hosting: Hunet
r35
  cikkekfotók        
kultúra [fesztivál]  2022. március 25. péntek   06:17
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
JAZZFEST Budapest
2022. április 27. – május 12.

  A fővárosi kis klubok, zenés helyek és a GetCloser Concerts a jazzért tett áldozatos munkájával és stabil szakmai alapjain létrehoztuk a műfaj új, igazi ünnepét, a JAZZFEST BUDAPEST-et! A széles összefogással megvalósuló eseménysorozat célja, hogy a műfajnak megfelelő megjelenést, fórumot biztosítson és felhívja a figyelmet azokra a világszínvonalú hazai előadókra, akik köztünk élnek, valamint meghatározó, nemzetközi művésztalálkozásoknak adjon helyet. A programsorozat birtokba veszi Budapestet: klubokban, zenés kocsmákban, köztereken zajlik, melyre az egész világ felfigyelhet és tartósan visszateheti a fővárost a jazz világtérképére, mellyel valóban a zene fővárosává válhatunk.
  
  A fesztivál tizenhat napja alatt városszerte különböző helyszíneken szól a jazz (BJC, Eötvös10, Fonó, Gödör, IF Café, Jedermann, Lumen, Mixát, MOMkult, Olasz Intézet, Turbina), sor kerül különleges, egyedi fellépésekre és spontán közös zenélésekre egyaránt a jazz teljes szabadságával. A programok alakításába több kulturális intézet becsatlakozott, a fesztiválon 12 ország (magyar, amerikai, lengyel, szlovák, osztrák, bolgár, román, olasz, spanyol, francia, norvég, svájci) zenészei lépnek fel, részben saját produkcióval, részben izgalmas, erre az alkalomra életre hívott koprodukciókkal.
  Természetesen kiemelt figyelmet kap az április 30-i Nemzetközi Jazz Nap, amikor szabadtéri ingyenes koncertekkel tisztelgünk a műfaj ünnepe előtt.
  
  „Szenvedélyünk a jazz. Folyamatosan követjük a nemzetközi piacot, hogy megtaláljuk azokat a kapcsolódásokat, amelyek a hazai koncertközönségnek igazi unikumot jelentenek. Öröm, hogy itthon a műfajnak ilyen remek művészei vannak, akik a világ bármely pontján megállják a helyüket. A Jazzfest Budapest életre hívásával az is célunk, hogy a régi jazzkedvelők mellett a műfaj számára új közönséget szólítsunk meg, ezért műfajilag tágra nyitottuk a kapukat. A jazz széles spektruma mutatkozik be és lesznek olyan művésztalálkozások a színpadon, amik kifejezetten erre az alkalomra születnek.” (Kleb Attila, fesztiváligazgató)
  
  PROGRAM
  
  04.27. – Dave Weckl & Tom Kennedy Project (MOMkult)
  
  Dave Wecklt a világ legjobb dobosai között tartja számon a szakma, nem véletlen, hogy Chick Corea is rengeteget zenélt vele. Tom Kennedyvel régi zenésztársak, akik gyakran kísérleteznek. Budapestre is egy egészen új zenekarral érkeznek, Bob Franceschini és Stu Mindeman lesznek a zenésztársaik.
  
  04.28. – Tóth Viktor Right On! Feat. Piotr Wojtasik (Mixát)
  
  A Right On! a magyar jazz és hip-hop nagyságainak találkozása. A zeneszerző-zenekarvezető-szaxofonos mellett Szakcsi Lakatos Róbert és Neumann Balázs a harmóniai szabadságot teremtik meg a pillanatban születő zene számára, a lassan világhíres testvérpáros - a különleges tehetségű Hodek Áron basszusgitáron és a csodagyerekből invenciózus jazz-zenésszé érett Hodek Dávid a doboknál - az absztrakt groove-okról és tört beatekről gondoskodik majd. Hozzájuk csatlakozik vendégként a nemzetközi szinten is magasan jegyzett lengyel trombitás, Piotr Wojtasik.
  
