hosting: Hunet
r37
  cikkekfotók        
kultúra [előadás]  2022. július 27. szerda   06:33
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Cziffra100 programok a Szentendrei Teátrumban
2022. augusztus 3. Szentendre

  A Cziffra György-emlékév és a Szentendrei Teátrum együttműködésében augusztus 3-án (szerdán) három részből álló Cziffra100 programsorozatra várják a közönséget Szentendrén. A Városházán megnyílik az Árnyékból a fénybe című tablókiállítás Cziffra György életéről és munkásságáról, amelyet a kurátor, a Szentendrén élő Kiss Eszter Veronika zenetörténész nyit meg és mutat be az érdeklődőknek. Ugyanezen a napon A Virtuóz című filmet, Kékesi Attila rendező és Havas Miklós producer Cziffra György életéről készült filmalkotását vetíti a P’Art Mozi, a vetítés az az napra szóló koncertjeggyel ingyenesen látogatható.
  
   Az esti koncert pedig a korabeli bárok világába kalauzolja a közönséget: a Városháza udvarán a Hot Jazz Band lép színpadra, akik megidézik azt a korszakot, amikor a legendás zongoraművész bárzongoristaként kereste kenyerét a pesti éjszakában. A Bárestre a Szentendrei Teátrum és a Cziffra100 weboldalán lehet jegyet vásárolni.
   Az angyalföldi nyomornegyedből a füstös pesti bárokig, majd Párizs patinás koncerttermeiig: Cziffra György tragédiában és örömben bővelkedő életéről szól A Virtuóz című dokumentumfilm, amelyet 2016-ban készített Kékesi Attila és Havas Miklós. A film a korabeli felvételek mellett játékfilm-részletekkel teszi plasztikussá a történelem egyes korszakait és Cziffra életeseményeit. A filmet a Habana Média engedélyével vetítjük 18 órai kezdettel a szentendrei P’Art moziban - a vetítés az az napra szóló koncertjeggyel ingyenesen látogatható.
  
  Az Árnyékból a fénybe című tablókiállítás bemutatja Cziffra György életútját, a pályakép fejezeteihez társítva az újsághíreket, kritikákat – az objektív tényekhez az értékelések szubjektív kommentárjait. Anekdotákat olvashatunk Cziffra rajongójáról, Puskás Ferencről, aki lokálból lokálba követte a művészt a pesti éjszakában, hogy hallhassa játékát, és a költő Határ Győzőtől, aki Cziffra híres rabkoncertjére emlékezik. Az életmű utóéletét is felvillantja a Cziffra Alapítvány története, Balázs János munkássága, a Cziffra Fesztiválok számos dokumentuma és Eötvös Péter Cziffra Psodiája. A kurátor, a Szentendrén élő Kiss Eszter Veronika zenetörténész nyitja meg a kiállítást 19:30 órakor a szentendrei Városházán.
  
   A budapesti éjszakának már Krúdy idejében is messze híre volt, a háború után bármit tett is az államhatalom a „bűnös polgári miliő” helyszíneinek megszüntetésére, a pesti est élni akart! Lassan a kávéházak, bárok, lokálok megteltek élettel, megteltek cikázó hegedűszóval, szenvedélyes és hetyke énekhanggal, szóltak a régi ropogós csárdások, a divatos tengerentúli jazzslágerek, amikhez magyar szöveget költöttek, hogy mindenki együtt tudja énekelni. És persze szóltak a patinás szalonzenék, az előző századból örökölt elegáns és kellemes dallamok. Ha egyszerre hallhatnánk ezt az egész kavalkádot, kicsengene belőle a legnemesebb szólam, a legzseniálisabb kéz formálta hangok: Cziffra kezének munkái. Ezt az ezerszínű és végtelen világot varázsolja elő a múltból a Kossuth-díjas Hot Jazz Band a Szentendrei Teátrum meghívására augusztus 3-án 20:30 órától a Városháza udvarán. Esőnap: augusztus 04.
  
  Augusztus 3. Cziffra100 programok a Szentendrei Teátrumban
  18.00 P’Art mozi A Virtuóz – filmvetítés
  19:30 Szentendre Városháza Árnyékból a fénybe – tablókiállítás megnyitó
  20:30 Városháza udvara Cziffra Bárest – Hot Jazz Band



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Mi komolyan vesszük a könnyűzenét is - Áprilisban jazzel folytatódik a Semmi komoly, ősztől pedig új helyszínre is költözik
Európa egyik legjobbja Pannonhalmán – Nagyböjti koncertsorozat a Capella Savariával
Elfajzott művészet II.
Ritkán játszott hegedűversenyt szólaltat meg Kokas Katalin a Danubia Zenekarral
Szervátiusz Jenő-díjasok 2003-2013.
Gyermelyi Művésztelep 30. (1994 - 2024)
Várják a jelentkezéseket a Cziffra Fesztivál Mesterakadémiájára
Tavaszi műsor a füsziben
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 think again    fesztivál    holy grail    black tusk    rose tattoo    selah vie    apokalipszis    carson coma    deadly apples    mason    mitch & mitch    xentrix    a titánok haragja    busa pista    pecsa    catherine hardwicke    omega diatribe    mitsoura    vad fruttik    nouvelle vague    sziget 2012    gallows    heavy eyes    music television    vágtázó csodaszarvas  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!