hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
magazin [háttér]  2019. február 28. csütörtök   04:19
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Krakkóban is elindult a Fonó Klub


  A Fonó megalakulása óta megőrizte eredeti küldetését: a hagyományok és értékteremtés mentén mutatja be a magyar és Kárpát-medencei autentikus népzenét és a gyökereinkből táplálkozó világzenei- és jazz irányzatokat rendszeres programok – táncházak, koncertek – és fesztiválok formájában, valamint mind független helyszínként, mind pedig kiadóként támogatja ugyanezen műfajok alkotóit.
  
  Az elmúlt években a zeneház az ország több pontján indított klubot, s ezzel még többeknek tette elérhetővé a néptánc- és népzenekultúrát: nagy sikerrel működik a szegedi Fonó Klub, amely a legaktívabb, de évente több programot szerveznek Mezőkövesden és Jászberényben is a Fonó égisze alatt. A Magyar Örökség, Prima Primissima és többszörös Magyar Brands díjas, valamint a rangos nemzetközi Womex Top Label díjjal többször is elismert Fonó 2019. február 23-ai krakkói indulásával megkezdi külföldi klubhálózatának kiépítését.
  
  A Jan Słowiński népzenész, a húszéves lengyel táncházmozgalom egyik meghatározott alakja által működtetett Strefa szórakozóhelyen helyet kapó krakkói Fonó független klubként mutatja be a népzene- és világzene kiemelt előadóit koncertek, táncházak és szakmai programok keretében segíti a lengyel-magyar kulturális kapcsolatokat, ezáltal hozzájárul közös művészeti projektek létrejöttéhez is.
  
  A Felczak Alapítvány létrejöttével a lengyel-magyar kulturális kapcsolatok új szintre emelkedtek, amelynek egyik kiemelt területe a kultúra: a zenediplomáciai együttműködések, a lengyel és magyar világzenei piac kétoldalú szoros eszmecseréje és együttműködése a 2018 márciusában a Fonóban megrendezett lengyel-magyar eseménysorozattól datálható. Ennek volt folytatása a most megrendezésre kerülő krakkói esemény:
  
  2019. február 23-án (Strefa - ul. ¦w. Tomasza 31) napközben lengyel-magyar zeneipari konferenciát szervetek, amit Dr. Körmendy Adrienne, Magyarország krakkói főkonzulja, a program fővédnöke nyitott meg. Ennek során a résztvevők bejelentették, hogy megkezdik a „Lengyel-magyar Táncházfórum” létrehozását, amely célja, hogy a népzene markánsabban tudjon megmutatkozni a világzene által eluralt nemzetközi szcénán.
  Este sor került a Fonó Klub ünnepélyes megnyitására. A 70-es évek magyar táncházmozgalom, az értelmiséggel való szoros kapcsolattartás hagyományaihoz visszatérve Wit Szostak, egy a lengyel népzenészekről szóló regényének a könyvbemutatójával indult a program, amit a lengyel Kapela Maliszów, valamint a Hungarian FolkEmbassy és Kubinyi Júlia koncertje követett. Az estét lengyel-magyar táncház zárta.
  
  2019-ben további két eseményt terveznek a krakkói Fonó Klubba. Az események irányításában és a stratégia kialakításában Horváth Lászlónak, a Fonó igazgatójának és Rosonczy-Kovács Mihálynak, a krakkói Fonó Klub ötletgazdájának, a Fonó megbízott nemzetközi képviselőjének krakkói partnere Ula Nowak zenei producer és újságíró.
  „A Fonó – Kraków elindulása egy új fejezet a tevékenységünkben. Hosszú évek óta otthont adunk lengyel táncházaknak, koncerteknek, és olyan nagyrendezvényeknek, mint például az Etnokraków fesztivál. Izgalommal tekintünk a koncentrált lengyel-magyar kulkturális együttműködések elé.” (Jan Słowiński, népzenész – Strefa tulajdonos)
  “Meggyőződésem, hogy kultúrdiplomáciánk legnagyobb ereje a táncházmódszer exportjában van, hiszen egyszerre tudjuk bemutatni saját kultúránk egyik legszebb darabját, a magyar népzenei és néptánckincset, de talán ennél is fontosabb: magyar eszközt adunk más nemzeteknek, saját kultúrájának, akár városi, modern környezetben való megéléséhez, tartalmas, közösségépítő szórakozást kínálva. A lengyel táncházmozgalom két évtizede indult, szereplői rendszeresen elmondják, hogy sokat tanulnak a magyaroktól. Ennek a tapasztalatcserének is fontos színhelye lesz a Fonó – Kraków a jövőben.” – mondja Rosonczy-Kovács Mihály népzenész.
  
  „Ha külföldön is meghonosodik az a módszer, amit itthon már évtizedek óta alkalmazunk, ha kialakulnak ennek nyomán olyan közösségépítő, értékteremtő- és értékmegőrző helyszínek a városban, amelyek megtartó hagyományainkból táplálkoznak, akkor ezért érdemes dolgozni.” (Horváth László, a Fonó igazgatója)



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
”Egy újabb kiemelkedő fejezet kezdődik a Budapest Park történetében” - látványos fejlesztésekkel indul a tizenharmadik évad
Magyarországon is elindul a MERITA projekt – európai kamarazenei együttműködés
Nemzetközi kiválóságok érkeznek a II. Budapesti Nemzetközi Orgonafesztiválra a Belvárosi Főplébánia-templomba
NOT_FOUND
Műfaji és földrajzi határokon átívelő élményeket hozott a negyedik Bartók Tavasz
Együtt, egymásért! - Kárpátaljai est a Fonóban
Három Vámos – mesterségük: fényképész
Hat városban tartják meg a II. Halász Ferenc Országjáró Tehetségkutatót
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 metal hammer festival    michael caine    chris pontius    michael bay    röyksopp    vomitous    october file    judie jay    david bowie    kaltenbach open air    petendi tamás    scarify    drünken bastards    henry homesweet    torn from earth    weezer    emancer    parov stelar    lich king    quimby    heriot    endiryah    spelll    human error    misery index  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!