hosting: Hunet
r36
  cikkekfotók        
film [film]  2022. február 7. hétfő   06:41
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Visszatér a mozikba az 50 éves A Keresztapa


  Fél évszázada mutatták be minden idők legnagyobb gengszterfilmjét, A Keresztapát. Az évforduló alkalmából Francis Ford Coppola digitálisan felújított filmklasszikusa világszerte visszatér a mozikba néhány vetítésre. Magyarországon csak a Cinema MOM-ban lesz műsoron, február 10-től egy hétig.
  
  A szervezett alvilág számos nagyszerű filmnek szolgált kiindulópontjaként, ám a Marlon Brando és Al Pacino főszereplésével készült A Keresztapa vitathatatlanul a legmeghatározóbb mind közül. Francis Ford Coppola 1972-ben – Magyarországon tíz évvel később, 1982-ben – bemutatott, családregény, dráma és gengszterfilm között hidat képező filmjével nem csupán egy izgalmas történetet vitt vászonra: moziját a cselekmény közegének, a második világháború utáni New York-i maffiaháborúk korrajzának ábrázolása is kiemelkedővé teszi. Az aprólékosan kidolgozott részleteknek és a kitűnő színészi játéknak köszönhetően a Corleone klán 1945-55 közötti időszakát felölelő története a mai napig, 50 év után is magával ragadja a nézőt. A Mario Puzo azonos című regénye alapján készült film meglehetősen kendőzetlenül, a maga idejében sokkolóan ható leszámolás-jelenetekkel tarkítva mutatja be világ egyik legrettegettebb hatalmává vált, olasz gyökerű maffia gépezetét.
  
  
  
  A Keresztapa kultikus státusza többek között a kivételes szereposztásnak is köszönhető. Don Vito Corleone szerepére Coppola Marlon Brandót választotta, akinek zseniális alakítását Golden Globe és Oscar-díjjal jutalmazták (ez utóbbit végül nem vette át, maga helyett egy indián nőt küldött a gálára egy üzenettel). A kezdetben az üzleti ügyektől szándékosan távol maradó, majd az apja és bátyja elleni merénylet után a család vezetését átvevő Michael Corleone szerepére sok korabeli sztár pályázott a Paramount stúdiónál, ám Coppola egy valódi olasz gyökerekkel rendelkező fiatal színészt akart. Döntése telitalálatnak bizonyult: bár Al Pacino korábban csak kisebb filmekben játszott, alakítása hatalmas tehetségről tett tanúbizonyságot. A további mellékszereplők, köztük James Caan, Robert Duvall, Richard Castellano és Diane Keaton mind kimagasló színészi teljesítményt nyújtottak a filmben. A Keresztapa jellegzetes képi világát az „operatőrök Rembrandtja”, Gordon Willis kitűnő érzékkel megválasztott színei, fényei és sötét, markáns kamerabeállításai keltik életre. A film sikeréhez elválaszthatatlanul hozzátartozik Nino Rota legendássá vált, Grammy-díjjal elismert filmzenéje is.
  
  Kevesen tudják, de minden idők egyik legnagyobb mozifilmjének forgatását számtalan akadály nehezítette. Coppolát a stúdió kirúgással fenyegette, Marlon Brando és Al Pacino helyett is mást akartak látni a filmben. Mario Puzo, a film alapjául szolgáló regény írója nyilvánosan összeszólalkozott Frank Sinatrával, mert az magára ismert az egyik karakterben, a produkciót pedig a valódi maffia is megfenyegette. Ez utóbbit dolgozza fel a The Offer című minisorozat, ami a Paramount+-on debütál hamarosan.
  
  Végül Coppola sikerrel keresztülvitte a koncepcióját, és ezzel a legapróbb részletekig kidolgozott, epikus filmjével világhírű rendezővé vált, alkotása számos fesztiváldíj mellett a 11 Oscar-jelölésből hármat valóra váltott, köztük a Legjobb film és Mario Puzoval közösen a Legjobb forgatókönyv díját. Ikonikus karakterei, emlékezetes jelenetei és szállóigévé vált dialógusai kitörölhetetlenül beivódtak a huszadik század popkultúrájába.
  
  Ötven évvel az eredeti bemutatója után a Paramount Studio Coppola szakmai vezetésével teljes körűen restaurálta a filmet, és február folyamán limitált vetítéssorozatban világszerte néhány kiválasztott moziban újra nagyvásznon látható. Magyarországon a MOM Park megújult mozijában, a fotelekkel felszerelt Cinema MOM-ban lesznek a vetítések, február 10-16. között csak egy hétig, eredeti nyelven, magyar felirattal.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Áprilisban ismét mozikban a klasszikus Indiana Jones trilógia!
Carte Rouge - Vörös térkép
Exhibition: Cézanne - Egy élet portréi - Portraits of a Life
Új, hivatalos előzetest és plakátot kapott Hajdu Szabolcs új filmje, a Kálmán-nap
Utaztál okosba’? Akkor nézd meg premier előtt a Kék Pelikant!
Pasolini hét - Az Élet trilógiája a Art+ Cinema-ban
Monty Python klasszikusok ismét a mozikban!
A dohánypajta
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 mortal sin    kovács patrícia    frank0 zer0    guillermo del toro    morbid angel    taylor swift    foamo    kyuss    haunted    rod stewart    eyehategod    korom attila    gájer bálint    taylor swift    eejit midget    apey & the pea    no omega    groove armada    alíz csodaországban    nick mccarthy    down    ladytron    bridge to solace    greg graffin    transformers: dark of the moon  

r43
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!