hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
magazin [program]  2020. október 2. péntek   00:00
nincsen hozzászólás

szerző: 12qper
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum aktuális
MVM - Budapest, III. Korona tér 1.

  Időszaki kiállítások
  
  Utazás és emlékezet
  kamarakiállítás
  2020. október 6. – december 31.
  
  Kiállításunk a képes levelezőlapok magán- és közösségi emlékezetben betöltött szerepét járja körül. A 19-20. század fordulóján, illetve a század első két évtizedében készült levelezőlapokat vizsgáljuk és tárjuk a látogató elé, részben arra a kérdésre keresve a választ, hogy hogyan válnak ezek a képeslapok a családi emlékezet átörökítésének eszközévé. Részben pedig az e lapok mentén is formálódó kulturális emlékezet alakulását vizsgáljuk, hogyan lesznek a személyes múlt darabjai az irodalmárokat, történészeket, művészettörténészeket, szociológusokat, antropológusokat egyaránt érdeklő kortörténeti dokumentummá. A 20. század elejének hangulatát szeretnénk a levelezőlapok segítségével megidézni, a korabeli lapokon szereplő fotográfiák és írásos üzenetek kapcsolatát is vizsgálva. A Budapest Art Weekkel közös program.
  
  SZUVENÍR – DESIGN
  2020. október 8. – november 22.
  
  Az államosítás után a finomkerámiai iparban is jelentős változások történtek. A díszműárut kínáló polcokon a 60-as évektől megjelentek az új generáció által tervezett vitrindíszek a hagyományos kínálat mellett. Az ajándéktárgyak kategóriája is modernizálásra szorult. Az Iparművészeti Tanács pályázatot írt ki a tájjellegű dekorok megújítására. A kiállított tárgyakon látható dekor matricák is ekkor születtek. A tömeggyártású termékek mellett egy válogatás is bemutatásra kerül az eredeti grafikai tervekből. Ezek a tervek időtlenül letisztultak. Miközben egy letűnt kor tárgyait nézzük, óhatatlanul eszünkbe jut, hogy ebben az új évezredben is tökéletesen megállnák a helyüket. A kiállítás a Budapest Design Week keretében valósul meg.
  
  BlackJazz
  Sós Gábor grafikusművész kiállítása
  2020. szeptember 3. – november 1.
  
  „A Zenészmagazin fotósaként a hazai koncerteken készült kedvenc fotóimból készítem digitális grafikai technikával zenészportré-posztereimet. Most afro-amerikai előadókról készült portrékból mutatok be egy válogatást, BlackJazz címmel. Tisztelgésként a fekete zenészek előtt, zenei kultúránk fantasztikus értékteremtéséért.”
  
  A plakátművészet mestere
  Helbing Ferenc (1870 – 1959)
  2020. szeptember 10. – december 6.
  
  Százötven éve született Helbing Ferenc, a szecessziós plakátművészet és reklámgrafika egyik legkiválóbb hazai művelője. Helbing a dekoratív nyomtatványok szinte minden műfajában alkotott. Bámulatos karriert futott be: nyomdászinasként kezdte pályáját, az 1900-as évek elején lett belőle elismert, megbecsült tervezőgrafikus, sőt, képzőművészeti tárlatokon kiállító művész, majd az alkalmazottgrafikus-képzés egyik motorja, az Iparművészeti Iskola tanára, igazgatója. Hosszú élete során a grafika több területén tevékenykedett. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum októberben megjelenő kismonográfiával emlékezik meg a művészről, a szeptember 10-én nyíló tárlat a készülő könyv egyfajta összefoglalása. A kiállítás az Iparművészeti Múzeum, a Magyar Nemzetei Galéria, az Országos Széchényi Könyvtár és a miskolci Hermann Ottó Múzeum és az MKVM gyűjteményi anyagából mutat be válogatást. A Budapest Art Weekkel közös program.
  
  Fülesnek áll a világ
  Tóth József Füles kiállítása
  2020. szeptember 18. – 2021. január 10.
  
  A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum több kiállításon mutatta már be Tóth József Füles a ’70-’80-’90-es években készült, emlékezetes kereskedelmi plakátjait, reklámnaptárait és újságcímlapjait, de „terítékre kerültek” a szentendrei festőkről készült különleges portréi is. A mostani kiállítás gazdag válogatás a művész humoros montázsaiból, mint például a Füles mester panoptikuma, A hegedű mosolya, a 12 szék, a Variációk egy tyúktojásra, Budapesti látomások, ésatöbbi… Először kerül terítékre az 1965-ben nemzetközi pályázaton díjat nyert pikáns rajzos karikatúráinak néhány darabja is. Jó szórakozást kívánunk! A Budapest Art Weekkel közös program.
  
