hosting: Hunet
r38
  cikkekfotók        
magazin [asztaltársaság]  2019. május 6. hétfő   03:59
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Országos Pétanque Bajnokság és bemutató a Vérmezőn


  Bár a pétanque játékot legtöbben a francia filmekből ismerhetik, Magyarországon is létezik egy kis létszámú, aktív közösség, akik mindent megtesznek az elsőre talán kissé különösnek tűnő, de annál szórakoztatóbb sportág népszerűsítéséért. 2019. május 11-én a budapesti Vérmező parkban rendezi meg a Budapest Pétanque Sport Egyesület a Magyar Pétanque Szövetség 2019. évi Egyéni Országos Bajnokságát, ahol a magyar pétanque-élet színe-java képviselteti magát.
  
  “Mindenkinek csak ajánlani tudom, mert nagyon sokat ad és nem túl eszközigényes sport” – Stier Edit magyar női válogatott játékos.
  
  Ma még viszonylag kevesen hódolnak ennek a sportnak Magyarországon, azonban május 11-én annak is érdemes ellátogatnia erre az eseményre, aki még sosem hallott erről a szórakoztató, francia eredetű golyós játékról, hiszen nézőként is könnyedén elsajátíthatóak a különböző taktikai fortélyok. A szervezők segítségével bárki megtanulhatja a játék alapjait. Az érdeklődők a Vérmező park Szitakötő játszótér felőli részén tehetik próbára ügyességüket 11 óra és 18 óra között.
  
  A pétanque jó alkalmat ad egy kis beszélgetésre, új barátságok kialakítására is. Az esemény szervezőinek célja, hogy a párizsi parkokhoz hasonlóan Budapesten is megjelenjenek a játszó, beszélgető emberek. Ráadásul a pétanque egyik szépsége, hogy viszonylag rugalmas körülmények között játszható.
  A pétanque-hoz hasonló golyójátékok eredete a középkorig nyúlik vissza, már akkor rendkívül népszerűnek számítottak a katonák között. A legendák szerint az egészséges és sebesült francia katonák eleinte ágyúgolyókkal játszottak a csaták közti szünetben, a táborban, hogy így üssék el az időt. Az első, maihoz hasonló pétanque versenyt 1910-ben rendezték, ekkora már kialakultak a játék szabályai. Nagy előnye, hogy csak néhány fémgolyóra, egy kis célgolyóra és egy 12-15 méter hosszú, 3-4 méter széles sík, aprókavicsos területre van szükség hozzá. A játék neve azt jelenti franciául, hogy mozdulatlan lábak (pieds tanqués).
  
  A Budapest Pétanque SE rendszeresen tart edzéseket, melyre minden érdeklődőt szeretettel várnak. Rossz idő esetén a IV. kerületi Népszigeten lévő csarnokban, ahol 4 pálya található, míg jó időben a város több pontján, a Római Parton a Golyós nevű helyen, a belvárosban a Szabadság téren és a Városligetben is játszanak. Terveik között szerepel, hogy Budán a Városmajor és a Vérmező parkjainak kavicsos sétányain, és Hűvösvölgyben is rendszeres játéklehetőséget biztosítsanak az érdeklődőknek.
  A pétanque segít a csapatmunka fejlesztésében, alacsony eszközigénye miatt pedig akár iskolák, vagy akár fogyatékkal élők számára is tökéletes választás lehet. Ráadásul ebben a sportban az az igazán nagyszerű, hogy bármilyen korosztály tagjai örömüket lelhetik benne, akár hobbiként, akár versenysportként űzik. Az alapjai már néhány parti után könnyedén elsajátíthatók, egyénileg és 2-3 fős csapatban is játszható. A játék lényege, hogy a játékosok a fém pétanque golyókat a lehető legközelebb dobják a fából készült színes kis célgolyóhoz, az „öcsihez”. Ez közelítéssel vagy az ellenfél golyójának kilövésével érhető el.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Együtt, egymásért! - Kárpátaljai est a Fonóban
Három Vámos – mesterségük: fényképész
Hat városban tartják meg a II. Halász Ferenc Országjáró Tehetségkutatót
Tavasz, muzsika, Európa
Női fókusz - Eve Arnold, Nanna Heitmann, Susan Meiselas, Inge Morath, Marilyn Silverstone
A Tatabányai Bányászati és Ipari Skanzen újjászületett!
Áprilisban rendhagyó táncházi események és új táncházak a Fonóban
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 fallenintoashes    lenny kravitz    h.power    how to destroy angels    jubileum    sigur rós    leander risingleander    exarsis    before the dawn    rockélet    uneven structure    timberlake    hangarvain    dennis quaid    amoral    d.o.c.    meltdown    shadowthrone    road zenekar    verge    dave mustaine    warfect    kick ass    atkinson    la casa fantom  

r50
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!