hosting: Hunet
r38
  cikkekfotók        
magazin [tehetségkutatás]  2020. január 14. kedd   15:03
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Meghirdették a Central European String Quartet II. Nemzetközi Zeneszerzőversenyét


  Az első verseny nagy sikere után Miranda Liu hegedűművésznő és kvartettje meghirdette 2020-ra a CESQ II. Nemzetközi Zeneszerzőversenyét. A versenyre 2018-ban – minden várakozást felül múló érdeklődés volt - 25 országból összesen 75 pályamű érkezett, amelyből a kvartett a 2018/19-es évadban háromszor is műsorára tűzte a nyertes pályaművet, Leonardo Mezzalira „Quartetto del pulsare e dell´ affiorare” című kompozícióját. Sikerrel szerepelt két hazai szerző is a rangos nemzetközi mezőnyben: Zámbó Jonatán 14 bagatell című művével 3. díjat nyert, Balogh Máté pedig kiérdemelte a zsűri egyik különdíját, a Zeneakadémia Alapítvány Díjat. A verseny díjazottjai az erkölcsi elismerés mellett pénzdíjat vehettek át.
  
  A CESQ Zeneszerzőverseny 2020-as kiírására – ahogyan tavaly is - bármely országból várnak pályaműveket, és bármely korú és tapasztalatú zeneszerző beadhat pályamunkát. Az elbírálás anonim, a zsűri bírálatkor nem látja a szerzők neveit. A zsűri munkájában részt vesz az Erkel- és Bartók-Pásztory díjas Tihanyi László zeneszerző is, a kvartett tagjai mellett. Nevezni a nevezési lap kitöltésével és a nevezési díj befizetésével lehet 2020. április 10-ig. A verseny pénzdíjas, a díjazottak anyagi elismerésben is részesülnek. Az 2020. évi verseny első díjazott művének ősbemutatójára a II. New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon kerül sor klasszikus művek mellett, a fesztivál rezidens együttese a Central European String Quartet előadásában, amelyeket további koncertek követnek.
  
  A kvartett célja a versennyel többek között az, hogy a verseny publicitását felhasználva reflektorfénybe állítsa a mai zenét és az élő zeneszerzőket, és ilyen módon támogassa a vonósnégyes repertoárjának szélesítését. 
  
  A CESQ zeneszerzőverseny
  
  A koncertprogramban ritkán hallható, különleges műveket hallgathat a közönség 2020. február 6-án este a Pesti Vigadóban. Szokolay Sándor Hegedűversenyét és Bartók 1. rapszódiáját játssza Miranda Liu hegedművésznő, aki a Concerto Budapest tagjaként Magyarország legfiatalabb koncertmestere is. Az amerikai születésű művésznő a salzburgi Mozarteumon végzett tanulmányai után egy ösztöndíjjal Budapestre költözött 2013-ban, ahol négy éve, 19 évesen próbajátékon felvételt nyert a Keller András vezette együttesbe. A hegedűművésznő azóta mind a zenekar koncertmestereként, mind szólistaként és kamarazenészként egyaránt aktív, innovatív művészeti projektek ötletgazdája és megvalósítója, így a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál, valamint Central European String Quartet Nemzetközi Zeneszerzőverseny alapítója.
  