  Protokoll és diplomácia
  Az MKVM és a Nemzetközi Protokoll Szakemberek Szervezete közös kiállítása
  2020. január 22. – 2020. december 31.
  
  Ki ne szeretne végig vonulni életében legalább egyszer a vörös szőnyegen? Ki ne álmodna arról, hogy olyan fogadtatásban részesül, mint egy államfő? Most mindezt megtapasztalhatja az, aki január 23-a és május 31-e között ellátogat a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumba, ahol egyedülálló nemzetközi protokoll kiállításon vehet részt. A hazai és nemzetközi protokoll és diplomácia világáról mindezidáig kulturális és múzeumi szinten csak egy-egy részterületet érintve rendeztek időszaki tárlatokat, holott a téma jelentősége, ugyanakkor exkluzív jellege miatt valódi érdeklődésre tarthat számot mind szakmai, mind a nagyközönség körében. Miközben a látogató végig vonul a vörös szőnyegen, megismerheti a protokoll különböző szakterületeit. Először katonai tiszteletadás fogadja, mely kizárólag magas rangú vendégeknek jár, minekután egy államfői rezidenciába érkezik. Tovább haladva megtekintheti Budapest Főváros által adott, illetve kapott protokoll ajándéktárgyakat, majd csemegézhet a vendéglátás protokolljában a régmúlttól egészen napjainkig. Elképzelheti, milyen lehet egy nemes étkészlettel terített, elegáns díszétkezésen részt venni; megcsodálhatja többek között a királyi készletet a Parlamenti pohárszéken. Ezt követően a vallásprotokoll szekcióban megtekintheti például az első magyarországi pápalátogatás eddig ki nem állított relikviáit, majd megérkezik egy kiemelt nemzetközi sporteseményre, mert bizony, a világversenyek protokollrendezvényei is előre meghatározott rendben zajlanak. A múzeum nevéhez híven, jó vendéglátóként desszertről is gondoskodott, valódi különlegességeket gyűjtött össze: ritkaságszámba menő magas rangú kitüntetések, különleges ajándékok, felbecsülhetetlen értékű muzeális darabok várják az érdeklődőket. Így válik a nagyközönség számára is láthatóvá ez a zárt, misztikusnak tűnő világ. A protokoll eredeti értelmében a rendet, rendszert jelentette a régi irattárakban, majd az elnevezés a nemzetközi kapcsolatok szférájában honosodott meg. Napjainkban, mikor sokan szétesőnek érzik világunkat, jó látni, hogy létezik egy olyan világ, ahol mai napig rend uralkodik.
  
  Gerbeaud Emil 1854–1919
  2019. november 8. – 2020. november 29-ig!
  
  Kereken száz éve annak, hogy nincs köztünk a híres cukrász, csokoládégyár-tulajdonos Gerbeaud Emil (1854–1919), aki elévülhetetlen érdemeivel nemzetközi hírnevet és elismerést szerzett a magyar cukrász- és édesiparnak. Gerbeaud a svájci Genfben született, felmenői cukrászok voltak, melynek köszönhetően a szakmát már gyermekkorában megismerhette. Fiatal cukrász évei alatt bejárta Nyugat-Európa országait: németországi, franciaországi, angliai cukrászműhelyekben dolgozott, hogy minél több tapasztalatot és gyakorlatot szerezzen a szakmájában. Párizsban megismerkedett Kugler Henrikkel, melynek köszönhetően az új élet és sikeres munka reményében Pestre költözött. Kugler és Gerbeaud minőségi termékeivel rövid időn belül meghódította az egész országot, s a huszadik század elejére már a világ távoli tájaira is eljutottak árucikkeik. Gerbeaud Emil sikert sikerre halmozott, számos újítást vezetett be a termelésbe, melyekkel hozzájárult a magyar cukrászipar fejlesztéséhez, versenyképessé tételéhez. A kiállítás tiszteletreméltó alakjának kíván emléket állítani.
  Programok
  
  KULTEÁTRUM
  
  Kalánanda meseműhely: Mese a varázsgyűrűről
  2020. október 4., vasárnap, 15:00
  Indiai „textilmese”
  
