hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
magazin [asztaltársaság]  2022. május 5. csütörtök   13:35
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Azok a nyolcvanas évek! – a 7. Falra fel! plakátaukció zenei tételei


  Hetedik alkalommal kerül sor a magyar plakátörökség elkötelezett gyűjtőjének számító Plakátfiú és a Múzeum Antikvárium közös szervezésében a Falra fel! Plakátaukcióra. A május 12-i eseményen személyesen és online egyaránt lehet majd licitálni a ritkaságokra. Az árverési darabokat egytől egyig a magyar plakátművészet elismert alkotói jegyzik, akik a legváltozatosabb technikákkal és stílusban dolgoztak.
  
  A nyolcvanas években még nem létezett a Facebook, így nem voltak Facebook-események és online rajongói csoportok, ahogyan kereskedelmi televíziózás és rádiózás sem, valamint nem bővelkedett a korszak lemezkiadókban és koncertszervezőkben, ami azt jelentette, hogy a zenéhez, a zenészekhez, a koncertekhez fűződő információk egy sokkal szűkebb keresztmetszetű – ezáltal ellenőrizhetőbb – csatornán jutottak el az emberekhez, s ennek a korlátozottabb információs közegnek komoly jelentőséggel bíró eszközei voltak a plakátok.
  
  Ezek egy része promóciós céllal készült, az előadót vagy a formációt népszerűsítette, másik részük konkrét információt hordozott például egy adott koncertről. A grafikai anyagok központi elképzelés, rendelés nyomán születtek meg, és a megjelenésük is tervezett, sőt, finanszírozott volt, így viselhetik ezek a produktumok kiváló grafikusok és fotósok keze nyomát: a V´Moto-Rock és a Piramis 1980-as promóciós plakátfotóját például Díner Tamás fotóművész készítette. Mindkét plakátot a Pepita Records adta ki, csakúgy, mint a Szabó Gábor, a Neoton, az Edda Művek és a Skorpió aukcióban szereplő plakátjait. Szintén a Pepita égisze alatt készült Katona Klári promóciós plakátja: élete legnagyobb sikerét az 1981-ben megjelent Titkaim című album hozta meg. A fotót Helyey Zsuzsa jegyzi. A Pepita jelentette meg az R-GO lemezét is. 1982-ben Szikora Róbert kivált a Hungáriából, és létrehozta saját bandáját, az R-Go-t. Különleges megjelenésükkel és a csikidámnak elnevezett, nem létező stílussal rendkívüli népszerűségre tettek szert. A plakátot Vértes György fotójával Nagy András tervezte.
  Az akkori támogatási rendszerről árulkodik, hogy a tételek között szereplő P. Mobil-plakát saját zenekari nyomásban készült – lemezük sem lehetett egy darabig –, viszont nem más készítette, mint a rockzenész-karikatúráiról is híres grafikusművész, Bodola György.
  
  Ami a koncertplakátokat illeti, megjelenésében kiemelkedik a kommunizmus áldozataiért 1990-ben rendezett koncert plakátja, amely a Kossuth-díjas Orosz István munkája: egy vörös csillagba gabalyodott halott galambot ábrázol kopár háttér előtt.
  A nyolcvanas évek elejéig az ORI (Országos Rendező Iroda) volt az egyetlen koncertszervező cég, amíg meg nem jelent az IRI (Ifjúsági rendező iroda). Ez utóbbi bonyolította az LGT ’84-es turnéját, amelynek nagy dobása „Az első magyar óriás kislemez” volt: a hangzatos elnevezés a zenekar 1984-ben megjelent (maxi) albumát takarta.
  Kuriózumnak számít az Iron Maiden 1984-es budapesti koncertjének oszlopplakátja, amely két darabból áll. Maga a koncert úgy vonult be a magyar könnyűzene történetébe, hogy a zenekar a Budapest Sportcsarnok parkolójában léphetett fel, a szervezők ugyanis attól féltek, hogy a magukról megfeledkezett rajongók esetleg kárt tesznek a két évvel korábban átadott épületben.
  Az underground vagy „ellenkultúra” zenei eseményei a fentiekhez képest kissé más módon jutottak el a célközönséghez: ezeket a kreatívokat általában maguk a zenészek vagy művész barátaik, rokonaik készítették: a Sziámi-grafikákat például Gasner János, a magyar alternatív rock egyik legjelentősebb gitárosa, a Cro-Magnoni Cola plakátját pedig Szász György első felesége, Visnyei Ilona grafikus művész – az Oscar-díjas Légy című film egyik rajzolója – készítette. Ezeket a plakátokat maguk ragasztották ki városszerte, olykor egy másik zenekar plakátjára, úgy, hogy a kurrensebb helyeken már komplett papírrétegek keletkeztek, s az is megesett, hogy alig ragasztották ki, a rendőrök máris letépték a kihelyezett plakátokat.
  
  Feltűnik a tételek között egy 1984-es naptár, amelyen a legendás Beatles mellett helyet kaptak hasonló, mérföldkőnek számító zenekarok, mint a szomszédlány, Alice után 1976 óta vágyakozó Smokie, vagy Sting egykori zenekara, a Police.
  Mivel maga a film is kuriózum volt, a plakátja is annak számít: az I´m Not There egy rendhagyó életrajzi film, amelyet Bob Dylan amerikai énekes-dalszerző élete és zenéje ihletett. Ami igazán különlegessé teszi, hogy hat színész alakítja Dylan közéleti személyiségének különböző aspektusait: Christian Bale, Cate Blanchett, Marcus Carl Franklin, Richard Gere, Heath Ledger és Ben Whishaw.
  
  A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt az R51 Atelier Budapestben, valamint a kijelzők és monitorok elé május 12-én 19 órakor. Azok, akik licitálni szeretnének az élő közvetítésen, május 11-én 19 óráig regisztrálhatnak az axioart.com oldalon.
  
  Időpont: 2022. május 12. 19:00
  Online árverés



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
Promptmonsters.tv: Az AI-forradalom új szereplője a magyar kreatív iparban
Közel 100 nyeremény vár gazdára az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozatban
FolkAréna2024 - Minden Magyarok Tánca a 43. Országos Táncháztalálkozón
Ernelláék Kálmánéknál – színház és mozi a B32 Galériában
Jazzfest Budapest 2024
Al Di Meola Electric Band Budapesten
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 paramore    beast in black    verge    belmondo    anna phoebe    the hellfreaks    attack attack    arcok az efottrol    skálmöld    isomnium    jancsi és juliska    1killembrace    hurts    livesound    metrosection    harvester    adimirion    együtt az ég alatt    subliminal merger    footlose    pacino    alvin lee    yelowcake    az igazi kaland    mortillery  

r47
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!