  Az említett két – Szokolay és Bartók – mű előadására a Magyar Kincsek sorozatban a Concerto Budapest zenekarával, Rácz Zoltán vezényletével kerül sor. Szokolay Sándor hegedűversenye reprezentálja a zeneszerző legelső korszakának lezárultát. A zeneszerző ugyanis 1957-ben ezzel a művel diplomázott. A koncert következő száma a múlt század nagy magyar hegedűsét, Szigeti Józsefet idézi meg, hiszen Bartók neki ajánlotta az I. rapszódiáját, amelynek zenei anyagában tordai és temesi gyűjtésű táncdallam egyaránt ott rejlik. Nyitószámként Szokolay Sándor 25–26 évesen alkotott Hegedűversenye szólal meg, amelynek első tétele eredetileg önálló darabként jött létre, Allegro de Concert címmel – ez a megjelölés persze világosan utal a folytatás lehetőségére. Ez az egytételes darab szerzője első jelentős nemzetközi sikerét is meghozta, ugyanis az 1956-os varsói Wieniawski-zeneszerzőverseny egyik díjazottja lett. Szokolay küszöbön álló diplomakoncertje azután külső késztetést is jelentett arra, hogy a versenymű hamarosan egésszé kerekedjék, mégpedig Farkas Ferenc legendásan szigorú irányításával. A bemutatóra Lehel György vezényletével és Simor András szólójával került sor, majd hamarosan a teljes mű is bemutatkozott Lengyelországban, a „Varsói Ősz” kortárs zenei fesztivál keretei között.
  A mintegy 25 perces Hegedűversenyt is átjárja a szerzőre olyannyira jellemző átszellemült és szenvedélyes hangvétel, amely a derűs, a lírai és a drámai pillanatokat egyaránt jellemzi. Az Adagio tétel pedig különösen megragadó a maga elbűvölő színgazdagságával.
  
  “Izgatottan várom a koncertet, mindkét művet öröm játszani, hiszen reflektorfénybe állítja a szólista képességeit. Én előtte egyáltalán nem ismertem Szokolay hegedűversenyét, és a felfedezés során egyre jobban szerettem bele a darabba. Tökéletes a párosítás Bartók híres és igen gyakran játszott 1. rapszódiájával, a két darab kiegészíti egymást. Nekem mindig jó érzés, mint szólista is fellépni a saját zenekarommal, hiszen minden zenésztársam jól ismer engem, és ez plusz biztonságot ad.”
  
  Az este további fellépői: Váradi Zita szoprán, Németh Judit mezzoszoprán, Jekl László basszus, a Szent Efrém Kórus (művészeti vezető Bubnó Tamás) és Lukáts Andor színművész
  
  A Magyar Kincsek sorozat további eseményein fellép többek között idén a Muzsikás Együttes, Sárközy Lajos Jr. és Vásáry Tamás is. A magyar zeneirodalom jószerint kimeríthetetlen gazdagságát, klasszikussá nemesült és kortárs, jól ismert és felfedezésre, vagy épp újrafelfedezésre váró értékeit mutatja fel ez a bérlet. 2018-ban, ugyan ebben a sorozatban Hubay Jenő III. hegedűversenyét játszotta Miranda Liu a zenekarral Keller András vezényletével.
  
  További információ és jegyvásárlás
  
  Magyar Kincsek II. - Liszt, Bartók, Szokolay, Faragó
  2020. február 6. csütörtök 19:30 Pesti Vigadó
  
  Elhangzó művek:
  SZOKOLAY SÁNDOR: Hegedűverseny, op. 15
  BARTÓK: I. rapszódia hegedűre és zenekarra, BB 94b
  – szünet –
  FARAGÓ BÉLA: Búcsú Váradtól – Kantáta Janus Pannonius verseire
  LISZT: I. Mefisztó-keringő
  
  Közreműködik: 
  Miranda Liu hegedű
  Váradi Zita szoprán
  Németh Judit mezzoszoprán
  Jekl László basszus
  Lukáts Andor színművész
  Szent Efrém Kórus (művészeti vezető Bubnó Tamás)
  Concerto Budapest
  Vezényel: Rácz Zoltán



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
Promptmonsters.tv: Az AI-forradalom új szereplője a magyar kreatív iparban
Közel 100 nyeremény vár gazdára az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozatban
FolkAréna2024 - Minden Magyarok Tánca a 43. Országos Táncháztalálkozón
Ernelláék Kálmánéknál – színház és mozi a B32 Galériában
Jazzfest Budapest 2024
Al Di Meola Electric Band Budapesten
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 dark shadows    suffokate    witkin    beastie boys    mastodon    tranker kata    tour 2012    simon pegg    mono    agalloch    pet the preacher    arnÓczky noÉmi    talizman´s    in mourning    futurspektiv2    winterfylleth    frozen crown    the last charge    matthew vaughn    satyr    david byrne    the bulletmonks    chimaira    world war z    jarolics tamás  

r49
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!