hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
magazin [fesztivál]  2020. szeptember 16. szerda   04:21
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Purcelltől a Pink Floydig – Európai Hidak fesztivál a Müpával és a BFZ-vel


  Ha ősz, akkor Európai Hidak fesztivál és egy különleges utazás, egyenesen Nagy-Britanniába – szeptember 15. és 28. között a brit életérzésért azonban nem kell repülőre szállnunk, hiszen az Egyesült Királyság Budapestre, egészen pontosan a Müpába költözik. Körülöttünk Shakespeare szelleme, a brit angol dallama, orrunkban a délutáni tea illata, ábrándjainkban zöldellő parkok, piros telefonfülkék és double deckerek, fülünkben pedig Haydn London szimfóniája. Érzékszerveket kiélesíteni: a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) és a Müpa klasszikus, barokk és kortárs zenével, filmekkel és irodalommal várják a brit kultúra rajongóit.
  
  „A brit kultúra – legendás alkotóival, lenyűgöző tradícióival, izgalmas kortársaival és popkulturális ikonjaival – sokunk életében meghatározó jelentőséggel bír. Szinte automatikus a mozdulat, ahogy a könyvespolcon Shakespeare klasszikusai után nyúlunk, és ha igazán szeretnénk nevetni, akkor minden, ami Monty Python, tökéletes választás. A világban épp zajló sorsfordító változások, a Brexit és a pandémia pedig csak megerősítik bennünk, milyen fontos, hogy figyeljünk egymásra, értsük egymást, tanuljuk egymástól. Idén ősszel ebben számtalan brit remekmű és hazai művész lesz a segítségünkre„ – emeli ki Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója. Hangsúlyozva, hogy az Európai Hidak eseménysorozat immár nyolcadik alkalommal válogat egy-egy gazdag kulturális értékekkel bíró ország alkotásaiból számtalan műfajban a képzőművészettől a filmen, a komoly-, világ- és könnyűzenén át az irodalomig.
   „Nagy-Britannia Európa része. Ezen sem a vékonyka tengerszoros, sem a baloldali közlekedés, sem a Brexit nem változtat. Shakespeare és a Micimackó a mi kultúránk része is, és London továbbra is Európa egyik legfontosabb zenei központja marad. Ezért kell hidat építenünk a szigetország és a kontinens között, ezért kell bemutatnunk a csodálatos brit kultúrát” – mondja Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója, aki idén is változatos zenei programot állított össze a fesztiválra.
   
  Az itthon és külföldön is nagy sikerű 2019-es Orfeo-produkció után újra a BFZ-vel énekel a világhírű szoprán, Baráth Emőke. Szeptember 15-i barokk koncertjükhöz a régizene formabontó fenegyereke, a brit karmester, Christian Curnyn csatlakozik. Purcell, Händel és Boyce – régizene merészen, tele bájjal, virtuozitással, tánccal és féktelenséggel.
  A fesztivál szeptember 16-án külön koncertet szentel a szigetország elmúlt negyven évének. Nyers energiák, kalandos utazás a végtelenbe. Egy este, ahol a szerzők a minket körülvevő világ szépségeire, apró részleteire reflektálnak. A 20. században megkezdődött az angol zeneszerzés újabb virágkora, ami napjainkban is tart – érdemes belekóstolni! Az esten közreműködik a Fesztiválzenekar szólamvezető csellistája, a Liszt Ferenc- és Lajtha-díjas Szabó Péter. Dirigensként Franck Ollu, „a minőség megkérdőjelezhetetlen biztosítéka” lép színpadra.
  Milyen lehet egyetlen este alatt bejárni három országot? A Fesztiválzenekarral ezt is átélheti szeptember 24-én vagy 26-án! Egy Haydn-induló után Benjamin Britten operája a tengerről mesél, a Szerenád híres angol költők verseire íródott. MacMillan műve a skót népi táncok világát idézi, majd Haydn utolsó, London szimfóniája zárja a koncertet.
  
  A könnyedebb műfajok, egészen pontosan az ír kocsmazene lelkes hívei a Firkin koncertjének örülhetnek, különösen, hogy a zenekar olyan népszerű előadókkal osztozik a színpadon, mint Szalóki Ági, Karácsony James, Szabó Attila és Baricz Gergő. Sőt, Magyarország első Pink Floyd tribute zenekara, a Keep Floyding is a Müpába érkezik a nagy előd legendás dalaival.
  Ha irodalmi utazás, akkor Nádasdy Ádámnál jobb idegenvezetőnk nem is lehetne, így biztosak lehetünk abban, hogy az általa összeállított esten csupa gyöngyszemet fog hallani a közönség: Shakespeare, Byron és Tennyson mellett „megszólal” a skót Burns és az ír Yeats is, olyan kiváló színészek tolmácsolásában, mint Fullajtár Andrea, Ónodi Eszter, Fodor Tamás és Hajduk Károly. A brit filmkultúra szerelmesei pedig olyan vitathatatlan klasszikusokat nézhetnek újra egy-egy érdekes beszélgetés kíséretében, mint a 2001: Űrodüsszeia, a Ragyogás, a Tágra zárt szemek, az Egy kapcsolat vége vagy az Állatfarm. A koncertek, filmek és beszélgetések előtt és után egy fesztiválhoz kapcsolódó izgalmas kiállítás várja a látogatókat, Purcelltől a punkig, avagy az angol modor címmel.
  
  A program és a szólisták összetétele az aktuális járványügyi intézkedések mentén változhat. Köszönjük megértésüket!
  
  További információ és jegyvásárlás
  Részletes program
  



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
Promptmonsters.tv: Az AI-forradalom új szereplője a magyar kreatív iparban
Közel 100 nyeremény vár gazdára az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozatban
FolkAréna2024 - Minden Magyarok Tánca a 43. Országos Táncháztalálkozón
Ernelláék Kálmánéknál – színház és mozi a B32 Galériában
Jazzfest Budapest 2024
Al Di Meola Electric Band Budapesten
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 vanessa hudgens    them crooked vultures    hall pass    rage    edith piaf    fridvalszki mark    of earth    eluveitie    fezen    Ízek    idris elba    troldhaugen    nicia    exférj újratölve    van még remény    Üllői Úti fuck    masters of rock     daniel craig    gwar    soderbergh    jón thor birgisson    fesztiváljegy    flúg    new found glory    led zeppelin  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!