  Réges régen az indiai meseidőkben élt egy kereskedőfiú. Nem volt kereskedőnek való, csak olvasgatott, ábrándozott naphosszat. Egyszer, mikor apja útnak indította, hogy a bazárban árut vásároljon, a rábízott pénzt három állat megmentésére fordította. Az állatok barátsága teljesen megváltoztatta a fiú életét... sok-sok kaland várta... eljutott a kígyókirály víz alatti palotájába, megkapta a varázsgyűrűt, ami az ember legfőbb kívánságát teljesíti. Vajon mit kezd vele?
  Hamisítatlan indiai meseszövés, egy varázslatos történet bábbal, tánccal és tárgyakkal előadva. A kendők életre kelnek, a bábok megelevenednek és elrepítenek India izgalmas mesevilágába.
  A mese Indiában ősidők óta az oktatás és nevelés eszköze volt. Játékkal és tanulságos történetekkel nevelték az ifjúságot, de még a felnőtt korú uralkodó is ilyen történetek segítségével döntött az ország irányításának ügyeiben. Az indiai mese minden korosztálynak szól. A felvetett problémák, megoldandó helyzetek korosztályonként más értelmet nyernek.
  Előadásunkat 5-12 éves korosztálynak ajánljuk.
  Az előadás hossza: kb. 45 perc
  Előadók: Zboray Antónia, Vesztl Zsófia, Somi Panni
  
  Fabók Mancsi Bábszínháza: A fekete kakas (felnőtt előadás)
  2020. október 7., szerda, 19:00
  
  Mikszáth Kálmán egyik legművészibb alkotása A fekete kakas, mégis rejtélyes okokból hangsúlytalan darabja maradt a mikszáthi életműnek. Ezért is lehetséges, hogy csupán most látható először színpadon. A „nagy palóc mesemondó” Mikszáth Kálmán utánozhatatlan humorával elénk tárt misztikus történet, Kupolyi figuráján keresztül élesen rávilágít, hogy mennyire megdöbbentő is az a hétköznapi életben, ha valaki a templomban hirdetett erkölcsi értékrend szerint élni és cselekedni képes. Őrültség-e önpusztító módon akár teljes magunkat is odaadnunk, ha a másiknak szüksége van rá? Mikszáth az esendő emberi lelket mélyen ismerő játékmester módjára, szenvedélyes szeretettel köti össze hőseit. A helyzeteket pedig úgy alakítja, hogy e mélyben sűrűsödő „szeretet-erő”, a legkülönbözőbb emberi megnyilvánulásokban törhessen, elemi erővel felszínre. A történet egyszemélyes bábjátékban fogalmazódik meg, ahol bábos és az általa mozgatott báb lép egymással kapcsolatba. Ebben a színpadi világban szemmel láthatóan is elmosódnak az egyébként láthatatlanul, lélekben összekötött szereplők testi határvonalai. Fabók Mancsi Bábszínháza előadását 90 percben felnőtt és serdülő közönségünknek ajánljuk.
  
  Alkotók:
  Díszlet: Mátravölgyi Ákos, (Blattner-díjas)
  Bábok: Palya Gábor
  Zene: Draskóczy Lídia és Keresztes Nagy Árpád, Simó József és Danhauser Pál
  A szövegkönyvet Mikszáth Kálmán novellája nyomán írta, az előadást rendezte, és játssza: Fabók Mariann
  
  Andaxínház: Suttogók – József Attila-est
  2020. október 9., péntek, 19:00
  
  „Az Andaxínház előadása nagyon egyszerű eszközökkel vált ki erős hatást. A Suttogók is, mint minden produkciójuk alapvetően intellektuális jellegű, de épp ebben van az ereje is. Itt valóban többről van szó, mint egy izgalmasan válogatott, határozott tematikai szerkezetet mutató versösszeállításról. A versmondásnak olyan megoldásaival, árnyalataival él az előadás, amelyből egy költői világ rendkívül személyes olvasata bontakozik ki.
  „…A vers, elhagyván a papírlapot újra rá kell hogy találjon ősi, lényegi és fizikai dinamizmusára… újra fel kell vennie a kapcsolatot (akár agresszív, akár gyengéd kapcsolat ez) az emberrel és ezáltal a történelemmel. A költészet nyitva áll. Most. Mindig.”
  Előadók: Czitrom Ádám, Jászberényi Gábor, Hajduk Károly, Jászai Mari-díjas színművész, Kroó Balázs
  Koncepció: Zsalakovics Anikó
  
