, Érdemes Művész és Muza Rubackyte – zongoraművész, Litvánia Nemzeti Művésze. „Fontos és hiánypótló feladat, hogy azok a mára világhírűvé vált zongoraművészek, akik tanulhattak Cziffra Györgytől, vagy a zongoraművész szellemi örökösei, átadják a következő zongorista generációnak mindazt, amit a mestertől elsajátítottak.” (Balázs János)
  Idén először cigányprímás mesterkuzust is rendeznek, amelynek tanára a Junior Prima Díjas prímás,
  
  Sárközi Lajos. Partnerei a Magyar Bor Akadémia és a Budapesti Borfesztivál.
  Mind a zongora mind a cigányprímás mesterkurzus ingyenesen látogathatók.
  
  A Cziffra György Fesztivál 2019-ben először már a nyitókoncert előtt egy nappal kezdetét veszi. Az Előhang című esten február 17-én az Óbudai Társaskörben levetítik Kékesi Attila és Havas Miklós Cziffra György életéről szóló filmjét A virtuóz címmel, majd két neves Cziffra-tanítvány, Mocsári Károly és Oravecz György zongoraművészek adnak koncertet, megidézve a Mestert.
  
  A Cziffra György Fesztivál Nyitókoncertje február 18-án idén is több különlegességet tartogat. Az est egyik szólistája Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész, aki a Kállai Vonósnégyessel együtt Schumann Esz -dúr zongoraötösét adja elő. A fesztivál egyik különleges külföldi vendége Cziffra György francia tanítványa és a franciaországi Fondation Cziffra művészeti vezetője, Isabelle Oehmichen zongoraművész. Szintén a nyitóesten lép fel Massimo Mercelli fuvolaművész is a Kállai Vonósnégyes kíséretében. Műsorvezető: Bősze Ádám.
  
  Arisztotelész az „egyénben bekövetkező emelkedett, megtisztult lelkiállapot”-ként definiálja a katarzist, míg Freund Tamás vallja, hogy: „A művészi élmény, azon belül is különösen a zenei remekművek képesek érzelmi tartalékainkat olyan mértékig mobilizálni, hogy dopamin szabadul fel a jutalmazás és kielégültségérzet agyi központjában, miáltal más tudati szintre emelkedhetünk, megélve a katarzis testet-lelket átható varázsát.” Bár a Cziffra Fesztiválon egynél több katarzisra lehet számítani, lesz mégis egy este, amikor kizárólag A Katarzis lesz a középpontban: a kultúra és a tudomány kiemelkedő személyiségei ülnek egy vitához a fesztivál kerekasztalánál, és próbálják megfejteni a tudomány, illetve a költészet, a színművészet és a zene oldaláról a katarzist. A Cziffra György Fesztiválokon már hagyománnyá váltak a beszélgetéssel fűszerezett zenei estek. Ezen az estén a világszerte elismert, de nyilvános szereplést ritkán vállaló Dr. Freund Tamás Széchenyi-díjas neurobiológus, agykutató mutatja be a tudomány álláspontját a katarzisról. Arra a kérdésre, hogy mindez miként mutatkozik meg és hat életünkre, Nagy-Kálózy Eszter Kossuth-díjas színművésznő és Lackfi János József Attila-díjas költő keresi a választ. A zenei élményt két kimagasló előadó garantálja: Balogh Kálmán és Lukács Miklós a cimbalomjáték koronázatlan királyainak számítanak nemcsak itthon, de szerte a világon. Ha nem is katarzis, de mindenesetre meglepetés, hogy csak a negyedik Cziffra Fesztiválon hallunk először cimbalmot, hiszen Cziffra édesapja, idősebb Cziffra György is ennek a Kárpát-medencén kívül szinte ismeretlen, különlegesen virtuóz és érzékeny hangszernek volt a mestere.
  
  A fesztivál további estjein fellép Rúzsa Magdolna, Miklósa Erika, Lajkó Félix, Káel Norbert, a Hot Jazz Band, Sárközi Lajos és zenekara, a Virtuózok ifjú tehetségei, José Cura és Várdai István, akik két külön estén lépek fel együtt Balázs János zongoraművésszel.
  
  Balázs János Liszt-díjas zongoraművész, Magyarország Érdemes Művésze 2016 februárjában hívta életre a Cziffra György Fesztivált a Nemzeti Kulturális Alap és a MOM Kulturális Központ támogatásával. A Fesztivál alapküldetése, hogy Cziffra György magas művészi színvonalú életművét, zenei és szellemi hagyatékát méltóképpen megőrizze és ápolja, illetve folytassa azt a fiatal művészeket felkaroló munkát, amely a világhírű magyar zongoraművész életében oly nagy hangsúlyt kapott. Az a befogadó, műfajilag nyitott művészetszemlélet és innovatív munkamódszer, amellyel Cziffra György élt és dolgozott, jellemzi a Fesztivált is: a klasszikus zenei koncertek mellett minden évben improvizatív és jazz estek is helyet kapnak, a rendezvénysorozat kiemelt megjelenést biztosít a fiatal művészeknek, és figyelmet fordít a gyerekek klasszikus zenei műveltségének fontosságára, valamint a társművészetekre is.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Hat városban tartják meg a II. Halász Ferenc Országjáró Tehetségkutatót
Tavasz, muzsika, Európa
Női fókusz - Eve Arnold, Nanna Heitmann, Susan Meiselas, Inge Morath, Marilyn Silverstone
A Tatabányai Bányászati és Ipari Skanzen újjászületett!
Áprilisban rendhagyó táncházi események és új táncházak a Fonóban
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
Promptmonsters.tv: Az AI-forradalom új szereplője a magyar kreatív iparban
Közel 100 nyeremény vár gazdára az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozatban
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 the gaslight anthem    x ambassadors    revocation    cannibal corpse    heathen    hegyalja fesztivál    sebkha-chott    the world alive    kick ass    amd    sorbon sexual    volt    s beard    escape the fate    danny devito    damnon albarn    meltdown    fergie    norma jean    féktelen harag    petijegy    metaldays    eddie vedder    kengyelfutó gyalogkakukk    bardo  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!