hosting: Hunet
r37
  cikkekfotók        
magazin [asztaltársaság]  2020. július 23. csütörtök   16:08
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Különleges találkozások Zsámbékon


  Pénteken Fekete Ernő, Wunderlich József, Borbély Alexandra és Lotfi Begi, vasárnap Mácsai Pál és Lukács Miklós lépnek fel Zsámbékon
  
  Dalok és versek, próza és líra, színészek, zenészek, költők, írók és a közönség, a jelen és a múlt, különböző évtizedek és évszázadok szellemisége találkozik Zsámbékon hétről hétre. A közönség éppen annyira szereti ezeket az estéket, mint a művész, hiszen Zsámbékon a színpad ritka találkozások helye. A Kedves Zsámbék sorozatban Seres Tamás rendező előszeretettel válogat egy estére olyan művészeket, akik nem játszanak rendszeresen együtt.
  
  Hogy fér össze Janus Pannonius és Lovasi András? Hogyan „adja egymásnak a kilincset” Vörösmarty Mihály, Faludy György és Térey János? Néha meglepően kortárs a középkori és sokszor meglepően klasszikus a kortárs, egy az állandó: a szellem, a szerelem, a hit és mindazok az emberi értékek és érzelmek, amiért egyáltalán tollat ragadni érdemes, akár a múlt században, akár most, vagy félévezrede.
  
  A Zichy-kastély monumentális épületének udvara tökéletes főhelyszín a nyári színház előadásaihoz. A színház előtt egy kiállítást is megtekinthetünk az iskolaként működő kastély Takács Menyhért galériájában: Zilahy Zoltán szobrászművész rajzait.
  
  A Kedves Zsámbék sorozatban legközelebb a szerelemről Fekete Ernő, Wunderlich József és Borbély Alexandra lesz a vendégünk, zenél Lotfi Begi. Várjuk még Trill Zsoltot, Csákányi Esztert és Vecsei H Miklóst Járai Márkkal az Ételekről, a borokról, a gasztronómiáról esten. Érkeznek kész produkciók is a zsámbéki színpadra, mint Mácsai Pál Örkény egypercesei Lukács Miklós cimbalommuzsikájával, az Egypercesek száz percben, vagy a Szívárványék Vecsei H Miklós és Szabó Balázs Pilinszky estje. Kollár-Klemencz László zenekarával az Ég az erdőt hozza, Kamarás Iván pedig idén Egy fess pesti estét hoz zenekarával a Matyi Kultúrbisztró színpadára, végül HOBO teszi fel az i-re a pontot Halj meg és nagy leszel című koncertjével a Romtemplomnál.
  
  A következő zsámbéki esték:
  
  július 24. (20.00) Zichy-kastély szabadtéri színpad
  #KedvesZsámbék! a Szerelemről
  
  Szerzőink: József Attila, Tóth Árpád, Áprily Lajos, Arany János
  Előadják: Fekete Ernő, Wunderlich József, Borbély Alexandra
  Zenél és közreműködik: Lotfi Begi
  
  Különleges, meghitt esték, ahol irodalom és zene segíti egymást a színpadon, ahol nagy magyar színészek és zenészek és nagy magyar költők személyisége és gondolatai találkoznak és hoznak létre feledhetetlen pillanatokat, amiket még sokáig magunkkal vihetünk. A KedvesZsámbék! estek ízét emellett a sok kedves és spontán pillanat adja, az összenevetések, egy nem várt asszociáció vagy éppen verscsere.
  
  július 26. (20.00) Zichy-kastély szabadtéri színpad
  Az élet értelme – Egypercesek száz percben
  
  Mácsai Pál és Lukács Miklós estje
  Örkény István novelláiból olvas Mácsai Pá, cimbalmozik Lukács Miklós.
  