  Kean – a színész vallomása
  2020. október 10., szombat, 19:00
  
  A hosszú élet titkára még nem derült fény. Recept meg különösen nincs rá. Egy biztos: a hivatástudattal élő emberek sokkal nagyobb érzelmi amplitúdóval ütköznek az élet legkisebb problémáival szemben is. Talán még jobban érvényes ez az ún. művészi elhivatottsággal élő emberekre, akiknek egyenesen kötelességük az ütközés, a „menny és pokol” közti járatra retúrbérlet váltása, a hivatalok packázásával való rendszeres szembenállás. Meg lehet-e úszni? Tisztes kort megélni? Vagy a szélsebesen áramló gondolat pusztító hatása ellen nincs mit tenni, csak „meghalni, elszunnyadni, semmi több”?
  Kean, minden idők legnagyobb angol színésze. „Őt játszani látni olyan, mint villám felvillanó fényénél Shakespeare-t olvasni.” (Coleridge)
  Raymond Fitzsimmons művének felhasználásával átdolgozta, rendezte és előadja Széles László Jászai Mari-díjas színművész
  Zenéjét szerezte: Gallai Péter
  Fényterv: Csáki Rita
  Technika: Nagy Ferenc
  
  Csavar Színház: Dorottya
  2020. október 16., péntek, 19:00
  
  Csokonai Vitéz Mihály Dorottya című művét sikerrel bemutatott sajátos stílussal dolgozták fel, mely népszerű mind a diákság, mind a felnőtt közönség körében. A játékstílus, az élő zene, az improvizáció és az interaktivitás stílusjegyeit ötvözi. Pontos és részletes dramaturgiával átfésülték az egész művet s azon szavakat, melyek a mai kor emberének (diákjának) már nem érthető, játékkal, magyarázattal vagy zenével teszik azzá. Így az egyetlen gátat, mely Csokonai és a mai kor embere közé rakódott az elmúlt 200 év keze által lebontottuk, ezzel bizonyítva, hogy a magyar költészet nemcsak magasröptű gondolatok és filozófiák fészke, de a nagyszerű és utánozhatatlan magyar humor melegágya is. Az előadás 5-től 150 éves korig ajánlott, mert ez a két pont ama epocchában, melyben van nézőkedv... nemcsak a dámákban. Aki az időnek e két pontja közt van, annak mint megannyi angyal, olyan a CSAVAR.
  Az előadás időtartama: kb. 70 perc
  Jelmez és bábtervező: Őry Katalin Rozália
  Zene: Bodonyi András
  Zenész: Mester András
  Rendezte és előadja: Gál Tamás Jászai Mari-díjas színművész.
  Jegyek a TIXA oldalán keresztül vásárolhatók: https://tixa.hu/csavarszinhaz_20201016
  Az előadást élőben is közvetítjük online, a megtekintéshez az alábbi linken lehet jegyet vásárolni:
  
  Barna Zsombor: Vitéz László menyecskét keres
  2020. október 17., szombat, 11:00
  
  László nagy feladatot kap a nagymamucikájától: eljött az idő, hogy végre találjon magának egy igazi, belevaló, tűzről pattant menyecskét. Ám ez feladat nem is olyan egyszerű, mint azt ő elsőre gondolta. Útközben találkozik Kapucni-ficni-fecni-pacni urasággal; egy nedves csukával... vagy egy kedves kutyával; egy cumisképű paradicsompofával és nem várt nehézségekbe ütközik.
  Ajánljuk minden gyereknek és gyermeklelkű felnőttnek, aki szeret mulatni. Kemény Henrik Vitéz László történeteiből kiindulva, a hagyományokhoz hűen, de mégis új megközelítésben láthatják a híres, palacsintasütős, vörös sipkás kispajtást. Külön köszönet Fabók Mancsinak, Vas Juliska alakjának megteremtéséért!
  Időtartam: 45 perc
  Ajánlott életkor: 3-10 év
  Írta: Markó Róbert
  Báb- és látványtervező: Horváth Márk
  Bábkészítő: Kiscsák Éva
  Konzulens: Tatai Zsolt
  Zeneszerző: Nyitrai László
  Háttér: Barnáné Varga Márta
  Rendezte és előadja: Barna Zsombor
  
