hosting: Hunet
r35
  cikkekfotók        
interjú [hazai hangok]  2020. július 31. péntek   07:37
nincsen hozzászólás

szerző: Morello
Megjelent a Lélekhelyek kislemez: interjú az Illetve zenekarral


  Az alternatív pop-rock műfajban alkotó Illetve zenekar nemrégiben új kislemezzel jelentkezett, amelynek címe Lélekhelyek. Erről, illetve az aktuális történésekről számol be a csapat.
  
  Mutassátok be kérlek a zenekart, az Illetve Zenekar eddigi életútját, főbb mérföldköveit!
  
  A zenekar 2012-ben alakult, és azóta működik, fejlődik. Baráti kötődéseken alakultunk és hívtunk társakat a dalok írásához. A felállás folyamatosan változott, új hangszerekkel bővültünk, és immáron a végleges együttes: dob, basszus, gitár, klarinét, szaxofon, fuvola és ének, ami a dalokat megszólaltatja. A szövegeket Márkus Rita írja és énekli, a zenét pedig közösen szerezzük.
  A megalakulás óta számtalan koncertet adtunk kis klubokban és nagyobb fesztiválokon. Kiemelkedő ebből az, hogy minden évben Kapolcson a Művészetek Völgyében helyet kapunk. Három tehetségkutatón is eljutottunk a döntőig. Legutóbbi, Lélekhelyek című kislemezünkről pedig az Ott lent című dalunk megadta nekünk azt a nagyszerű lehetőséget, hogy bekerülhettünk a Petőfi Rádió Dalra Magyar Extrájába, egy rövid interjú kíséretében.
  
  Milyen hatások által kezdtetek el zenélni?
  
  A frontemberre (Márkus Rita) főleg az hatott, hogy lételeme az alkotás. A zenekar előtt is dolgozott már underground színházaknál, színészként. Mindeközben kamaszkora óta ír verseket, melyeknek üzenetét a zenéléssel fűszerezve jobban át tudja adni, és nem utolsó sorban dalszövegekké válnak a versek a zenekar konyhájában. Némi zenei előképzettséggel mindannyian rendelkezünk. A tagokra külön-külön más zenei világok hatnak, de egy közös út van, az alternatív underground, amiben mindannyian megtaláltuk azt a kifejezésmódot a hangszerek és a szövegek által, amellyel üzenetet tudunk átadni az emberek számára. Akik hatottak ránk, azok a 80-as 90-es évek underground zenéitől kezdve egészen a mai mainstreamben mozgó előadókig húzódnak.
  
  Két kiadványotok van, az Éj Zöldje és a nemrég megjelent Lélekhelyek kislemez. Hogyan jellemeznétek a két lemezt?
  
  Az Éj Zöldje című lemez, még a kezdeti, első 3-4 év dalait foglalja magába. A négy dal tartalmilag és hangulatilag is kétfelé szedhető. Két szerelmes, és két szürreális szituációt bemutató téma.
  A Tabadam a párkapcsolatban lévő erőviszonyokat taglalja, míg a Velem szemben egy gyors találkozás története, amely egy rövid, de szenvedélyes kapcsolatot ábrázol. Az Éj Zöldje, a címadó dal, a zenekar második dala, amely egy fizikai másnapos állapotról beszél, szürreális képekkel fűszerezve. A Nulladik típusú találkozás, pedig szintén egy olyan kalandozás saját magunkban, amikor nem tudjuk kimondani, amit gondolunk, és közben nagyon messze elkívánkozunk, mondjuk, egy másik bolygóra, a Holdra.
  
  A Lélekhelyek, amelyet idén tavasszal jelentettünk meg, különböző lelki síkokat vázol. A dalok direkt módon azt próbálják szimbolizálni, hogy egy-egy hangulatban mit érezhetünk? Négy felvételt tettünk erre a kislemezre is. Az Ott lent, egy zárt térben két ember egymás felé közeledését mutatja be, intim hullámvasúton utazva. :)
  Az Oszlop mögött, arra próbálja rávenni a hallgatót, hogy ne rejtse véka alá az érzéseit. Ha szeretünk valakit, ne hallgassuk el, ne bújjunk el magunkban! A Kobold a démonainkról mesél, amikor csak egy dolgon tudunk gondolkodni, és nem hagyják az érzéseinket békén. A Kaktuszpresszó pedig egy klasszikus szakítás utáni állapot. Ennek a szövege konkrétan, egy presszóban született, amit a hely inspirált teljes egészében.
  
