hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
magazin [asztaltársaság]  2019. április 9. kedd   03:50
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
20 éves lett Budapest Komédiása


  Egy magyar családi vállalkozás sikertörténete: a pesti művészvilág otthona és a minőségi hazai ízek elkötelezett konyhája a napokban ünnepli 20. születésnapját.
  
  1999-ben hosszas tervezés és kivitelezés után nyitotta meg kapuit a Nagymező utcában Schőn Zsuzsa és András Komédiás Kávéháza. Eleinte csak klasszikus, francia stílusú kávézóként működött, majd három év után terjeszkedett tovább, és az egykori légópincéből profi konyhát alakítottak ki. Ahogy lecsökkent az autóforgalom a Nagymező utca átépítésével, úgy nőtt meg a kávéház vendégforgalma, ami ekkor már teljes választékkal, hideg és meleg ételekkel várta a színház előtt és után betérőket.
  A 2008-as válság idején érezhetően visszaesett a hazai vendégek száma, viszont éppen akkoriban vált az Andrássy út és környéke kiemelt turisztikai célponttá, amit a Komédiás is megérzett: a színházi közönségen kívül megjelentek a turisták, hétvégente pedig élőzene is várta a vendégeket a Komédiásban. A kávéház már egy saját cukrászatot is képes volt fenntartani, amiért a közönségük is igazán hálás volt, hiszen nem mindenki akart egy teljes vacsorát végigenni, az igazán jó süteményekre pedig egyre inkább megnőtt az igény.
  
  „Nem volt vendéglátós tapasztalatunk, de olyan éttermet akartunk létrehozni, ahol mi is jól éreznénk magunkat, ahová vendégként is bármikor betérnénk. Hallani sem akartunk az olyan vendéglátós legendákról, hogy ami ma pörkölt, az holnap gulyáslevesnek, vagy hortobágyinak még jó lesz. Minden éttermes barátunk azt mondta, hogy ez így halálra van ítélve, és ha nem trükközünk, tönkre fogunk menni. Azt nem mondom, hogy könnyű volt. Az első évben 18 szakácsot „fogyasztottunk”. De kitartottunk és a mai napig minden egyes nap az lebeg a szemünk előtt, hogy ha mi lennénk a vendégek, akkor mindennel meg lennénk-e elégedve.” – mondta Schőn András.
  
  A Komédiás közönsége sokat változott az utóbbi években. A fapados légitársaságokkal érkező turisták és a színházba járók közössége is átalakult. Ma már egyaránt mutatkozik igény a klasszikus sütemények és desszertek, mint az Esterházy, a Dobos torta, vagy a Somlói és a gesztenyepüré iránt, azonban bővíteni kellett az étlapot például könnyedebb, „nőiesebb” salátákkal is.
  A Komédiás a kifogástalan ételek mellett a hangulatra is mindig odafigyel: voltak olyan évek, amikor a bárzongorista verseny első négy helyezettje mind ott játszott esténként.
  „Amikor elkezdtük a kávéházat a családi, kárpátaljai recepteket hoztam be, és én mutattam meg a szakácsoknak. Később, amikor teljes étteremmé váltunk, megint én tanítottam meg, hogy otthon hogyan csináljuk a maceszgombócot, milyen az igazi pecsenyés sült, hogyan kell sütés előtt előfőzni és ízesíteni a libacombot.” – tette hozzá Schőn Zsuzsa.
  
  A nemzetközi szokásokkal némileg szembe menve széles választékkal várják a betérőket: az a cél, hogy ne a séf mondja meg, mit akar enni a vendég aznap, hanem a vendég maga találjon olyan fogást az étlapon, ami a leginkább a fogára való. Nem nevezhetjük hagyományos vendéglátós hozzáállásnak, de a Komédiásban minden variálható, kicserélhető vagy éppen másképpen rendelhető.
  A Komédiás továbbra is lépést tart a változásokkal, hiszen izgalmas borokat kóstolhatunk nálunk, vagy akár ebédmenüt is rendelhetünk, sőt, izgalmas és merész süteményekkel is találkozhatunk a kínálatukban. Ami pedig biztosan sosem változik, az a vendégek tökéletes kiszolgálása, valamint a rendre felbukkanó sztárok, színészek és énekesek és az egyedi Komédiás hangulat!



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
NOT_FOUND
Műfaji és földrajzi határokon átívelő élményeket hozott a negyedik Bartók Tavasz
Együtt, egymásért! - Kárpátaljai est a Fonóban
Három Vámos – mesterségük: fényképész
Hat városban tartják meg a II. Halász Ferenc Országjáró Tehetségkutatót
Tavasz, muzsika, Európa
Női fókusz - Eve Arnold, Nanna Heitmann, Susan Meiselas, Inge Morath, Marilyn Silverstone
A Tatabányai Bányászati és Ipari Skanzen újjászületett!
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 devilfire    battle beast    self deception    josh duhamel    kispál attila    hecate enthroned    une misére    dreamworks    caliban    geezer butler    the silver shine    be’lakor    fővárosi nagycirkusz    emilie autumn    toy dolls    cosmogenesis    lóci    saviours    moog    amott    kill ferelli    des filles et des riffs    kóbor angyal    dalai láma    megazetor  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!