  04.28. – SZAKCSIÁMI: Szakcsi Lakatos Béla és Müller Péter Szíámi (Gödör)
  
  A jazzimpró és az art-rock két csúcsszemélyiségének összjátéka - ahogy még soha nem hallották. Szakcsi Lakatos Béla és Müller Péter Sziámi több mint egy évtizede zenélnek együtt a Pianissimo! Duóban. Kapcsolatuk ezen túl is sokrétű: a világhírű zongorista-zeneszerző éveken át volt Sziámi zenekarának billentyűse, számos dalt írtak együtt a Sziáminak és más népszerű előadóknak, valamint közösen jegyeznek két nagysikerű színpadi művet: A
  Szentivánéji álom és a Somnakaj több százezer nézőt örvendeztetett meg itthon és a határon túl. A mostani alkalomra különleges műsorral és hangvétellel készültek
  
  04.29. – Paolo Angeli / Balázs János és Lukács Miklós (Olasz Kultúrintézet)
  
  Paolo Angeli, a szardíniai mágus kézzel varázsol gyönyörű, többrétegű zenét egyedülálló preparált gitárjából: egy hibrid hangszer-zenekar, amelynek húrjai minden irányba mennek, lábpedállal vezérelt motoros propellerek és kalapácsok segítségével különleges hangokat hoz létre. Elektronikus effekteket használ, de loopokat nem. Ezzel az egyedülálló hangszerrel improvizál és komponál egy besorolhatatlan zenét, amely a hagyományos szardíniai zene, a free jazz, a flamenco, az arab szuggesztiók, a post-folk és a minden más előtti zenék között lebeg. Pat Metheny az Orchestrion című projektjében is Angeli által készített gitárt használt.
  
  Balázs János egyike a legkeresettebb és legsikeresebb zongoraművészeknek, a világ neves koncerttermeinek állandó szereplője. Azon kevés művészek közé tartozik, akit a közönség szeretete és a szakma elismerése egyaránt körülvesz. Virtuóz játéka, magas szintű zongoratechnikája mély zeneiséggel párosul, különleges képessége van arra, hogy játékával megszólítsa a közönséget.
  Lukács Miklós, a világ egyik legtöbbet foglalkoztatott és legsokoldalúbb cimbalomművésze. A kortárs zene, a jazz és különböző népek zenéi tökéletes szimbiózisban állnak művészetében.
  Első alkalom, hogy közösen improvizálnak a közönség előtt.
  
  04.30. – Borlai Gergő, Hadrien Feraud, Anatole Muster, Daniel Gassin (Mixát)
  
  A basszusgitár virtuóz Hadrien Féraud többek között John McLaughlinnal, Chick Coreával, Billy Cobhammel, Jean-Luc Pontyval, Biréli Lagrène-vel és másokkal dolgozott együtt. Ezúttal az egyik legjobb magyar dobost, Borlai Gergőt hívta meg. Gergő lélegzetelállító szólóival, extravagáns játékával már több mint 400 albumon játszott. Daniel Gassin Párizsban élő francia-ausztrál zongorista. 2007-ben döntős volt az ikonikus Montreux-i Jazzfesztivál jazz-zongora szólóversenyén. Anatole Muster, egy lenyűgöző fiatal svájci harmonikaművész. Az alig 20 éves zenész a modern jazzhez való egyedi hozzáállását Jamie Cullum mutatta be a BBC 2 rádióműsorában.
  
  04.30. - Ken Vandermark, Paul Lytton, Elisabeth Harnik & Grencsó István Quartet (Lumen)
  
  Egy új nemzetközi quartet, négy nemzet kiemelkedő zenészeivel, Ken Vandermark és Grencsó István kifejezetten ennek a formációnak írt darabjaival.
  
  04.30. – Paolo Angeli & Kézdy Luca (Eötvös10)
  
  Paolo Angeli, a szardíniai mágus kézzel varázsol gyönyörű, többrétegű zenét egyedülálló preparált gitárjából. Elektronikus effekteket használ, de loopokat nem. Ezzel az egyedülálló hangszerrel improvizál és komponál egy besorolhatatlan zenét, amely a hagyományos szardíniai zene, a free jazz, a flamenco, az arab szuggesztiók, a post-folk és a minden más előtti zenék között lebeg. Pat Metheny az Orchestrion című projektjében is Angeli által készített gitárt használt. Kézdy Luca – jelenség a színpadon, méghozzá kápráztató. Sugárzó szépsége, nőisége vonzza a csodálattal teli férfi- és az irigy női tekinteteket, miközben lehetetlen nem odafigyelni a hegedűjátékára. Improvizatív képessége, intuitív készsége a leghűvösebb évszakban sem hagyja hidegen a füleket, az agyakat és a szíveket.
  Kettejük improvizációjából várhatóan csoda születik.
  
