hosting: Hunet
r38
  cikkekfotók        
film [filmszemle]  2019. április 9. kedd   17:17
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Életműdíjakat adnak át az 5. Magyar filmhét nyitóeseményén


  Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera az az öt művész, akinek pályáját a Magyar Filmakadémia Egyesület idén először életműdíjjal méltatja. Az ünnepélyes díjátadóra az 5. Magyar Filmhét nyitóeseményén, 2019. április 22-én a budapesti Corvin moziban kerül majd sor. A tervek szerint a Filmakadémia minden évben életműdíjban részesít öt olyan művészt, akik nevüket beírták a magyar filmtörténelembe. A Magyar Filmakadémia Egyesület az NMHH Médiatanácsa és a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával idén 2019. április 22-27. között rendezi meg az 5. Magyar Filmhetet a Corvin moziban.
  
  Andorai Péter a Nemzet Színésze címmel és Prima díjjal kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színész 1976-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Kamera elé először a Grunwalsky Ferenc rendezte Vörös rekviemben állt. Pályája során közel 90 filmben láthatta a közönség, köztük olyan alkotásokban, mint a Bizalom, a Szabadíts meg a gonosztól, a Mephisto, az Egymásra nézve, a Hajnali háztetők, az Eldorádó, a Roncsfilm, a Csinibaba és A napfény íze. Az Enyedi Ildikó által rendezett Simon mágus címszerepéért ő lett a legjobb férfi főszereplő a 30. Magyar Filmszemlén és több fesztiválon is elnyerte a legjobb alakításnak járó díjat.
  
  Bánsági Ildikó a Nemzet Művésze címmel és Prima díjjal kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja 1972-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Eddig több mint 110 filmben láthatta a közönség. Bevallása szerint sokat köszönhet Szabó Istvánnak, aki 1979-ben rábízta Oscar-díjra jelölt filmje, a Bizalom női főszerepét, de szerepelt az Oscar-díjas Mephistóban és az Édes Emma, drága Böbe című alkotásokban, valamint Mészáros Márta Napló-sorozatának első három darabjában is.
  
  Az idén 85. születésnapját ünneplő Bodrogi Gyula a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, rendező, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, 1958-ban szerzett diplomát. Több mint 170 filmben láthattuk. Moziban 1957-ben tűnt fel a Külvárosi legenda című, Máriássy Félix rendezte filmben. Emlékezetes filmje volt többek között a Házasságból elégséges, a Hattyúdal, a Húsz óra, a Tanulmány a nőkről, a Fuss, hogy utolérjenek!, a Szépek és bolondok és a Hogyan felejtsük el életünk legnagyobb szerelmét?
  
  Koncz Gábor Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja 1963-ban végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát. Olyan alkotásokban játszott, mint a Hattyúdal, A kőszívű ember fiai, a Hideg napok, az Egy szerelem három éjszakája, az Egri csillagok, a Gyula vitéz télen-nyáron, valamint Fábri Zoltán Oscar-jelölt Magyarok című filmjében majd annak folytatásában, a Fábián Bálint találkozása Istennel című filmben, melyért 1981-ben elnyerte a legjobb férfi alakítás díját az Újdelhiben megrendezett filmfesztiválon.
  
  Venczel Vera Jászai Mari-díjas, Prima díjas, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Gimnazistaként játszott első két filmjében: Máriássy Félix Karambol és Esztergályos Károly Egy csónak visszafordul című alkotásában. 1968-ban végzett a Színművészeti Főiskolán, azóta több mint száz filmben láttuk, mint például a Kárpáthy Zoltán, az Egy szerelem három éjszakája és az Egri csillagok. A Pillangó című tévéadaptáció női főszerepének megformálásáért Monte-Carlóban átvehette az Arany Nimfa-díjat.
  Az ünnepélyes díjátadóra az 5. Magyar Filmhét nyitóeseményén, 2019. április 22-én a budapesti Corvin moziban kerül majd sor. Az életműdíj Varga Viktor ötvösművész alkotása. A tervek szerint a Filmakadémia minden évben életműdíjban részesít öt olyan művészt, akik nevüket beírták a magyar filmtörténelembe.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Áprilisban ismét mozikban a klasszikus Indiana Jones trilógia!
Carte Rouge - Vörös térkép
Exhibition: Cézanne - Egy élet portréi - Portraits of a Life
Új, hivatalos előzetest és plakátot kapott Hajdu Szabolcs új filmje, a Kálmán-nap
Utaztál okosba’? Akkor nézd meg premier előtt a Kék Pelikant!
Pasolini hét - Az Élet trilógiája a Art+ Cinema-ban
Monty Python klasszikusok ismét a mozikban!
A dohánypajta
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 harms way    thomas balmes    earthsblood    acyl    jack of heart    fertőzés    kate winslet    high on fire    jövő háza    cante  diem    amaranthe    jeff scott soto    sollen    smash mouth    macabre    kisssonic boom    guardista    bws     blitzkrieg    sum 41    katzenjammer    tom felton    jay chou    heidenfest 2010    jena malone  

r43
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!