  -Hogyan zajlott a dalszerzés és a munkálatok az idei kislemezen?
  
  Az idei kislemezt a Record Low Studioban, Puha Szabolccsal rögzítettük. Tavaly év végén kezdtük a munkát, amely idén tavaszra lett végleges. A dalok alapjait Szalai János és Márkus Rita írja, majd a többiekkel dolgozzuk ki a végleges hangszereléseket. Tehát, igazából mindenki szerző egy dalban valamilyen szinten.
  
  Ha egyetlen dalt kellene figyelmébe ajánlani annak, aki nem ismeri még az Illetve Zenekart, melyik lenne az, és miért?
  
  Nehéz erre válaszolni, mert változatos a repertoár. :) Talán, az Ott lentet és a Koboldot mondanánk, mert ez az a két téma, ami amúgy a majdnem 20 dalból álló setlistünket is lefedi. Zeneileg is és szövegében is dinamikus mindkét nóta.
  
  Hogyan érintett Titeket a koronavírus okozta helyzet? Hogyan éltétek meg ezt az időszakot és esetleg adott-e inspirációt további dalokhoz?
  
  A karanténidőszak alatt folyamatosan tartottuk online a kapcsolatot. Az új kislemez dalaira pedig videókat készítettünk, külön-külön majd összevágtuk klippé. Tervezgettük, hogyan tovább, mi legyen majd a következő lépés, ha vége van ennek az időszaknak. Hatékonyan éltük meg és inspirálódtunk is, nagyjából 3-4 új dal készül, melyben azért szerepet játszik majd ennek a helyzetnek a feldolgozása is, ahogy mi látjuk.
  Másik oldalról, sajnáljuk az elmaradt koncertjeinket, viszont a kislemezt így sikerült erősen promotálnunk online felületeken, és rádiókban is.
  
  Mik a kilátások jelenleg, mik a további tervek?
  
  Jelenleg, kicsit megálltunk, mert sajnos, az egyik tag kivált a csapatból, a dobok mögül. Keressük az új társunkat, akivel tovább lendülhetünk, és az őszre leszervezett koncerteket megtarthatjuk. Közben stúdióztunk újra, egy dalt vettünk fel videóval és interjúval, melyet szeptemberben mutatunk be.
  Terveink közt szerepel, még több dal rögzítése a jövőben, illetve hogy szélesítsük a hallgatóink táborát.
  Koncertzenekar vagyunk alapjában véve, szeretnénk sok helyre országszerte eljutni, hogy kicsit az alternatív zenét terjesszük. Úgy látjuk, egyébként, hogy van rá igény, csak nehéz hozzánk férni, és nekünk is nehéz a közönségünkhöz sok esetben. Ezen szeretnénk dolgozni és javítani, hogy sokan megismerjék az Illetve világát.
  
  Van-e valamilyen nagy álom, amit ha elérnétek, azt tudnátok mondani, hogy ezért megérte csinálni?
  
  Sok álmunk van, és igazából, amiért megéri az, hogy amikor már azt látjuk, hogy táncolnak a zenénkre és éneklik a dalainkat, talán akkor kicsit hátra dőlhetünk, és azt mondhatjuk, hogy ez így jó. Azonban megállás soha nincs, az álmok és a beteljesülés határtalanná tud válni, amikor alkotsz és benne vagy.
  



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Dübörgő lóerők és a lélek – interjú Dolhai Attilával
Interjú az Auraleak vokalistájával, Hex-szel
A Barba Negra új helyre költözik!
Interjú az Ǝ.N.D. zenekarral
Nest of Plagues interjú: Közös tetoválás és fűnyírás, mint hobbi
Talk2night: új nagylemez, új videóklip és interjú
Interjú Petrás Jánossal az Europica zenekar születéséről
Drawing interjú: „Egy hardcore koncert maga egy sport, egy kemény meccs, ha azt akarod, hogy igazán üssön a dolog!”
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 crossholder    coreleoni    simpsons    kells    galla miklós    asphyx    after crying    paul    yellowcake    szerk alatt!!!!    kaltenbach open air    smici 50    night is the new day    -szeged    artisjus    onerepublic    heidenfest 2010    the unknown    rage against the machine    clash of  the titans    deep inside    project x    kampec dolores    as heavens collide    true grit  

r47
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!