hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2019. július 19. péntek   08:04
nincsen hozzászólás

szerző: Morello
Steel Panther, Atomic Playboyz
2019. július 17, Barba Negra Track

  Ahogy egyre inkább kiöregszik és elhízik a Mötley Crüe (illetve mostanra lényegében bandaként is megszűntek létezni), az olyanok meg, mint például a Skid Row, hosszú ideje semmi értékelhetőt nem tettek le az asztalra, felmerül a kínzó kérdés, hogy vajon ki fogja jelenteni a csiricsáré, csajhajkurászó glam rock/metal jövőjét? Vagy úttörőivel és létrehozóival együtt maga a műfaj is nyugdíjba vonul, illetve kisebb szubkulturális szintre zuhan vissza? Szerencsére vannak páran, akik nem hagyják elöregedni a glam műfajt és próbálják új élettel, hovatovább némi öniróniával is felpumpálni. Ilyen a kaliforniai Steel Panther gárdája, akik a 2009-es Feel The Steel albumukkal kezdték magukra irányítani a figyelmet.
  Mi lehetne más ihletője a Steel Panther daloknak, mint a csajok, csajok, csajok, bulizás, piálás, és persze a csajok, csajok, csajok? Egyetlen gond van csak: ma már nem 1987-et írunk, amikor a Mötley – Girls, Girls, Girls albuma kijött, a világ (és persze a mindenre kapható nőneműek) pedig megőrültek az ilyen csapatokért. Akkortájt felfoghatatlan méretű világszenzációvá válhatott egy glam rock banda, ma már – a kiadók és a zeneipar fejreállásával – közel sem lehet ekkora csinnadratta egy feltörekvő új csapatból. És – mondjuk ki őszintén – talán már a csajok sem omolnak térdre pár tupírhaj és flitteres, csillámos felső láttán.
  
  A Steel Panther tehát 2019-ben ha akarná, se tudná eljátszani, hogy ők a földbolygó új glam legendája. Szerencsére nem is akarják, így inkább egy nagy adagnyi cinikus öniróniával, valamint a külsőségek és belsőségek (itt most altesti tájakra tessenek gondolni...) szándékos túltolásával akarnak fityiszt (vagy fütyiszt?) mutatni mindenkinek, és gyakorlatilag csak szórakoztatni akarnak, semmi mást. Ez pedig így ebben a formában tökéletesen működik.
  Az amerikai csapat idén megjelenő hatodik nagylemezével és korhatáros videóklipjeivel egyre komolyabb figyelemre tesz szert, így időszerű volt, hogy Magyarországon is bemutatkozzanak. A Barba Negra Track-ben szép számú érdeklődő gyűlt össze ezen az enyhe nyári napon, elsőként viszont az Atomic Playboyz melegíthette be a közönséget.
  
  A hazai csapat tökéletes választás volt ehhez a glam rock-os, rock & roll-os estére. A műfaj jellegzetes manírjaival korrekt koncertet adtak és a játékidejük sem volt annyira nyúlfarknyi, ahogy az előzenekaroknál szokás. Persze így este 7 környékén még nem volt óriási beindulás és a bugyik se olvadtak le az énekes hangjától, de hangulatos buli volt.
  Az amerikai csapatoknak viszont a vérükben van a szórakoztatás. Ezt nem lehet tanulni, egyszerűen ösztönösen jön a showműsor, minden percben történik valami élménydús a színpadon, non stop Hollywood, amit művelnek. A Steel Panther pedig kifejezetten arra állt rá, hogy a zene mellett valódi élmény és szórakoztatás legyen egy-egy koncertjük, így sok esetben azon kapta magát az ember, hogy már-már inkább stand-up comedy-t lát a színpadon, mintsem egy klasszikus értelemben vett koncertet.
  A tagoknak ugyanis be nem állt a szájuk a számok között, állandóan lökték a sódert, amely persze kivétel nélkül egymás froclizásáról szólt és hogy milyen csajokkal milyen (általában cikis) élményeik fűződnek. Ez elég idegesítő tudna lenni, de mivel a sok süketelés dúskált az öniróniában és a szándékos túlzásokban, így mégis szórakoztató és kacagtató volt, ahogy a tagok egymást túllicitálva szekírozták egymást.
  
  A szót elsősorban Michael Starr énekes és Satchel, a gitáros vitték. És bár néha tényleg kicsit úgy lehetett érezni, hogy túl sok a duma a zenei program kárára, azért így is lejátszották a legfontosabb számaikat. Hallhattuk tehát az Eyes Of A Panther, Goin´ In The Backdoor, Party Like Tomorrow Is The End Of The World, Just Like Tiger Woods, Poontang Boomerang, Asian Hooker dalokat a korábbi lemezekről, de a szeptemberben érkező Heavy Metal Rules is bemutatkozott a vadiúj All I Wanna Do Is Fuck (Myself Tonight) dallal.
  Steel Panther koncert persze nem mehet le anélkül, hogy ne cibáljanak fel a színpadra egy rahedli csajt, akik persze bájosan táncikáltak a deszkákon és kokettáltak a zenészekkel. Előtte viszont még egyetlen lányt húzott fel Michael Starr a nézőtérről és ültetett le középre egy székre – neki énekelte el a Girl From Oklahoma című zsengét. Ez után következett az említett tömegjelenet, ami alatt a stílszerű 17 Girls In A Row és a Gold Digging Whore dalokat játszották el.
  Mondjuk az én szememben nagyon szánalmas volt, hogy ezt az igazi buliélményt a színpadi hölgyek jelentős része úgy „használta ki”, hogy a színpadon töltött idő 90%-ban agyatlanul nyomták a szelfit. Ezúton is gratulálok!
  
