hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2022. február 25. péntek   05:15
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Red Hot Chili Peppers: World Tour 2022
2022. június 15. Puskás Stadion Budapest



  A Red Hot Chili Peppers 2022-ben 32 állomásos világkörüli stadionturnéra indul. Az első állomás 2022. június 4-én Sevilla lesz, majd sorra érinti Európa nagyvárosait Barcelona, és Nijmegen után, 2022. június 15. érkeznek meg Budapestre a Puskás Stadionba. Turné érinti még Firenzét, Manchestert, Londont, Dublint, Glasgowt, Leuvent, Kölnt, Párizst és Hamburgot, ahol befejeződik az Európai sorozat.
  
  A Red Hot Chili Peppers zenéje funky, nyers, erőteljes és energikus. Az elmúlt 39 év alatt nagyon hosszú utat jártak be és elég nagy rajongótáborra tettek szert. A 80-as években kevés olyan rockegyüttes döntött le annyi zenei korlátot és volt olyan eredeti, mint a Red Hot Chili Peppers. A funk és a punk rock ötvözésével és egyedi színpadi produkciójukkal új, mámorító zenei stílust teremtettek.
  
  Egy ősrégi közhely szerint, minden őrület az iskolában kezdődik, Anthony Kiedis, Michael Balzary és Hillel Slovak a kaliforniai Fairfax középiskolába jártak. Balzary trombitán, majd basszusgitáron játszott, Slovak gitáron és legvégül Kiedis aki a költészet szárnyain bontogatta tehetségét, de a színészet sem állt messze tőle, barátai bízatására kezdte meg zenésíteni verseit. A társulat ízlését formálta, a punk (pl. ‎‎Black Flag) és a funk (pl. a ‎‎Parliament-Funkadelic). Idővel a csapathoz verődött Jack Irons dobos és hamarosan megalakították a Tony Flow & the Miraculously Majestic Masters of Mayhem funk-rock együttest. A fellépéseiken félmeztelenül vagy csak öltözet nélkül, szimpla ½ pár zokniban játszottak, majd ’83-ban felvették a Red Hot Chili Peppers nevet.
  
  Események gyorsan peregtek. Leszerződtek az EMI-hoz, és 1984. augusztus 10-én, megjelent debütáló lemezük a The Red Hot Chili Peppers. Nem volt sikeres a bemutatkozó albumuk, de viszont formabontó, kísérletező és előremutató, olyan kortárs funk volt. A csapat első válsága a Slovak és Irons ideiglenes kiválása volt, akik megalakították a viszonylag rövid életű What Is This-t, majd ismét visszatértek a RHCP-be. Elkészítették a 1985-ös Freaky Styley szárnybontogató második albumukat. Két év múlva megjelent a ’87-es energikus a The Uplift Mofo Party Plan siker albumuk, és alig egy évre rá Slovak heroin túladagolásban meghalt, ekkor 1988. június 25-én írunk. A tragédia közrejátszhatott abban, hogy Iron távozzon a RHCP soraiból. A lejtőn nincs megállás, szokták mondani, de Kiedis és Flea nem adták fel, annak ellenére, hogy Kiedis is erős drogfüggőséggel küzdött. John Frusciante és Chad Smith két új muzsikus belépésével újjá alakult a RHCP és megjelent a ’89-es Mother´s Milk albumuk, amely robbantott a Stevie Wonder Higher Ground című dalának feldolgozásával és Slovakról szóló Knock Me Down című dalukhoz készült videoklipjükkel. Következő évben bearanyozódott a Mother’s Milk. Türelem és kitartás meghozta gyümölcsét az 1991-es Blood Sugar Sex Magik patinás albumukkal, hisz olyan dalok kaptak helyet, mint az If you have to Ask, a Breaking the Girl, a Suck My Kiss, a Mellowship Slinky in B Major, a Sir Psycho Sexy, vagy mindent vivő a Give It Away és a csapat első Top Ten kislemeze, az Under the Bridge-ról ne is beszéljünk.
  