  05.04. – J.D.HIVE (Mixát)
  
  Johannes Dickbauer 2020 nyarán a legmagasabb elismerést gyűjtötte be a lengyelországi Seifert Jazzhegedű Versenyen, és az együttes anyagáról szuperlatívuszokban nyilatkozott a szaksajtó. Az All About Jazz szakportál Dickbauer „kifinomult, mégis közérthető” kompozícióiról beszélt, a London Jazz News pedig „ECM-szintű klasszikus kamarajazzként” írta le az együttes játékát. S hogy miért „kaptár” a neve a zenekarnak? Dickbauer maga is foglalkozik méhészettel, vagyis pontosan tudja, hogy egy kaptárban mi történik. A méhek közösségét éppúgy a tervezettség és a spontaneitás egyensúlya tartja életben, mint a JD Hive zenéjét. Dés András, Johannes Dickbauer, Sebastian Schneider, Andreas Waelti.
  
  05.05. – Anima Sound System Jazz Session feat. Tim Ries (Turbina)
  
  Különleges zenei kalandozás Joe Zawinul életműve előtt tisztelegve. Elektronika és élő zene elegye, a különböző stílusú zenészek találkozása, mint Prieger Zsolt, az Anima Sound System vezetője, zenésztársa, Kováts Tibor és Tim Ries a Rolling Stones szaxofonosa garantáltan egyedi zenei élményt varázsol a színpadra.
  
  05.07. – Sárik Péter Trio feat. Luiza Zan & Gyárfás István (Fonó)
  
  A román Luiza Zan nem csak a mi Kelet-Közép-Európánk, de egész Európa egyik legérdekesebb, legeredetibb jazz énekesnője. Luiza a jazz, a funk, a rhythm&blues, a hip hop, valamint a bossa nova vonzó egyéni ötvözetét produkálja. Két élvonalbeli magyar zenész, a gitáros Gyárfás István és a zongorista Sárik Péter egyre gyakrabban játszik Luizával, olyannyira, hogy közös albumot is készítettek Gyárfás István és a Sárik Péter Trio részvételével.
  
  05.07. – Kőszegi Rhythm & Brass / NEC+ (Mixát)
  
  Egy este, két koncert, ahol még akár meglepetésre is számíthatunk.
  A magyar jazzélet egyik legjelentősebb dobosa, Kőszegi Imre álmodta meg és vezeti ezt az egészen különleges felállású formációt, melyben Bacsó Kristóf, Molnár Sándor és Orbán György a tettestársai.
  A NEC+ egy igazi supergroup Franciaországból. Az Etienne Mbappe (John McLaughlin) által alapított zenekar a fekete selyemkesztyűs kezű basszusgitáros körül egyesíti Nicolas Viccaro dobos varázspálcáját, harmonikus finomságait, dallamszépségét és Christophe Cravero szívszorító dallamait zongorán, és hegedűn. Egy intenzív, meglepő, éneklő, táncolós zene, határozottan jazzes hangzásokkal.
  
  05.08. – Dresch Quartet feat. Theodosii Spassov (Fonó)
  
  A zenekar évtizedek óta járja következetesen és magabiztosan a saját útját a magyar népzene és az afroamerikai jazz egyéni – a zenekarvezető és a mindenkori tagok által közösen kialakított – ötvözetével. Elkötelezettség a zenei koncepcióban, tisztelet és alázat a források iránt, kiemelkedő muzsikusok, új és örökzöldnek számító Dresch-szerzemények, sztenderdek Dresch-módra – mindezek együttese adja azt a zenei élményt, amit koncertjeinek közönsége minden esetben az újszerűség élményével gazdagodva tapasztalhat meg.
  Első alkalommal csatlakozik a quartethez a világhírű bolgár kavalos, Theodosii Spassov.
  