  Két éve láttam már Nova Rock-on a Steel Panther előadását, ott is megvolt természetesen a csajokkal színpadon táncolós történet. Mondjuk akkor kissé leharcoltabb csajok illegették magukat nagyobb részben, itt Budapesten ma üdítőbb volt az eredmény. Magyarország jobban teljesít.
  De a szórakoztatási faktor nem csak ebben nyilvánult meg. A csapatban az énekes mellett elsősorban Satchel volt a szószóló, és olykor némi szólóblokkal is villogtatta tehetségét. Volt, hogy veszettül gitárszólózott, miközben a lábdobbal is adta magának az ütemet, máskor pedig pár rock klasszikus jellegzetes témáival vadította a közönségét.
  
  A csapat nyilván agyba-főbe dicsérte a magyar közönséget és a várost (na meg természetesen a fehérnépet), engem viszont meglepetésként ért, hogy Satchel azt is hangoztatta, hogy ő maga is egyébként részben magyar származású, a nagymamája magyar és Budapesten él. Persze ebből a csapatból folyamatosan ömlik a marháskodás, semmit nem lehet készpénznek venni, hogy mit gondolnak komolyan és mi az ami poén. Szóval nem tudom eldönteni, hogy csak a közönségnek akart-e bevágódni az ilyen dumákkal a gitáros, vagy tényleg van igazság a szavaiban.
  Satchel persze más módon is igyekezett a magyar közönség kedvére tenni, a kezére felírt magyar szavakkal okozott ovációt a rajongóknak. Egy Steel Panther-en persze nem olyanok hangzanak el, mint az „egészségedre” vagy a „hogy vagytok”, hanem a „cici”, „punci”, avagy hogy Michael Starr énekesnek „kicsi a farka”.
  
  A két hangadó mellett néha-néha belefeleselt a mikrofonba Lexxi Foxx basszer is - már ha épp nem a haját igazgatta a rózsaszín kistükörben, mint egy rossz díszbuzi. Akárhogy is néztem, nekem folyamatosan úgy tűnt, hogy alapvetően cingár emberünk a köldökig dekoltált ing alatt akkora sörhasat növesztett, hogy az egy terhes kismamának is becsületére válna. Az arca egyébként is úgy volt kipreparálva, mint azok a jellegzetes széjjelbotoxolt 70 éves öregasszonyok, akik 20 évesnek akarnak kinézni (van egy ilyen néni a szomszédságunkban, nagyon szoktunk röhögni rajta, amikor pöffeszkedve végigsétál az úton, a padlócirkálóját pórázon vezetve...)
  Stix Zadinia dobos nem szerepelt annyit, mint a többiek, ő csak megbízhatóan hozta az ütemeket. A vége felé vonták csak be a játékba, amikor a neki dobált kalapot kellett elkapnia a dobverőjével.
  
  De nem volt elég a bolondozásból, gurult tovább a móka-vonat, a csapat még Ozzy-tól is eljátszotta a Crazy Train-t. Az adaptáció pedig annyira tökéletesre sikerült, hogy Satchel szólózása közben az észrevétlenül eltűnt és a kulisszák mögött átöltözött Michael Starr Ozzy Osbourne-nak maszkírozva tért vissza a deszkákra. De nem ám a klasszikus, kígyózó mozgású Ozzy-t láttuk a színpadon, hanem a jelenkor totyogós, autistán vigyorgó, gyermekien tapsikoló Ozzy-ját idézte meg a Steel Panther énekese. Na az ilyen momentumokra mondom, hogy a rock & roll mellett az irónia is jelen van egy nagy adaggal a Steel Panther-ben, nem volt olyan ember, aki ne fakadt volna kacagásra a frontember performanszát látva.
  
  A koncert végére eljátszották még a Community Property-t, a befutást jelentő Death To All But Metal című számukat 2009-ből, a ráadásra pedig a Gloryhole maradt. A fentebb sorolt számcímek alapján mindenki számára egyértelmű lehet, milyen témákat jár körül a Steel Panther életműve. De amibe bizarr belegondolni, annak idején pontosan ugyanezekről énekelt pl. a Mötley is (maximum kevésbé expliciten), csak ők ezt a nagypofájú kivagyiságot tök komolyan is gondolták, ma viszont ugyanez csak paródiának hat a Steel Panther szájából. Hát, ennyit változott a világ...
  


Kulcsszavak:
  steel panther     atomic playboyz 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó cikkek: 

Steel Panther: Phil Demmel-lel (ex-Machine Head, Vio-lence) játszották az Asian Hooker dalukat

Steel Panther

Steel Panther, Florence Black a Barba Negra Track-ben

Új videó a Limb Bizkit-től, a Steel Panther tagok szereplésével

Steel Panther: nem mi akartuk kirakni Lexxi-t

 programajánló: 
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
Abbath, Toxic Holocaust, Hellripper
 kapcsolódó fotók: 

STEEL PANTHER - 2019. július 17. BARBA NEGRA TRACK
 kiemelt 
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
  
Nyáron sem maradunk ütős és modern metal bulik nélkül a fővárosban

Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 octahed    david byrne    wasted struggle    divine ascension    sturle dagsland    dalai láma    new seed 55    pendulum    harlott    suicide silence    hst stúdió    johnny cash    octopoly    santa cruz    bécs    slytract    haggard    chrisopher nolan    bruce willis    poison    danny devito    helena bonham carter    czank ninetta    daedelus (usa) live    poisonblack  

r42
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!