hosting: Hunet
r37
  cikkekfotók        
magazin [kiállítás]  2022. június 9. csütörtök   06:36
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Rákositól Kádárig: szocreál képeket mutat be egy új kiállítás Budapesten


  Egy éves kutatómunka áll a hamarosan nyitó „Szocreál képzőművészet a Rákosi-Kádár korszakban” című kiállítás különleges gyűjtése mögött. A szocreál festmények eltűntek a mindennapokból, kevés alkotás bukkan fel aukciókon vagy régiség piacokon, de feltehetőleg sok van még belőlük vidéken magánembereknél, gyűjtőknél, hivatalokban, vagy pincében, padláson láthatatlan módon. A Gaál Imre Galéria június 15-én nyíló tárlata ezeket a ritkaságokat vonultatja fel.
  
  Nem gondolunk rá, de sok helyen találkozhatunk még szocreál festészettel, szobrokkal pályaudvarokon, köztereken Székesfehérvártól Karcagon át, Budapesttől Dunaújvárosig, Mezőkövesdig. Elvétve még hivatalokban is találkozhatunk szocreál festményekkel. Barabás Géza festménykereskedő-szakértő egy éves kutatómunkát fordított arra, hogy megtalálja a szocreál képzőművészet elfeledett ritkaságait. Betekintett a Magyar Nemzeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria képnyilvántartásába és raktáraiba, de gyűjtőknél, kereskedőknél és régiségpiacokon is keresgélt.
  
  „A kutatómunka kötelező velejárója, hogy a témával kapcsolatos eddig megjelent könyvek egy részét megnéztem és elolvastam. Az interneten fellehető néhány dokumentumfilm, interjúk szintén segítettek a téma mélyebb megismerésében. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem interneten hozzáférhető előadásai, Kun Miklós Széchenyi-díjas történész hatalmas tudásanyaga sok segítséget nyújtottak a korszak politikai eseményeinek elmélyültebb megismerésében.
  
  Az ARCANUM digitális tudománytár archívumában a korszak újságjai visszakereshetőek, cikkei elolvashatóak, a korabeli Filmhíradók megnézhetőek. Ezek mind hasznos segítséget, információt nyújtottak a keresésben és a könyvem megírásában. A leghasznosabb segítség a budapesti Ecseri Régiségpiacon és a vidéki régiség piacokon való képkeresés volt” - mondta Barabás Géza festményszakértő, a kiállítás kurátora.
  
  Teljes ismeretlenségből a tudás felé
  
  A kiállítás megszervezése arra ösztönözte a festménykereskedőt, hogy egy könyvet is kiadjon a témáról, aminek a címe megegyezik a kiállítás címével. A könyvben 98 festmény, 12 rézkarc, 7 korhű zászló kerül bemutatásra, 96 oldalon keresztül. A kiállításon 55 festmény, közte a Magyar Nemzeti Múzeum tulajdonában lévő 9 nagyméretű, impozáns, kimagasló kvalitású festménye tekinthető meg.
  
  „Sok kedvenc képem van a kiállított művek között, de ha feltétlenül szükséges kiemelnem néhány festményt akkor a címlapra került Moldován István 1959-ben készült festményét: „Köztulajdonba vett műkincsek”, Breznay József nagyméretű alkotását: „Faluszínház” címmel, Udvary Dezső: „A Lánchíd újjáépítése”, Udvary Pál: „Épül a város”, Istókovics Kálmán: „Cséplés”, Fenyő Andor Endre: „Tavaszi munkák Badacsonyban”, Rozs János kettő darab nagyméretű festményét, „Építkezés”, és „Hajó építők”, Glatz Oszkár: „Lányok népviseletben”, Veres Géza: „Békegalambot hímző lány”, Klímó István: Matyó lány ünnepi ruhában, Ördögh László: Balatoni nyaralók, valamint egy Ismeretlen festő: „Falusi iskola” festményét említeném meg.
  
  Ez utóbbi teljesen ismeretlen volt idáig a nagyközönség előtt, de a kép bájossága, kedvessége okán bizonyára a kiállítás egyik kedvenc darabja lesz, különösségét pedig tovább fokozza, hogy a kép a puritán faléc kereten folytatódik tovább.” – árulta el Barabás Géza a kiállítás kurátora.
  
  A kiállítás minden korosztálynak ajánlott
  
  A festmények becsült értéke eltörpül a muzeális értékétől, egyediségüket nem lehet forintban mérni. A kiváló kvalitású, korhű, gondosan összeválogatott művek ismeretterjesztő módon történelmi visszatekintést, egyben értékes kulturális szórakozást nyújtanak az érdeklődőknek. A tárlat minden korosztálynak ajánlott.
  
  „Mint mindenből, ebből a kiállításból is tanulhatunk. Egyrészt a II. világháború utáni történelmünkről vajmi keveset tudnak a magyar fiatalok, az 1945-1990 közötti politikai időszakról, amelyben szüleink, nagyszüleink éltek, másrészt pedig a „realizmus”, mint művészeti kifejezés mintha elfeledett, mellőzött, „értéktelennek nyilvánított” lenne manapság. Szeretném, ha a magyar fiatalok a „Szocreál képzőművészet a Rákosi-Kádár korszakban” c. kiállítás megtekintésével és a hozzá kapcsolódó könyv elolvasásával, a képek megtekintésével teljesebb képet kapnának a szüleik, nagyszüleik koráról, életéről és egyben a korszakban uralkodó festészeti irányzatról” – tette hozzá a kiállítás kurátora, aki szerint a festmények beszédesek, és ezt szó szerint lehet érteni.
  
  „A festmények beszélgetnek velünk, ha van rá fogadó készségünk. Elmondják, hogy milyen korban születtek, hogyan éltek a kor emberei, milyen mesterségbeli tudása, munkakedve, érzelem világa, gondolatai voltak az alkotónak, milyen emberek, munkások kerültek megörökítésre, milyen tulajdonosaik voltak a képeknek.”
  
  A kiállítás alkalmához készült egy képekkel gazdagon illusztrált könyv is, amit 4 szakértő írás is gazdagít. A „Szocreál képzőművészet a Rákosi-Kádár korszakban” című könyvből – magánkiadás útján - csak 100 darab számozott példány készült, így aki szeretné megvásárolni, érdemes sietni a kiállításra.
  
  A kiállítás megtekintése INGYENES !
  
  A kiállítás pontos helye: GAÁL IMRE GALÉRIA 1201 Budapest, XX. Kossuth Lajos u. 39.
  
  A kiállítás ideje: 2022. június 15. - 2022. augusztus 6.
  Nyitva tartás: kedd-szombat 10-18 óra (vasárnap, hétfőn zárva)



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
NOT_FOUND
Műfaji és földrajzi határokon átívelő élményeket hozott a negyedik Bartók Tavasz
Együtt, egymásért! - Kárpátaljai est a Fonóban
Három Vámos – mesterségük: fényképész
Hat városban tartják meg a II. Halász Ferenc Országjáró Tehetségkutatót
Tavasz, muzsika, Európa
Női fókusz - Eve Arnold, Nanna Heitmann, Susan Meiselas, Inge Morath, Marilyn Silverstone
A Tatabányai Bányászati és Ipari Skanzen újjászületett!
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 megazetor    stonedirt    hardcore superstar    jeff briges    gypo    ac/dc    close your eyes    death feast    neckbreaker’s ball    talizman´s    negarm    morningdeer    dance or die    deák bárdos    black spiders    elijah    vittula    nyomorultak    wolf shaped clouds    leaves eyes    tóth árpád    a day to remember    wolfheart    burst    kypck  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!