  05.09. – Nagy Emma Quintet feat. Harcsa Veronika & Ávéd János (Budapest Jazz Club)
  
  A hazai jazz-színtérre 2018-ban berobbant Nagy Emma Quintet 2022-ben már a harmadik nagylemezét mutatta be. A Bill Evans-i klasszikus iskolából is táplálkozó, de a kortárs jazz sokszínűségét ugyancsak képviselő kvintett Nagy Emma unikális énekével a középpontban semmilyen értelemben nem szab határt magának. Még úgy sem, hogy zenéje egy részét kidolgozott formák, akár kifejezetten dalszerű szerzemények jellemzik, másik részében viszont helye van a spontaneitás részeként akár rockos elszállásoknak is.
  Ezen az estén két különleges vendég, a magyar és nemzetközi jazzélet egyik dívája, Harcsa Veronika és Ávéd János csatlakoznak a zenekarhoz.
  
  05.09. – Heavy Weather (Mixát)
  
  A Heavy Weather (1977) a fúziós jazz legfontosabb zenekarának, a Weather Reportnak nyolcadik albuma volt. A Joe Zawinul, Wayne Shorter, Jaco Pastorius, Alex Acuña és Manolo Badrena felállású együttes lemeze mindeddig a legnagyobb példányszámban eladott jazz album. Erről a legendás lemezről nevezte el magát, a Joe Zawinul, a Weather Report osztrák származású billentyűse munkássága előtt tisztelgő nemzetközi együttes, a Heavy Weather. A norvég, osztrák, szlovák és magyar zenészekből álló zenekart a norvég basszusgitáros, Per Mathisen hozta létre, aki három évig a Weather Report tagja volt.
  A hangszeres improvizációra nagy hangsúlyt helyező Heavy Weather repertoárja nem csak a névadó album számaiból áll, hanem a legendás kvintett összes korszakából játszanak, valamint, Joe Zawinul és Per Matheisen kompozíciók is bekerültek a műsorba.
  
  05.10. – John Patitucci & Joey Calderazzo (MOMkult)
  
  Joey Calderazzo és John Patitucci a jazz világának két fénylő csillaga. Együttműködésük a színpadon csakis csodát eredményezhet.
  John Patitucci basszusgitáros 30 éve van a jazz világának élvonalában, négyszeres Grammy-díjas, Chick Corea gyakori zenésztársa. Joey Calderazzo, generációjának egyik legjobb zongoristája, aki tizenhárom albumot készített vezető zongoristaként, végigjárta az utat a csodagyerekből, majd a keresett session zenészből az elitbe. A jazz legkiválóbb együtteseinek tagjává vált.
  
  05.12. – Kenny Garrett & Sounds From The Ancestors (MOMkult)
  
  Kenny Garrett vitathatatlanul a világ egyik legjobb szaxofonosa. Az igen sajátos hangszínnel, stílussal rendelkező amerikai zenész a jazz talán legnagyobb hatású alakja Miles Davis zenekarában, a “Mester” mellett vált igazi világsztárrá. Legendás felelgetős együtt játékuk, Garrett lenyűgöző, erőteljes szólói már most a jazz-történet legjobb, maradandó pillanatai közé tartoznak. A szakma és a közönség által magasztalt, legújabb lemezét bemutató turné alkalmából érkezik Budapestre.
  
  BJC / BUDAPEST JAZZ CLUB
  2022.04.28. - Gáspár Károly Trio 
  2022.05.01. - Budapest Jazz Orchestra 
  2022.05.04. - Free Style Chamber Orchestra
  2022.05.09. - Nagy Emma Quartet feat. Harcsa Veronika, Ávéd János
  2022.05.11. - Szendőfi Péter Fusion Jam
  2022.05.12. - Gyémánt Bálint Trio
  
  EÖTVÖS10
  2022.04.30. - Paolo Angeli & Kézdy Luca
  2022.04.30. - Santa Diver
  2022.05.11. - Pipo Romero Trio
  
  FONÓ
  2022.05.07. - Sárik Péter Trio feat. Luiza Zan & Gyárfás István
  2022.05.08. - Dresch Quartet feat. Theodosii Spassov
  
  GÖDÖR
  2022.04.28. – Szakcsiámi / Szakcsi Lakatos Béla & Müller Péter Sziámi
  2022.05.09. – MIRKOREA / Koós-Hutás Áron, Kottler Ákos, Frey György, Milosevics Mirko
  
