hosting: Hunet
r35
  cikkekfotók        
film [filmfesztivál]  2021. október 13. szerda   06:30
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
A Toronto After Dark filmfesztiválon is versenyez a Post Mortem
Hazánk Oscar-nevezettje, Bergendy Péter alkotása végighódítja a világot

  Hazánk Oscar-nevezett filmje, Bergendy Péter Post Mortem című alkotása újabb elsőrangú műfaji fesztiválra kapott meghívást. A híres londoni FrightFest horrorseregszemléje után ezúttal a világ egyik legnevesebb horror, sci-fi, akció és kultfilmfesztiválja, az október 13–17. között tartó 15. Toronto After Dark Filmfesztivál versenyprogramjába válogatták be. A különleges hangulatú, a hazai filmekben ritka digitális látványelemeket is felhasználó, első magyar horrorfilm eddig 27 külföldi fesztiválon szerepelt szerte a világon – 18-on a versenyprogramban –, és 13 díjat hozott haza. A Post Mortem főszereplői Klem Viktor és Hais Fruzsina. Mellettük olyan nagyszerű színészeket láthatunk a filmvásznon, mint Schell Judit, Anger Zsolt, Hámori Gabriella, Kiss Diána Magdolna, a Kossuth-díjas Ladányi Andrea és Reviczky Gábor. A film október 28-tól látható a hazai mozikban.
  
  Több mint 1000 beküldött alkotásból választották ki a legjobbnak tartott 10 mozifilmet és 40 rövidfilmet, melyek az október 13–17. között tartó 15. Toronto After Dark Filmfesztivál versenyprogramjában szerepelnek majd. A világ 25 legjobb műfajfilmfesztiválja közé sorolt fesztivál tavaly a koronavírus-járvány miatt elmaradt, ezért idén a szervezők az elmúlt 3 év horror, sci-fi, akció- és kultfilmjei közül válogattak. A Post Mortemet az előzsűri az idei kínálat egyik legkísértetiesebb alkotásának tartja.
  
  A filmet októberben az Ír Filmintézet Horrorthon Filmfesztiválján Dublinban, a kolozsvári és sepsiszentgyörgyi Filmtettfeszten, valamint a Post Mortem immár hatodik spanyolországi filmfesztiválján, az idén 49. alkalommal megrendezendő Curtas – A Képzelet Fesztiválján is vetítik Vilagarcía de Arousában.
  1918 fagyos telén Tomás, a fiatal vándorfotós (Klem Viktor) abból próbál megélni, hogy halottak utolsó fényképét készíti el a családjuk körében. Egy tízéves kislány (Hais Fruzsina) hívására eljut egy kis faluba, ahol szokatlanul sok munkája akad, és egyre több természetfeletti jelenséggel találkozik. A kísértetek közölni akarnak vele valamit, és ő elhatározza, hogy kideríti, mi a céljuk. De veszélyes terepen jár: minden rossz mozdulat egy új, az előzőnél is vadabb támadást vált ki.
  
  „A horror egy olyan műfaj, amely az ember tudattalanjával foglalkozik. A tudattalanban lévő emlékek, traumák, ősi tartalmak, emberi szimbólumok, archetípusok jelennek meg. A Post Mortem is egy ilyen film, olyan erős képi és történeti elemek vannak benne, amelyek örökérvényűek. Ezek akkor hatnak igazán, ha nem feltétlenül fejtjük meg a konkrét jelentésüket. A film központi témája mindannyiunk félelme, a halál. Kíváncsiak vagyunk, mi a halál, mi van utána, van-e utána valami. A Post Mortem nézőivel megtörténhet, hogy »megbarátkoznak« e nehéz témával, és képesek lesznek talán jobban elfogadni a halált, de a film elsődleges célja a szórakoztatás.” – nyilatkozta a műfaji fesztivál meghívása kapcsán Bergendy Péter rendező.
  
  Az utómunka során a kísértetek kialakítása volt a legbonyolultabb feladat. Külalakjukra, mozgásukra számos elképzelés született – több hónapba telt, míg véglegessé váltak az árnyalakok. Ez volt az egyik legnehezebb számítógépes trükk a filmben. A kísérteteket Hellebrandt Gábor, a film kreatív producere alakította, ő mozgatta a gyerekszínészeket, és az ő mozgásait ültették át kísértetté a számítógépes szakemberek.
  A Nemzeti Filmintézet támogatásával készült, 4 Magyar Mozgókép Díjjal kitüntetett horrorfilm főszereplői Klem Viktor és Hais Fruzsina, mellettük Schell Judit, Anger Zsolt, Hámori Gabriella, Kiss Diána Magdolna, a Kossuth-díjas Ladányi Andrea és Reviczky Gábor láthatóak a vásznon. A képekért Nagy András, a vágásért Király István, a hangért Balázs Gábor felel, a díszleteket Hujber Balázs, a jelmezeket Breckl János, a speciális maszkokat Hámori Dániel tervezte, a zenét Pacsay Attila szerezte, a vizuális trükkök készítését Benyó Zoltán irányította. A forgatókönyvíró Zánkay Piros, a történet Bergendy Péter rendező és Hellebrandt Gábor kreatív producer munkája. A Post Mortem október 28-án kerül a hazai mozikba az InterCom forgalmazásában.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Carte Rouge - Vörös térkép
Exhibition: Cézanne - Egy élet portréi - Portraits of a Life
Új, hivatalos előzetest és plakátot kapott Hajdu Szabolcs új filmje, a Kálmán-nap
Utaztál okosba’? Akkor nézd meg premier előtt a Kék Pelikant!
Pasolini hét - Az Élet trilógiája a Art+ Cinema-ban
Monty Python klasszikusok ismét a mozikban!
A dohánypajta
Történelem, társadalom, cukiság – ezek lesznek a JUNO11 Distribution tavaszi filmjei
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 christian bale    metaldays    fear factory    jack black    bikelinefest    fridvalszki mark    tesseract    krízis    milarepa    metal hammer festival    devilfire     a kutya vacsorÁja     kaltenecker    szarka tamás    horda    expired passport     a-team    trigger the bloodshed    radics béla     csata: los angeles    bérczesi róbert    pribojszki band    taking dawn    szemle    eleine  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!