  Makranczi Zalán: A védőbeszéd
  2020. október 21., szerda, 19:00
  
  Platon: Szókratész védőbeszéde Devecseri Gábor fordítása alapján
  2416 évvel ezelőtt halálra ítéltek egy embert koholt vádak alapján. Védőbeszédje a mai napig sok tanulságot tartalmaz számunkra. Friss és aktuális. Létezik, hogy ennyi idő elteltével is érvényes egy ilyen szöveg és a XXI. században is érdekes? Szerintünk igen. Szókratész, a filozófus elsősorban gondolkodó, aki beszélgetni és gondolkodni tanít. A piacon sétálva fejtette ki nézeteit, tanította az ifjúságot, s Platón őrizte meg a szavait. Megéri meghallgatni egy filozófus gondolatait életről, halálról, a tisztességről, Istenről, a demokráciáról majdnem két és fél ezer év távlatából. Lehet, hogy léteznek örökérvényű problémák, amiket érdemes újra és újra elővenni és megvizsgálni, mert a saját magunk jobbá tételénél semmi sem lehet fontosabb, mert ez lehet az első lépés ahhoz, hogy a világot is jobbá tehessük.
  „A vizsgálódás nélküli élet, nem embernek való élet.” – üzeni nekünk Szókratész. Vizsgáljuk meg együtt ezt a kérdést vezetőnkkel, Makranczi Zalánnal.
  Az előadás hossza: 65 perc
  Szöveg: Platon: Szókratész védőbeszéde Devecseri Gábor fordítása alapján
  Rendező: Czeizel Gábor
  Előadó: Makranczi Zalán
  Jegyek a TIXA oldalán keresztül vásárolhatók: https://tixa.hu/avedobeszed
  
  Teher alatt NŐ avagy: itt nem lehet megmaradni
  2020. október 26., hétfő, 19:00
  
  Bulyovszky, Fedák, Karády. Három életút, három karrier, három történelmi időszak. Három nő. Mindhárman színésznők, noha nem csupán azok. Kettejük neve még él a köztudatban, a harmadikra olvasott filoszok sem emlékeznek. Bulyovszkyné Szilágyi Lilla, Fedák Sári, Karády Katalin. Valamiért mindhárman elmentek az országból, egyikük a földrészről is. Van, aki visszatért, van, aki nem. Meggyőződésből távoztak, sőt, menekültek, egy jobb élet reményében. Pénzt akartak, sikert akartak, nyugalmat akartak, biztonságot. Ideig-óráig megadatott. De legfőképpen függetlenségre vágytak, elsősorban a férfiaktól. Nem voltak harcos nőjogi aktivisták, csak nem értették, miért nem járnak nekik ugyanazok a lehetőségek, mint a férfiaknak.
  Az előadás hossza: 90 perc
  Rendező: Máthé Zsolt, Író: Bíró Krisztina, Szerkesztő: Bíró Krisztina, Jelmez: Kerekes Viktória Papp Janó, Zene: Kákonyi Árpád, Produkciós vezető: Nyáry Krisztián
  Előadják: Bíró Krisztina, Dobra Mara, Kerekes Viktória
  Jegyek a TIXA oldalán keresztül vásárolhatók: https://tixa.hu/teheralattno
  Az előadást élőben is közvetítjük online, a megtekintéshez az alábbi linken lehet jegyet vásárolni: https://tixa.hu/teheralattno-ONLINE
  
  Égnek a begóniák – Csinszka-est
  2020. október 29., csütörtök, 19:00
  
  Csinszka egy svájci leányintézetben ül és leveleket ír – Ady Endrének. Verseket küld neki bírálatért, tétova, a válaszban nem bízik, de „nemes idegjátékának rakétái” lenyűgözik a költőt. Ír, rajzol, fotózik. Nyughatatlan és lázasan fiatal. „Lánc, lánc, eszterlánc, eszterlánci cérna / Bús fiúknak víg körében kergetőzöm én ma.” Személyesen három évvel később találkoznak csak Csucsán. Csinszka menekülni akar a polgári élet elvárásaitól és lírai ábrándjait Ady alakjába sűríti. Az elképzelt idillt azonban átrajzolják a hétköznapok - szó sincs egyenrangúságról. Alázatos múzsaszerep és elfojtott ambíciók: az előadás a házasság előtti és alatti levelekből, naplóbejegyzésekből és versekből válogat, hogy megmutassa azt a nőt, aki sosem teljesedhetett be a kor költőzsenije mellett - elfelejtett akkord maradt egy disszonáns, fekete zongorára hangszerelve.
  Boncza Berta naplójából, visszaemlékezéseiből és verseiből szerkesztette: Tóth Réka Ágnes
  Zenész: Márkos Albert
  Jelmez: Szlávik Judit
  Rendező: Tóth Réka Ágnes
  Előadja: Sztarenki Dóra
  Jegyek a TIXA oldalán keresztül vásárolhatók: https://tixa.hu/egnekabegoniak
  Az előadást élőben is közvetítjük online, a megtekintéshez az alábbi linken lehet jegyet vásárolni: https://tixa.hu/egnekabegoniak-ONLINE
  
  KONCERT
  
  Bohém-klub
  2020. október 13., kedd, 19:30
  
  A Bohém Ragtime Jazz Band koncertje
  Folytatódik a Bohém-klub a Kultea színpadán. Törzsvendégeinket és az új érdeklődőket egyaránt sok szeretettel és a régi jókedvvel várjuk a Bohém Ragtime Jazz Band koncertjére.
  Belépő: 2.000 Ft / 1.500 Ft (diák)
  4 alkalmas bérlet: 6.000 Ft / 4.000 Ft (diák)
  
