hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
film [filmszemle]  2021. augusztus 11. szerda   06:28
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
A Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon fekete-fehérben, itthon színesben is látható majd Fabricius első nagyjátékfilmje


  Rendhagyó módon Fabricius Gábor első nagyjátékfilmje, az Eltörölni Frankot fekete-fehér és színes verzióban is látható majd a mozikban. A világ a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon, szeptember 5-én, a Critics´ Week szekcióban, fekete-fehérben ismerheti meg a Kádár-kor politikai pszichiátriáját Fabricius filmjéből. A magyar mozikban, a Mozinet forgalmazásában, október 7-én mutatják be a filmet színes verzióban, de a hazai art mozik fekete-fehérben is vetítik majd az Eltörölni Frankot c. alkotást. A Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon bemutatásra kerülő szerzői, fekete-fehér filmhez elkészült a plakátterv.
  
  Az Eltörölni Frankot szerzői verziója fekete-fehér, a hiteles élmény létrehozása érdekében, a korszak dokumentarista eszköztárát felhasználva, tiszteletadás a Budapesti Iskola (többek között: Ember Judit, Schiffer Pál, Gazdag Gyula, Tarr Béla, Vitézy László) formanyelve felé. A forma üzenet is, hiszen a Budapesti Iskola nem nyúlhatott olyan témákhoz, amelyek a hatalom valódi arcát mutatták volna meg. A korszakban a műveket cenzúrázták, betiltották, az alkotókat titkosszolgálati módszerekkel megfélemlítették, elüldözték. Az Eltörölni Frankot megnézésekor ezeknek az elhallgatott történeteknek lehetünk a részesei.
  
  Magyarországon 1989 legvégén robbant ki a Dunagate dokumentum- és iratmegsemmisítési botrány, a belügyminisztérium udvarán több tonna iratot semmisítettek meg. Az akciót csak 1990. január végén állították le, de addigra, a diktatúra utolsó gesztusaként, eltüntették, amit el kellett, így a nyolcvanas évekről alig maradtak releváns dokumentumaink.
  Fabricius fekete-fehér filmjének művészeti programja egy emlékezetpolitikai gesztus is. Célja, hogy a megsemmisített dokumentumok fikciós, ámde szerteágazó kutatások alapján történő újrateremtésén keresztül, megmutassa egy elhazudott diktatúra valódi arcát, a cenzúrázott, eltagadott, széppé hazudott párhuzamos valóságot.
  
  A Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon fekete-fehérben láthatja először a világ az Eltörölni Frankot c. filmet. A Critics´ Week szekcióban, szeptember 5-én ismerheti meg a nemzetközi közönség a Kádár-kori diktatúrát Fabricius filmjéből. A Velencei Nemzetközi Filmfesztivál a világ egyik legkiemelkedőbb filmes mustrája, a filmtörténet legrégebbi fesztiválja. A cannes-i és a berlini mellett, a velencei a „Nagy Három” nemzetközi filmfesztivál egyike, komoly megtiszteltetés a válogatásában szerepelni.
  
  A magyar mozikban - a Mozinet forgalmazásában -, 2021. október 7-én, a kor igényeinek megfelelően, színesben debütál az Eltörölni Frankot c. film. A fekete-fehér, szerzői verziót itthon az art mozik vetítik majd.
   
  Az Eltörölni Frankot 1983-ban játszódik, a vasfüggöny mögött. Frank, egy underground zenekar frontembere nem tud beilleszkedni a szocializmus orwelli csendjébe. Pszichiátriára kerül, ahol a rendszer az ellenségeit titokban próbálja elhallgattatni. Súlyos trip veszi kezdetét, amely egy társadalom sorsdöntő dilemmáira keresi a választ.
  
  Az Eltörölni Frankot főszerepét a Filo művésznéven ismert Fuchs Benjámin, a magyar underground zene egyik legígéretesebb tehetsége, játssza. A filmben fontos szerepet kapott a már több nemzetközi elismeréssel díjazott, fiatal erdélyi színésznő, Blénesi Kincső és a Junior Prima díjas Waskovics Andrea is, a további szerepekben olyan ismert színészeket is láthatunk, mint Bánsági Ildikó, Lénárt „Papi” István, akinek ez az utolsó filmje, Székely B. Miklós vagy a koreográfus Frenák Pál, de szerepet kapott Pajor Tamás, Peer Krisztián és Ladányi Andrea is.
  
  A film operatőre Dobos Tamás, látványtervezője Eggert Ketilsson, vágója Kiss Wanda és Tuza-Ritter Bernadett. A hangért Zányi Tamás, a jelmezekért Sinkovics Judit felelt. Fabricius Gábor konzulense Gazdag Gyula filmrendező volt.
   
  Fabricius Gábor író, filmrendező, Cannes Golden Media Lion, EPICA és CLIO díjas mediadesigner. A londoni Central-SainMartins College MA alumnija, korábbi munkái is társadalomkritikai és dokumentarista nézőpontúak.
  Rövidfilmjeivel (Skinner, Dialogue) több mint száz nemzetközi filmfesztivál meghívottja, többek között Torontóban (TIFF), Londonban, Bostonban, Mumbaiban mutatkozott be és nyert díjakat. Más bolygó című regényét az Európa Könyvkiadó jelentette meg, és jelölte Aegon irodalmi díjra 2016-ban.
   
  Az Eltörölni Frankot a Nemzeti Filmintézet támogatásával az Otherside Stories gyártotta.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Carte Rouge - Vörös térkép
Exhibition: Cézanne - Egy élet portréi - Portraits of a Life
Új, hivatalos előzetest és plakátot kapott Hajdu Szabolcs új filmje, a Kálmán-nap
Utaztál okosba’? Akkor nézd meg premier előtt a Kék Pelikant!
Pasolini hét - Az Élet trilógiája a Art+ Cinema-ban
Monty Python klasszikusok ismét a mozikban!
A dohánypajta
Történelem, társadalom, cukiság – ezek lesznek a JUNO11 Distribution tavaszi filmjei
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 totálkár    quimby    jack    beatrice    dark fortress    micah sloat    neokhrome    kylesa    dave mustaine    gondozoo    nergal    hodor aura    tatu18    x ambassadors    bruce dickinson    barátság extrákkal    rakamaz    gaudi    overcast    short sharp stock     steven spielberg    möbel    alice in change    war of ages    megahertz  

r49
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!