hosting: Hunet
r35
  cikkekfotók        
lemezajánló [nagylemez]  2021. szeptember 28. kedd   21:14
nincsen hozzászólás

szerző: Morello
Drawing: Vol. 6


  Egy hardcore zenekar esetében talán a legfontosabb ismérvek a hitelesség, a hagyománytisztelet, az elhivatottság. Ez a műfaj nem olyan, amelyik óriási kísérletezéseknek engedne teret, viszonylag szűkek a határok. Épp ezért egy hardcore csapattól nem is kell igazából túl sokat várni ahhoz, hogy egy jó lemezanyagról beszélhessünk, mindössze az a fő – a fent említett ismérvek figyelembevételével – , hogy jó dalokat írjanak. Tulajdonképpen ennyi. Ha ez teljesül, akkor egy hardcore rajongónak már nem lehet oka panaszra.
  A soproni Drawing megfelel minden műfaji sajátosságnak, hiszen a csapat már 2008 óta részese a hazai HC színtérnek és – mint jelen írás tárgyának címéből is látszik – már a hatodik lemezt adják ki a kezeik közül. A mindenféle cicoma nélküli, spártai egyszerűségű lemezcím előrevetíti, hogy nem kell túlgondolt megfejtéseket várni: hét pőre hardcore csapás (+ egy intro és egy remix bónuszdal), a műfaj rajongóitól, a műfaj rajongóinak. Ennyi. Hát nem megmondtam, hogy nem egy túlbonyolított műfaj ez a hardcore?
  
  Egy jó beindulós intro után a Nézz Magadba című dallal kezdődik a lemez. Tipikus arcbamászó hardcore nóta, némi begyorsulással a végén. A Megfertőzve A Csalódástól még tipikusabb HC tempóval indít, érdekesség a felhangzó scratch-elések. Megpróbálkoznak némi minimál-dallamokkal, ami egyébként abszolút működőképes lenne ebben a zenei világban, de ehhez azért Bazsinak még alaposan képezni kellene a hangját. A kicsit andalító gitárszóló viszont kifejezetten jól szól, ez nem annyira mindennapi egy pőre hardcore bandától, ahol az a lényeg, hogy ´csak súly legyen´. De ilyen ízléses szólókkal fel lehet dobni a dalokat és ez itt sikerült.
  A Dolgozik A Gépezet aztán ismét rálép a gázra, gyorsabb tempójú HC jön. A ´buzik, gyilkosok, simlisek´ refrénből eszembe jut, hogy én ezt már hallottam a csapattól, szóval ez nem új dal (gyorsan vissza is kerestem a saját írásaimból, valóban, az Indul A Menet című lemezen már helyet kapott ez a szám). Itt is igaz, ha dallamokkal akar operálni a csapat, arra azért még gyúrni kell.
  
  A Mi Utcánk a jó öreg ´hazabeszélős´ feeling-et adja, ami szintén nem hiányozhat egy HC csapat repertoárjából sem. Jó, persze annál, hogy a szomszéd faszi kinyírta a nőjét, egy Agnostic Front biztosan meredekebb történeteket tudna mesélni a new yorki gettókból, de hát (sok más mellett) épp ez a különbség, hogy New Yorkból származik egy hardcore csapat, vagy Sopronból...
  A Tűzkeresztben tulajdonképpen csak egy instrumentális átvezető a Szikár Dallamokhoz. Ez egy thrash-es tempójú, gitárcentrikus nóta, némi hejjegéssel, koncerten remekül fog működni. A Mindig Lesz Pár Túlélő ismét nem cizellál semmit, a hardcore punk jellegzetes motívumaival száguld a dal. A sorokat mindig más üvöltözi, gondolom összecsődítették az összes haver, koma, jóbarátot a színtérről, de hát ez is műfaji sajátosság. Utolsóként megkapjuk még egyszer a Dolgozik A Gépezetet remix változatban. Egy kicsit elvont hangulatot kapott a dal, érdekességként jó ide a végére.
  
  Ahogy írtam az elején, egy HC lemeztől senki nem várja, hogy meg kellene váltania a világot. A Drawing új lemeze sem teszi meg. De ahhoz, hogy egy hardcore rajongónak élvezetes hallgatnivaló legyen, minden adottság jelen van. Nyilván elbírt volna vaskosabb hangzást az anyag, de a lehetőségek minden bizonnyal ezt engedték, panaszkodni sincs ok. Fejlődni persze mindig van hova, de ebben a mai pandémiás helyzetben örömteli bármilyen életjel és hangzóanyag, amit egy csapat közzétesz. Különösen az amúgy is örökösen mostoha helyzetben létező vidéki hardcore műfajban.
  
  
  Felállás:
  Bazsi: ének
  Krisz: gitár
  Ádi: basszusgitár
  Beni: dob
  
  Drawing: Vol. 6
  1. Intro
  2. Nézz Magadba
  3. Megfertőzve A Csalódástól
  4. Dolgozik A Gépezet
  5. A Mi Utcánk
  6. Dolgozik A Gépezet
  7. Tűzkereszt
  8. Szikár Dallamok
  9. Mindig Lesz Pár Túlélő
  10. Dolgozik A Gépezet (bónusz remix)
  




Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vented: Cruelty And Corruption
KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP
Born Again: Mesevilág
Agregator: Semmiből – A Semmin Át
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Frank Blackfire: Back On Fire
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
Megjelent a Tárkány Művek negyedik nagylemeze: Magyar konyha támad
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 hegyalja    inhalator    the black dahlia murder    a wilhelm scream    évértékelő    jamie winchester    malignancy    wrong side of the wall    emilie autumn    implode    aaron eckhart    apey    ossian    squash bowels    sziládi mónika    kool and the gang    tesco disco    megadeth    catheine zeta-jones    twisted sister    withem    atari teenage riot    kretens    katatonia    bruital orgasme  

r42
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!