  Az „Egyperces novellák” című kötet fél évszázada, 1968-ban jelent meg először. Az egyik oldalon a közlés minimuma, a másikon a képzelet maximuma. Az írásokban ott az apró darabokra hullt közös ideáink groteszk látványa, de megfordítva is: a banalitásokban az élet titokzatos teljessége. A műfaj ma már fogalom, sok sora szállóige, alakjai, helyzetei beépültek nyelvünkbe, gondolkodásunkba. Az egypercesek különös tulajdonsága, hogy nem avulnak. Ennek oka nem csak a vonzó forma, az eredeti optika, a tiszta szellem és a fényes humor, hanem első sorban az, hogy szerzőjük meglátta azt, ami bennünk és körülöttünk nem változik.
  
  augusztus 9. (20.00) Zichy-kastély szabadtéri színpad
  #KedvesZsámbék! Szívárnyék – Pilinszky János két hangon
  Előadják: Vecsei H. Miklós, Szabó Balázs 
  
  Egyedi hangvételű, szuggesztív és szubjektív előadás két eleddig csak ebben az előadásban összeállt kiváló színpadi előadó közreműködésével. Szabó Balázs /gitár, ének/ és Vecsei H. Miklós főszereplésével. Mind a ketten kötődnek Pilinszkyhez; mind a ketten a maguk módján feldolgozták a hozzájuk közel álló verseket, prózákat; most itt ennek az előadásnak a kedvéért összefűzik őket. Hangban és dalban, énekben és gitárban, brácsán. Finom szálakon kapcsolódik, néhol duetté is érik a szöveg, annak tematikus szövete; különleges csendekkel, és ha kell éles hangokkal „kényszerít magunkba fordulni”. Nem bánt, nem tolakszik a szöveg, a dal; feltesz egy felhőre, vagy egy madár szárnyára és elröpít a végtelenbe; majd a végére finoman visszaenged a Földre; közben előadó és befogadó bejárja a poklot és a Mennyországot. Pilinszky a 21. század, Magyarországán.
  
  augusztus 14. (20.00) Zichy-kastély szabadtéri színpad
  #KedvesZsámbék! az Ételekről, a borokról, a gasztronómiáról
  Szerzőink: Cserna Szabó András, Kovács András Ferenc, Parti Nagy Lajos, Kiss Ottó
  Előadják: Trill Zsolt, Csákányi Eszter, Vecsei H. Miklós
  Zenél és közreműködik: Járai Márk
  
  Különleges, meghitt esték, ahol irodalom és zene segíti egymást a színpadon, ahol nagy magyar színészek és zenészek és nagy magyar költők személyisége és gondolatai találkoznak és hoznak létre feledhetetlen pillanatokat, amiket még sokáig magunkkal vihetünk. A KedvesZsámbék! estek ízét emellett a sok kedves és spontán pillanat adja, az összenevetések, egy nem várt asszociáció vagy éppen verscsere.
  
  augusztus 16. (20.00) Zichy-kastély szabadtéri színpad
  Ég az erdő
  Kollár-Klemencz Zenekar
  
  Decemberben jelent meg Ég az erdő címmel Kollár-Klemencz László Kamarazenekarának új albuma – a dalszerző-író-énekes 2008-ban megkezdett első szólóalbumának folytatásaként. Személyes hangvételű, mély érzelmekkel telített, balladisztikus dalok a természetből, az erdő közepén élő alkotótól és vonós zenekarától.
  „Az új lemez dalai ösvényeket taposnak ki a mindennapjainkon, amelyeken elindulva közelebb visznek elveszített ártatlanságunkhoz.” (Kollár-Klemencz László)
  
  augusztus 23. (19.00) Matyi Kultúrbisztró
  Egy fess pesti este
  Kamarás Iván és zenekara
  (Igény szerint vacsorával)
  
