hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2019. október 16. szerda   00:00
nincsen hozzászólás

szerző: Monyó
Paul Gilbert
2019.október 4. Analog Music Hall

  Paul Gilbert amerikai gitáros ismét hazánkba látogatott. Az Analog Music Hallban, október 4-én találkozhattak vele a rajongók. Az utóbbi években fesztiválokon járt nálunk az ismét aktív Mr. Big zenekarral, illetve interaktív gitár mesterkurzust is tartott az érdeklődő rajongóknak. Most „csak” zenélni jött. Idén megjelent, Behold Electric Guitar című instrumentális szólólemezét népszerűsíti jelenlegi turnéja, aminek európai állomásai után Japán, Indonézia, Korea és Kína fog következni.
  
  Gilbert mögött több mint 30 éves aktív zenei pályafutás van. Gitározott a Radar X, a G3 és a Mr. Big zenekarokban, de a 2000-es évek elejétől szólókarriert is épít. Változatos stílusokban, mesterien játszik. Nem áll tőle távol a rock, a blues, a pop, de még a jazz sem. Tudását szívesen osztja meg oktató filmeken, kurzusokon.
  Dalait a szöveg megírásával kezdi, erre építi rá a dallamot, majd a szöveget eldobva, igyekszik csak a zenével átadni az üzeneteit. Elmondása szerint így könnyebb dolga van, mert nem tudná azt kiénekelni, amit gitáron el tud játszani. A zene nyelvének visszafordítása szövegre, természetesen a hallgatóság feladata.
  
  Már érkezésemkor látható volt a kígyózó sorból, hogy sokan kíváncsiak a technikás gitárjátékra. A szervezők megvárták, míg mindenki bejutott, így a koncert 20 perc csúszással kezdődött el. Negyed kilenc után otthonosan besétált Bill Ray dobos és Asher Fulero billentyűs. Mind a ketten lazán, sportosan öltöztek, mintha csak a parkba indultak volna esti sétára. Őket követte Roland Guerin basszusgitáros, aki elmaradhatatlan cowboy kalapjában, és hozzá passzoló, de nem hegyes orrú csizmájában nekem igazán férfiasan tökéletes volt. Nem csak a kalapját hordja előszeretettel, hanem a jegygyűrűjét is, amit szintén jó volt látni.
  A sort természetesen Gilbert zárta, akiről elsőre nekem Buddy Holly ugrott be. Szűkített, középkék öltönyéhez igazán elegáns barna bőrcipőt választott, és szintén kék, virágmintás inget, ami mindenképp retró hatást keltett. Én akár egy nőn is el tudtam volna képzelni. Ehhez természetesen még járt egy trendi szemüvegkeret, és rövid, rendezett frizura. Akinek vannak emlékei a 90-es évekből a sztreccs gatyás, loboncos rocker fenegyerekről, igen elcsodálkozhatott, hogy 53 éves korára mennyire elveszett a lázadás-az öltözködésben legalábbis biztosan.
  
  A két órás koncertbe 15+1 dal fért bele, így azt gondolom, senki sem távozott elégedetlenül. Az új albumról elhangzott a Havin it, a Love is the saddest thing, a Blues for Rabbit, az Every snare drum és a Sir, You need to calm down is, amiben nem bízta a véletlenre az értelmezést. Szívesen elmesélte, hogy a dalt egy kellemetlen reptéri élménye inspirálta, ahol megkapta a személyzettől, hogy nyugodjon meg.
  Az estén énekelni is hallottuk, mégpedig az I own a building című számot, ami szintén az új lemezen található, így a 12 szerzeményből 6 elhangzott a koncerten. Ez utóbbival mutatta meg a közönségnek, mennyivel nehezebb énekelni, mint gitározni. Magam részéről viszont azt láttam, hogy egyből elindultak a lábak az ének hatására. Nehéz fába vágja Gilbert a fejszéjét, amikor instrumentális szerzeményeivel próbál szórakoztatni. A koncert alatt nem a buli hangulat volt jellemző, inkább a technikáján ámuldoztak a fiatalok és az idősek, mert a korosztály több évtizedet átölelt.
  
  A repertoárban természetesen helyet kapott két Mr. Big szerzemény is. A Green mellett az elmaradhatatlan To be with You is elhangzott. Tisztelegve a nagyok előtt volt Beatles, Bill Conti, Van Halen, Jimi Hendrix és U2 feldolgozás is.
  Zenekarával végig összhangban játszott. Felelgetős játékra hívta ki mindannyijukat, ahol ismételniük kellett, amit ő lejátszott. Többnyire sikerült is, bár a basszusgitárral nem volt könnyű a dolog az echo. Gilbert élvezte a játékot. Nagyobb hevében játszott szájjal is, többször gitárt cserélt, és imádnivaló arckifejezéseket produkált, ahogy beleélte magát. Azt hiszem, pont ilyen tanítómesterekre van szükség, mint ő. Az ingét utólag megbocsájtottam.
  


Kulcsszavak:
  paul gilbert 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó cikkek: 

Friss lemezzel tér vissza októberben Paul Gilbert

Mesterkurzus gitárosoknak Paul Gilberttel

Paul Gilbert, K3

Paul Gilbert – üzenet a rajongóknak

Gitározz együtt Paul Gilberttel!

 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
Abbath, Toxic Holocaust, Hellripper
 kapcsolódó fotók: 

PAUL GILBERT - 2019. október 4. ANALOG MUSIC HALL- BEHOLD ELECTRIC GUITAR TOUR
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 all shall perish    the devils blood    sajnos batár    lighthouse project    gregorian    budapest bár    overcast    sziámi    karnak    sziget 2010    glen matlock    szerelmek    war is the answer    hupikék törpike    new found glory    csókolom    qss    biohazard    crystal fighters    kenneth branagh    sacha baron cohen    deli-kutt    jay chou    kate winslet    fonó  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!