  UTAZÁS
  
  Különös tájakon
  2020. október 14., szerda, 18:00
  
  Egyiptom rejtett gyöngyszemei
  Előadó: Kósa Ildikó idegenvezető
  Egyiptom mindig is egyet jelentett az ősi tudással, misztikummal, rendkívüli épületekkel, a ködbe burkolódzó történelemmel, az időtlenséggel.
  Fontos, hogy ne csak üdülőhelyként tekintsünk erre az országra, hanem mint az emberi kultúra bölcsőjére. A közismert látnivalókon túl, a kevésbé, vagy egyáltalán nem ismert helyszínekre, természeti látnivalókra szeretném felhívni érdeklődők figyelmét, hogy rámutassak arra, Egyiptom sokkal több, mint “csak a piramisok”… Bőven van mit felfedezni, ebben a különleges országban.
  Az ország, a korszak, amit e szó jelképez, mindig is egyet jelentett az ősi tudással, titokkal, misztikummal, a különleges, képzeletet megragadó épületekkel, a ködbe burkolódzó történelemmel, az időtlenség örökségével.
  A sivatag homoktengerében magasodik a Nagy Szfinx. Őrködik a több mint 6000 éves egyiptomi civilizáció máig is rejtélyes emlékei fölött. Ez a páratlan civilizáció központi helyet foglal el az emberiség történelmében. Egyiptom a legrégibb és leghosszabb ideig fennálló, egyedi kultúrával, hitvilággal és művészettel rendelkező ország.
  Sok ezer éve nyűgözi le Egyiptom az odautazókat.. nem volt ez másként az ókorban, a múlt század elején vagy a mai napon. A gízai piramisok, a Tutankhamon sírjában talált kincsek és a karnaki templomváros a mai napig mágikus erővel bírnak nem csak a történészek, hanem a legtöbb ember számára.
  Miért van ez?  Mi vonz bennünket ehhez a helyhez, ehhez a kultúrához? A valaha volt nagy és tündöklő civilizáció ámulatba ejti az embereket.
  És miért is beszélünk most erről?
  Kósa Ildikó idegenvezető vagyok. Szerencsésnek mondhatom magam, mert jól ismerem Egyiptomot. Sokszorosan jártam körbe az elmúlt évtizedben a távoli oázisokat, sivatagokat épp úgy, mint, a történelmi helyszíneket, forgalmas városokat, és a tengerpartokat.
  Idegenvezetőként fontosnak tartom, hogy minél több ember érdeklődését felkeltsük ez a csodálatos, egyedülálló történelmi és természeti látnivalókkal rendelkező ország iránt. Rajongásom Egyiptomért magánemberként is hosszú ideje tart. Büszkén vallom, hogy „egyiptommániás” vagyok… a szó minden pozitív értelmében. Engem teljesen elvarázsolt ez a hely… Szeretem ezt az országot, helyeit, látnivalóit, ízeit és érzeteit.
  Nagyon fontosnak tartom, hogy ne csak a közismert, hanem a kevésbé, vagy egyáltalán nem ismert helyszínekre, történelmi helyekre, templomokra, sírokra, természeti látnivalókra hívjam fel az érdeklődők figyelmét. Pont azért, hogy rámutassak arra, a piramisokon túl is bőven van mit nézni, felfedezni, még azoknak is, akik sokadjára járnak Egyiptomban… Mert tudom, hogy még ők sem láthattak mindent.
  Regisztráció szükséges: mkvmuzeum@gmail.com; 1/375-6249
  Belépő: 500 Ft
  
  GASZTRONÓMIA
  
  Borvirág Borklub – Bacchus tölt poharat…
  2020. október 27., kedd, 19:00
  
  Múzeumunkba várjuk havonta egy alkalommal a bort kedvelő és élményre szomjazó barátainkat! Az esték során egy-egy pincészet mutatkozik be. Bepillanthatunk a műhelytitkokba, megkóstolhatjuk a borokat, melyeket maga a borász mutat be nekünk.
  Házigazda: Borvirág Zenekar
  Előzetes bejelentkezés szükséges a bacchus.studio@gmail.com e-mail címen vagy a 30/954-9147-es telefonszámon.
  Belépő: előzetes bejelentkezéssel: 2.500 Ft/fő; a helyszínen: 3.000 Ft/fő. 5 alkalmas törzskártya: 10.000 Ft
  