  
  
  Többekben felmerült, hogy John Frusciante gitáros legenda, miért hagyta ott a csapatot?
  A Hillel Slovak tragikus halála utáni elvárásokkal járó megfelelés és a siker szerepel a legfőbb okok között. Ez az út egyenesen vezetett a kemény drogokhoz, aki ekkor még csak húszon éves volt, és olyan monolitokhoz adta nevét, mint a ’89-es Mother´s Milk és a ’91-es Blood Sugar Sex Magik albumok. 1992-ben lépett ki először. A Blood Sugar Sex Magik világkörüli turnéjuk után úgy döntött, hogy ´Eljött az a pont, bár azt akarták, hogy a zenekarban maradjak, én úgy éreztem, hogy ki kellett lépnem a zenekarból´. Frusciante, 2007-es Rolling Stone interjújában így nyilatkozott ´20 éves koromban elkezdtem jól csinálni, és művészi kifejezésként tekintettem rá, ahelyett, hogy egy csomó lánnyal buliztam és dugtam volna. Ahhoz, hogy egyensúlyba hozzam magam, extra alázatosnak, extra rocksztárnak kellett lennem…´. Majd jött a klasszikus ’95-ös a One Hot Minute albumuk, olyan etűdökkel, mint az Aeroplane, a My Friends, és a Walkabout.
  
  
  
  Frusciante távozott a csapatból és távozása után két jelentéktelen szólóalbumot készített, az egyik az 1995. Niandra Lades and Usually Just a T-Shirt, valamint az 1997. Smile from the Streets You Hold. Akaratlanul is, Frusciante távozásával mélyrepülésbe kezdett a RHCP. Igazat megvallva nem találták meg a megfelelő embert, az ő posztjára (Arik Marshall, Jesse Tobias) és legvégül Dave Navarro sem oldotta meg a problémát, és távozása felbomlás szélére sodorta a csapatot. 1998-ban Flea azt mondta Kiedisnek: ´Az egyetlen módja annak, hogy ha folytatni akarjuk, akkor Johnt vissza kell hozni´. A drogterápia visszazökkentette Frusciante-t, és újra csatlakozott a RHCP-hez és 1999-ben megjelenhetett a Californication bombasztikus sikereket halmozó lemezük. Olyan klasszikusokkal, mint az Otherside, az Around the World, a Parallel Universe, a Scar Tisue, a Californication, vagy éppen a Road Trippin’. A következő sikeres albumuk a 2002-es By the Way, olyan dalokkal, mint a By the Way, az Universally Speaking, a Dosed, a The zephyr Song, a Can’t Stop vagy éppen a Venice Queen.
  
  
  
  A Warner Bros. 2003-ban kiadott egy Greatest Hits-összeállítást, majd 2006-ban jött a listavezető két CD-s 29 számos Stadium Arcadium. Mondani sem kell, nehéz választani a lemezeken szereplő dalok között, hisz megtalálható rajta a Snow (Hey Oh), a Slow Cheetah, a Hey, a Hard to Concentrate, a She Looks to me, vagy éppen a Death of a Martian. A dupla album megjelenése után 5 teljes évek kellett eltelnie a következő I’m with You albumukig. A Stadium Arcadium megjelenését egy kiterjedt turné és személyes projektek megvalósítása követte. Flea zeneelméletbe és különböző mellékprojektekbe vetette bele magát. Kiedis megírta önéletrajzi könyvét Larry Slomannal a Scar Tissue, amely hamarosan a New York Times bestsellerje lett. „A kötet végig vezeti az olvasót Kiedis élettörténetén, aki „mindenbe szerelmes” - a sötétség, a halál, a betegség. Még a kábítószer-függőségbe való leereszkedése is része volt ennek az utazásnak, amely művészetté alakult át…”. Smith csatlakozott Sammy Hagarhoz, Michael Anthonyhoz és Joe Satrianihoz a Chickenfoot szupergrouphoz. Frusciante 2009-ben kiadta a The Empyrean című albumát és újra elhagytaa RHCP-t, helyére Josh Klinghoffer lépett.
  
  
  
  Viszonylag hosszú szünet után 2011-ben megjelent az arany és platina státuszú az I´m with You, ütős 14 dal tartalmazó albumuk. Jó pár igen kiváló dal található meg ezen az albumon is, mint pl. a Factory of Faith, a Brendan’s Death Song, a Monarchy of Roses, a Look Around, vagy akár a The Adventures of Rain Dance Maggie.
  Több éves világkörüli turnéval ünnepelték meg az I´m with You sikerét, a turné csúcsa a 2014. február 2-ai XLVIII. Super Bowl félidejében fellépő Bruno Mars és Red Hot Chili Peppers fellépése volt, amely cirka 115 milliós nézettségi rekordot hozott. Majd folyatták a dalok írását, stúdiózás és 2016-ban jelent meg a 13 számot tartalmazó 11. stúdióalbumuk, a Getawayt.
  