  IF CAFÉ
  2022.04.27. - Weisz Gábor, Lisztes Jenő
  2022.04.28. - Gyárfás István, Fekete István, Elek István, Sárkány Sándor
  2022.04.29. - Rumba Fuerte / Vámos Veronika & Kereszty Csaba
  2022.04.30. - Czakó Virág, Dely Robi, Czakó Péter, Cseh Balázs
  2022.05.01. - Szalóky Classic Jazz
  2022.05.03. - Fenyves Márk Quartet
  2022.05.04. - Tálas Áron Trio
  2022.05.06. - TURNAROUND
  2022.05.07. - Oláh Kálmán Band feat. Tim Ries
  2022.05.08. - Chet’s Mood Trio
  2022.05.11. - Balázs József Trio
  2022.05.12. - Gyárfás - Premecz Organ Trio
  
  JEDERMANN
  2022.04.29. – Nigun
  2022.04.30. – Bb-EB Quartet / Borbély Mihály, Szabó Dániel, Horváth Balázs, G.Szabó Hunor
  2022.05.07. – Rezervátum Orchestra
  
  LUMEN
  2022.04.27. - Don´t eat group - audio-vizuális előadás 
  2022.04.30. – Vandermark, Lytton, Harnik, Grencsó Quartet
  2022.05.01. - Gadó Gábor, Csermák Éva, Ávéd János & Zétényi Tamás Quartet
  2022.05.03. - Ajtai Péter: Bevezetés az improvizációesztétikába
  2022.05.03. - Grencsó István, Bolcsó Bálint & Gyárfás Attila
  2022.05.04. - Peter Problem 
  2022.05.08. – Jazzaj – Sébastien Branche & Co.
  2022.05.10. - Palojtay János, Benkő Róbert & Halmos András
  2022.05.11. - Mingus!
  2022.05.12. - The Pastorz
  
  MIXÁT
  2022.04.28. - Tóth Viktor Right On! feat. Piotr Wojtasik
  2022.04.29. - Coltrane Legacy
  2022.04.30. - Borlai, Féraud, Muster, Gassin
  2022.05.01. – Rafael Mário Trio
  2022.05.02. – Borbély Műhely
  2022.05.03. – Tóth Bagi Csaba Balkan Union 
  2022.05.04. - J.D.HIVE / Johannes Dickbauer, Sebastian Schneider, Andreas Waelti, Dés András
  2022.05.05. - HALPER HENDRIX EXPERIMENT feat. Balogh Kálmán & Szokolay Dongó Balázs
  2022.05.06. - Bacsó Kristóf TRIAD
  2022.05.07. - Kőszegi Imre Rhythm & Brass 
  2022.05.07. - NEC+ / Nicolas Viccaro, Etienne Mbappé, Christophe Cravero
  2022.05.08. - Karosi Júlia Quartet
  2022.05.09. - Heavy Weather
  2022.05.10. – Szabó - Gyányi Quintet
  
  MOMKULT
  2022.04.27. - Dave Weckl & Tom Kennedy Project
  2022.05.11. - John Patitucci & Joey Calderazzo
  2022.05.12. - Kenny Garrett and Sounds From The Ancestors
  
  OLASZ KULTÚRINTÉZET
  2022.05.29. - Paolo Angeli
  2022.05.29. - Balázs János & Lukács Miklós
  
  TURBINA
  2022.05.05. – Anima Sound System Jazz Session feat. Tim Ries - Hommage á Joe Zawinul




Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Hiánypótló ritkaságok és műfajteremtő zenészek a negyedik Liszt Ünnep első programjai közt
Ötödik alkalommal rendezik meg Budapesten a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt
Kuriózumok a Főapátsági orgonahangverseny-sorozaton Pannonhalmán a Bazilika800 emlékévben
Mi komolyan vesszük a könnyűzenét is - Áprilisban jazzel folytatódik a Semmi komoly, ősztől pedig új helyszínre is költözik
Európa egyik legjobbja Pannonhalmán – Nagyböjti koncertsorozat a Capella Savariával
Elfajzott művészet II.
Ritkán játszott hegedűversenyt szólaltat meg Kokas Katalin a Danubia Zenekarral
Szervátiusz Jenő-díjasok 2003-2013.
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
  rém hangosan és irtó közel    damon albarn    magashegyi underground    marilyn manson    bikini    the world alive    bakay marci    lenny kravitz    root    il parto delle nuvole pesanti    turbo    alter bridge    deák bárdos    paul rudd    craig taborn    tara reid    manowar    raunchy    contraband    nasmith    tündértantra    endiryah    science or society    melechesh    skarhead  

r43
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!