  CsokiJó – csoki kóstolóval
  2020. október 28., szerda, 18:00
  
  Beszélgetések a csokoládé szerelmeseivel.
  Vendégeink: Varga Zsuzsa és Ferenc – Zax Csokoládé
  Prémium minőségű, egyedi csokoládék Révkomáromból. A Zax csokoládéi igazi műalkotások, mindegyik más és más. A hallatlan kifinomult, elegáns, letisztult és mégis végtelenül bohó és színes bonbonok, termékek egészen új színt hoznak a magyar csokoládék világába. Az alapító Varga házaspár szerette volna a kreativitását, végtelen fantáziáját egy igazán izgalmas hobbiban megélni. A hobbiból szenvedély, majd hivatás lett. Így született a Zax.
  A beszélgetést Wessely Márta gasztronómiai újságíró és Kiss Imre múzeumigazgató vezeti.
  Regisztráció szükséges: mkvmuzeum@gmail.com; 1/375-6249
  Belépő: 1.000 Ft
  
  iRODALOM
  
  A meg nem írt mesék Győrei Zsolt szerzői estje
  2020. október 22., csütörtök, 18:00
  
  Az Óbudán élő író, költő, tanár kevés híján huszonöt éves volt, amikor átvehette élete első komoly irodalmi elismerését: a Faludy-díjat. És kevés híján ötven éves, amikor a Magyar Pen Club megtisztelte a Janus Pannonius Díj Filius Ursae fokozatával. Ez az est annak a negyedszázadnak lírai-kisepikai kaleidoszkópja, amelynek során fiatalkora férfikorba fordult – tükrözi mindazt, ami változott az időben, de azt is, ami változatlan maradt: a sokféle műfaj és forma iránti kíváncsiságát ugyanúgy, ahogyan eleven humorának és könnyű melankóliájának egyszeri elegyét is.
  Beszélgetőtárs: Jeney Zoltán.
  Az est a Köszönjük, Magyarország! pályázat támogatásával jött létre.
  Regisztráció szükséges: mkvmuzeum@gmail.com; 1/375-6249
  A belépés díjtalan.
  
  MÚZEUMOK ŐSZI FESZTIVÁLJA
  
  A légiós, az író, és a gyilkos mikulás
  2020. október 15., csütörtök, 17:30
  
  Évszázadokon átívelő épülettörténeti séta titkos helyeken. Pincétől az udvarig, Rómától a múzeumig. A múzeum három épület házasságából született, és falai megannyi személyes történetet, és több fontos esemény viharainak emlékét őrzik. Most ezeket a titkokat tárjuk fel. Teljesen megújult, játékokkal gazdagított épülettörténeti sétánkon elzárt helyeken is barangolunk, az itt élt emberek emlékei közt.
  Regisztráció szükséges: cziraki.melinda.mkvm@gmail.com; 1/375-6249 (116-os mellék)
  Belépő: múzeumi belépő + 500 Ft-os sétajegy
  
  Krúdy survive – Éld túl az írást!
  2020. október 24., szombat, 11:00-13:00
  
  Élő társasjáték
  A cél: íróként talpon maradni a századforduló Budapestjének hétköznapjaiban
  Üdvözlet az 1900-as évek fővárosában! Nem lesz könnyű dolgod. Íróként, főpincérként vagy könyvkiadóként kell sikeres üzletet vinned a konkurenciával (azaz a többi játékossal) szemben. Te választod meg a stratégiádat, ami a sikerhez kell.
  Érdemes párokban érkezni, mivel a játék is 2-2 fős csapatokban zajlik. Időtartam: kb. 90 perc. Létszám: maximum 25 fő
  Regisztráció szükséges: nemeth.adam.mkvm@gmail.com
  Belépő: múzeumi belépő + 500 Ft-os játékjegy
  