  2019-ben elérkeztünk a mához, hisz John Frusciante immáron harmadszor és remélhetőleg utoljára csatlakozott a RHCP-hez. Így teljesülhetett sokunk álma és hosszú- hosszú évek után ismét stadion turnéra, azaz globális stadionturnéra indult a RHCP legénysége. Ezzel kapcsolatosan a RHCP bejelentette ´Elválnak útjaink Josh Klinghoffertől, aki az elmúlt tíz évben volt gitárosunk. Josh egy csodálatos zenész, akit tisztelünk és szeretünk” - osztotta meg közleményében a zenekar. „Nagyon hálásak vagyunk a vele töltött időért, és a számtalan ajándékért, amit megosztott velünk. Nagy izgalommal és teljes szívvel jelentjük be, hogy John Frusciante újra csatlakozik a csapatunkhoz. Köszönjük.
  
  A show folytatódik, ha teheted ne hagyd ki és célozd meg 2022. június 15-én este, Budapesten a Puskás Stadiont. Az esten fellép még az A$AP Rocky és a Thundercat.
  
  Red Hot Chili Peppers globális stadionturné dátumai:
  
  Európa
  2022. június 4. - Sevilla, Spanyolország - Estadio La Cartuja De Sevilla
  2022. június 7. - Barcelona, Spanyolország - Estadi Olimpic
  2022. június 10. - Nijmegen, Hollandia – Goffertpark
  2022. június 15. - Budapest, Magyarország - Puskás Stadion
  2022. június 18. - Firenze, Olaszország - Firenze Rocks
  2022. június 22. - Manchester, Egyesült Királyság - Emirates Old Trafford
  2022. június 25. - London, Egyesült Királyság - London Stadium
  2022. június 29. - Dublin, Írország - Marlay Park
  2022. július 1. - Glasgow, Egyesült Királyság - Bellahouston Park
  2022. július 3. - Leuven, Belgium - Rock Werchter
  2022. július 5. - Köln, Németország - Rhein Energie Stadion
  2022. július 8. - Párizs, Franciaország - Stade de France
  2022. július 12. - Hamburg, Németország - Volksparkstadion
  
  Észak-Amerika
  2022. július 23. - Denver, CO - Empower Field at Mile High
  2022. július 27. - San Diego, CA - Petco Park
  2022. július 29. - Santa Clara, CA - Levi´s Stadium
  2022. július 31. - Los Angeles, CA - SoFi Stadium
  2022. augusztus 3. - Seattle, WA - T-Mobile Park
  2022. augusztus 6. - Las Vegas, NV - Allegiant Stadium
  2022. augusztus 10. - Atlanta, GA - Truist Park
  2022. augusztus 12. - Nashville, TN - Nissan Stadium
  2022. augusztus 14. - Detroit, MI - Comerica Park
  2022. augusztus 17. - E. Rutherford, NJ - Metlife Stadium
  2022. augusztus 19. - Chicago, IL - Soldier Field
  2022. augusztus 21. - Toronto, ON - Rogers Centre
  2022. augusztus 30, 2022 - Miami, FL - Hard Rock Stadium
  2022. szeptember 1. - Charlotte, NC - Bank of America Stadium
  2022. szeptember 3. - Philadelphia, PA - Citizens Bank Park
  2022. szeptember 8. - Washington, DC - Nationals Park
  2022. szeptember 10. - Boston, MA - Fenway Park
  2022. szeptember 15. - Orlando, FL - Camping World Stadium
  2022. szeptember 18. - Arlington, TX - Globe Life Field



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nulladik Változat 35 éves jubileum „Négy képzeletbeli srác” valósága
AWS - Innen szép nyerni lemezbemutató koncert a Budapest Parkban
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Dan Patlansky Budapesten
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
 kiemelt 
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
  
Nyáron sem maradunk ütős és modern metal bulik nélkül a fővárosban

Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 the edge    celtachor    kobra and the lotus    youth violence    the new roses    absu    impro school    1killembrace    jeordie white    burst    ghostpoet    vhk    kobra and the lotus    steve vai    rage    brad pitt    stereotone    timur bekmambetov    headcat    reflected    trollfest    diane krüger    vasember 2    depresszió    the limousines  

r42
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!