  Az EGY FESS PESTI ESTE nem egy hagyományos színész koncert-est. A ‘20-60-as évek lüktető, magyar (nem csak film)zenéi, a Meseautótól, a Jamaikai trombitáson át, a Kicsit Szomorkás a hangulatomtól, a Villa Negráig. A dalok a múltba repítenek ugyan, de az Egy FESS BAND zenészei leporolják azokat, gypsy-swing és dixieland lüktetést adva nekik, igazi zenei csemegét kínálva rántják le a sok évtizedes pókhálót. Nevetés, könny, sóhaj és egyebek… Budapest Bár és Kamarás Iván rajongóknak kötelező, a többeknek kiemelten ajánlott.
  Semmiképpen nem hagyományos, „poros” színészanyag, félig elszavalt dalokkal, jelenetekkel. Természetesen, a kor dalai adják a produkció gerincét, de ahogy a dalok is frissebb, izgalmasabb köntöst kapnak, a műsor szerkezete is eltér a „szokásos” színész estektől. A színpadon nem Kamarás Iván színész, hanem Iván, aki pátoszoktól mentes saját véleményét, humorát is megmutatja.
  Azt az arcát, amit csak kollégái, barátai és családja ismernek. Iván nem fél tabukat döntögetni, a kor nagyjairól diszkrét, szakmában szájról szájra járó, olykor személyes történeteket megosztani, korabeli őszinte „hangokat” megszólaltatni egekig magasztalt filmekről, dalszövegekről. A néző tulajdonképpen bepillanthat a múlt izgalmas kulisszái mögé, Iván őszinte véleményével és közvetlen humorával. Igen, lesz itt minden: színház, koncert, könny, sóhaj és egyebek… És persze fantasztikus dalok és felhőtlen szórakozás, EGY FESS PESTI ESTE, ahol ahol egész család szórakozik.
  
  szeptember 2. (19.00) Romtemplom
  Hobo: Halj meg és nagy leszel
  
  „Itt, a színházban bevallhatok mindent, úgysem hiszi senki egy szavamat sem. Hogy utána könnyebb lesz? A fenét. A tapstól lesz könnyebb, hogy össze-vissza hazudhatok és megtapsolnak. Vagy igazat mondhatok? Nem hiszik el, de nem is kell, a lényeg az, hogy tapsoljanak… Ezért jó a színház. Itt minden lehetek, akár még önmagam is, úgy sem hiszik el. Akkor minek hazudjak? Az nem könnyű, munkaigényes dolog, ki kell találni mindent, aztán leírni, megtanulni és úgy csinálni, mintha…” – írja Hobo.
  „Az a Hobo, akit a Halj meg, és nagy leszel szerepében fognak látni, az egyik legőszintébb ember, akit valaha ismertem. Őszintesége megrendítő és bátorságot adó” – mondja a rendező, Vidnyánszky Attila.
  Írta: Földes László Hobo
  Zene: Póka Egon
  Díszlet: Olekszandr Bilozub
  Rendezte: Vidnyánszky Attila
  
  Jegyvásárlási információk:
  E-mailen: Jegyekre előjegyzést a zsambekinyar.info@gmail.com címen is felvesznek.
  Online jegyvásárlás korlátozott számban a izsambekiszinhaz.jegy.hu
   oldalon.
  Jegyvásárlás személyesen a zsámbéki Tourinform Irodában, hétvégén, az előadás napján, illetve hétköznap nyitvatartási időben. Az előadások előtt csak bankkártyát fogadnak el!



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Hat városban tartják meg a II. Halász Ferenc Országjáró Tehetségkutatót
Tavasz, muzsika, Európa
Női fókusz - Eve Arnold, Nanna Heitmann, Susan Meiselas, Inge Morath, Marilyn Silverstone
A Tatabányai Bányászati és Ipari Skanzen újjászületett!
Áprilisban rendhagyó táncházi események és új táncházak a Fonóban
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
Promptmonsters.tv: Az AI-forradalom új szereplője a magyar kreatív iparban
Közel 100 nyeremény vár gazdára az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozatban
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 big miracle    kerecsensólyom    lóci    sötét zsaruk    szarka tamás    sunrise avenue    shakespeare    distrust    jorn lande            hajdu zsolt    brad pitt    phoenix    i exist    wattican punk ballet    nils petter molvaer    macabre    acyl    iphone    lóci játszik    little fockers    aquincum    quimby    butal assault    bëlga  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!