  ŐSZ A KRÚDY-NEGYEDBEN
  
  Múzeumunk a Krúdy-negyed részeként idén is csatlakozik az Ősz a Krúdy-negyedben rendezvény helyszíneihez. Kiállítások, tárlatvezetések, és számos program várja a szüret jegyében a Krúdy-negyedbe látogatókat. Az MKVM kiállításai ezen a napon díjtalanul látogathatók, a programokon való részvétel szintén ingyenes.
  11:00; 13:00 és 15:00 órakor:
  Történetek a pohár fenekéről
  Érdekességek, történetek a magyar borkészítési és fogyasztás évszázadaiból.
  A programon egyszerre 25 fő vehet részt.
  A program helyszíni regisztrációhoz kötött! Regisztrálni a recepciós pultnál lehet.
  10:00-15:00 között:
  Fűszer-forgatag
  A szőlő és must íze, vonzza a finomabbnál finomabb fűszerek társaságát. Csilla kollégánk családi csapatjátékán ezeket fedezzük fel a fűszerboltban.
  16:30-17:00 között:
  A Páratlan Zenekar őszi műsora
  Népzenei gyerektáborban unatkozó szülők időtöltésének indult, de mára szenvedélyes hobbijukká vált a népzene. Táncházaikban közösséget építenek, és szívesen látnak zenészeket, táncosokat, mindenkit.
  Tárlatvezetések
  11:00 órakor: Nekem soha nem volt otthonom” – Krúdy Gyula budapesti életének színterei
  14:00 órakor: Gerbeaud Emil 1854-1919
  15:00 órakor: A plakátművészet mestere – Helbing Ferenc (1870-1959)
  A tárlatvezetések helyszíni regisztrációhoz kötöttek! Regisztrálni a recepciós pultnál lehet.
  A programokon való részvétel és a kiállítások látogatása ezen a napon ingyenes.
  
  BUDAPEST ART WEEK
  
  Fülesnek áll a világ | Tóth József Füles tárlatvezetése
  2020. október 17., szombat, 16:00
  
  Tóth József Füles a magyar reklámfotózás megkerülhetetlen alakja. Profizmusának, úttörő ötleteinek és látásmódjának köszönhetően hosszú éveken át bizonyította, hogy helye van a szakmában. Tehetségéhez szórakoztató egyéniség és humor is társul, mellyel hamar a társaság középpontjába kerül, és mindenkit levesz a lábáról. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum több kiállításon mutatta már be Füles a ’70-’80-’90-es években készült, emlékezetes kereskedelmi plakátjait, reklámnaptárait és újságcímlapjait, de „terítékre kerültek” a szentendrei festőkről készült különleges portréi is. A mostani kiállítás melynek címe Fülesnek áll a világ, gazdag válogatás a művész humoros montázsaiból.
  A tárlaton Füles tart exkluzív vezetést.
  Regisztráció szükséges: www.bpartweek.hu
  A programon érvényes Budapest Art Week jeggyel lehet részt venni.
  
  Tárlatvezetés: A plakátművészet mestere – Helbing Ferenc (1870-1959)
  2020. október 24., szombat, 15:00
  2020. október 25., vasárnap, 15:00
  
  Százötven éve született Helbing Ferenc, a szecessziós plakátművészet és reklámgrafika egyik legkiválóbb hazai művelője. Helbing a dekoratív nyomtatványok szinte minden műfajában alkotott. Bámulatos karriert futott be: nyomdászinasként kezdte pályáját, az 1900-as évek elején lett belőle elismert, megbecsült tervezőgrafikus, sőt, képzőművészeti tárlatokon kiállító művész, majd az alkalmazottgrafikus-képzés egyik motorja, az Iparművészeti Iskola tanára, igazgatója. Hosszú élete során a grafika több területén tevékenykedett. A kiállítás az Iparművészeti Múzeum, a Magyar Nemzetei Galéria, az Országos Széchényi Könyvtár és a miskolci Hermann Ottó Múzeum és az MKVM gyűjteményi anyagából mutat be válogatást.
  A tárlaton Veress Kinga művészettörténész tart kurátori vezetést.
  Regisztráció szükséges: www.bpartweek.hu
  A programon érvényes Budapest Art Week jeggyel lehet részt venni



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
”Egy újabb kiemelkedő fejezet kezdődik a Budapest Park történetében” - látványos fejlesztésekkel indul a tizenharmadik évad
Magyarországon is elindul a MERITA projekt – európai kamarazenei együttműködés
Nemzetközi kiválóságok érkeznek a II. Budapesti Nemzetközi Orgonafesztiválra a Belvárosi Főplébánia-templomba
NOT_FOUND
Műfaji és földrajzi határokon átívelő élményeket hozott a negyedik Bartók Tavasz
Együtt, egymásért! - Kárpátaljai est a Fonóban
Három Vámos – mesterségük: fényképész
Hat városban tartják meg a II. Halász Ferenc Országjáró Tehetségkutatót
 kiemelt 
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
  
Nyáron sem maradunk ütős és modern metal bulik nélkül a fővárosban

Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 kimnowak    the hives    veréb    badacsony    symphony x    kimnowak    gallows    metal dayz    control human delete    dordeduh    kaltenbach    sin of god    the last charge    antal nimród    kate hudson    suhancos    eros ramazotti    kontroll csoport    jennifer aniston    vörös andrás    war is the answer    30 perc vagy annyi se    general surgery    zombie11    volt 2012  

r43
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!