hosting: Hunet
r36
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2022. október 27. csütörtök   06:21
nincsen hozzászólás

szerző: Móni
Tommy Castro & the Painkillers
2022. október 15. Analog Music Hall

  Október 12-én Budapesten járt Tommy Castro & The Painkillers. A 70-hez közel járó, kaliforniai blues, rock, soul énekes, gitáros, zeneszerző, saját együttesének 30. évfordulóját ünnepli a jelenlegi turnéjával. Zenekari felállása évek óta azonos: Randy McDonald áll a basszusgitár mögött, Michael Emerson a billentyűs és Bowen Brown üti a dobokat. A négy karizmatikus, de különböző stílusú figura, jó csapatot alkot a színpadon. Nem csak zeneileg vannak összecsiszolva, hanem öltözködésükben is üdén színesítik az összképet. Tommy Castro minden tekintetben klasszikus, akár a western csizmára, akár a hangzásra, akár a kézzel írt setlistre gondolok.
  
   Onnan is könnyedén észrevehető volt, hogy nem egy tini lányos sikítós koncertre érkeztünk, hogy több elismert zenészt is lehetett látni a közönség soraiban. Előttem érkezett például Závodi Janó, a Piramis együttes gitárosa, és a hazai blues krónikása, Nemes Nagy Péter is a színpad előtt állt. Természetesen a népszerűség is lényeges kérdés az előadó művészetben, de ez szakmailag mindenképp egy nagy elismerés. Ha pedig már szóba hoztam, itt kell megemlítenem, hogy idén három díjat is bezsebelt a csapat. A Blues Music Awards-on a „Bluesman Came To Town” című friss korongjuk lett az év albuma, de elhozták az „év legjobb zenekara”, és a „B. B. King” díjat is. A lemezzel azonos címadó dal egy fiatal fiúról szól, aki a családi farmról elindul a városba, hogy új életet kezdjen egy szál gitárral. Castro bevallása szerint, nem saját élménye inspirálta a szöveget, bár arról megemlékezett, hogy a fél életét az utakon tölti a turnébuszban, és szereti ezt az életformát.
  
   A klasszikus virtuóz gitárjáték mellett, ide kell szúrnom, hogy Castro hangja tökéletes a blues műfajához. Bársonyos egységben van, kongruens az egész. A tehetség mellett az is hozzájárult a csapat ismertségéhez, hogy három szezonon át voltak az amerikai Comedy Showcase műsorának házi zenekara, és rengetegen nézték őket hétről hétre, és a nevük széles körben ismertté vált.
   Nem lehet a helyszín kitérőjét kihagyni a beszámolóból. Az Analog Music Hall személyes kedvencem. Barátságos, kompakt méretű, családias hangulatú helyszín, impozáns belmagassággal, ami részben érezhető az akusztikán, illetve ami megengedi, hogy a keverőpult a galérián kapjon helyet, és ezzel ne akadályozza a rálátást a színpadra. A koncert hangosítása csillagos ötös volt, ami tovább fokozta a zenei élményt. Az italos pult az előtérben kapott helyet, így nem kell ordítani a srácokkal, hogy mit kérünk a repoharunkba.
  
   Castro nem sokat teketóriázott, látszott, hogy zenélni jött, nem monológokat tartani. Azt azért megjegyezte, hogy nagyon tetszett nekik Budapest, és lett egy új barátjuk, Zoli, akit üdvözölnek. Elhangzott többek között a Shakin’ The Hard Times Loose, a Bad Case Of Love, a Blues Prisoner, Freight Train, a The Devil You Know, a Leaving Trunk, a Nasty Habits, természetesen a friss Bluesman Came To Time is, és meglepetésként a ráadásban a Gimme Some Lovin, ami a Blues Brothers című filmből biztosan sokaknak ismerős.
   Összességében egy egészen különleges este volt, a fentiek egyvelege miatt. Titkos zenész házibulinak is gondolhattam volna, ahol a szakma szórakoztatja egymást. Egy fontos tanulság, hogy a blues látszólag nem ér el a fiatalabb korosztályhoz, amin érdemes lenne változtatni. A koncerteken általában több generáció képviselteti magát, mintegy átadva a staféta botot, megismertetve egy széles palettát. Itt szomorúan konstatáltam, hogy a 40 alatti fiatalok feltűnően alul reprezentáltak. Nagy kár lenne ezért a műfajért, ha nem tudna fennmaradni.


Kulcsszavak:
  tommy castro & the painkillers 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó cikkek: 

Krissy Matthews Band, Tommy Castro & The Painkillers

Tommy Castro & The Painkillers (USA)

 a rovat legfrissebb cikkei: 
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
Abbath, Toxic Holocaust, Hellripper
Slaughter To Prevail
Delain, Illumishade
Beast In Black, Gloryhammer
 kapcsolódó fotók: 

TOMMY CASTRO & THE PAINKILLERS - 2022. október 15. Analog Music Hall
 kapcsolódó videók: 

Tommy Castro & The Painkillers (USA)
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 kortársak    coldplay    the mono jacks    eluveite    balaton sound 2013    miserium    killed with hate    greg graffin    cosmogenesis    gróf balázs    metalcampsabaton    brainlust    slaughter at the engagement party    primal scream    heaven steet seven    fekete zaj    zord    both miklós    abbath    schizophrenia    katzenjammer    neurasthenia    malmsteen    vágtázó csodaszarvas    toy dolls  

r50
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!